Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vsebinsko bogata 3. seja

Upravnega odbora Planinske zveze Slovenije - 15. novembra 2018

Prisotnih je bilo 22 članov upravnega odbora z volilno pravico, kar je pomenilo visoko, kar 92 % sklepčnost.

Tone Jesenko, vodja Odbora za članstvo je po predstavitvi aktivnosti PZS, zbranim predstavil postopek ter seznam predlogov za prejemnike najvišjih priznanj PZS za leto 2018. S sklepom UO PZS je bil seznam potrjen in sicer je 11 posameznikov prejelo Spominsko plaketo PZS, 10 pa Svečano listino PZS.

Naslednjo besedo je dobil Miro Eržen, ki je zbranim predstavil problematiko planinskega gospodarstva. Točka je bila razdeljena na dve podtočki in sicer na tematiko idejne zasnove nove koče na Korošici ter na 2. obravnavo Pravilnika Sklada planinskih koč.

Aktivnosti v povezavi z gradnjo koče na Korošici je predstavil Rok Brdon, arhitekt nove planinske koče. Na kratko, pa vseeno podrobno je predstavil razvoj ideje z vidika ozirov - ekologije, dostopnost, tehnologije gradnje in inštalacij, udobja in doživljanja gostov, uporabnosti koče v različnih letnih časih, ipd. Po predstavitvi je sledilo nekaj vprašanj, na katera sta odgovorila arhitekt in Brane Povše, podpredsednik Planinskega društva Celje - Matica, čigar last je koča. Slednji je tudi predstavil aktivnosti društva v povezavi s projektom izgradnje vse od požara naprej.

Tudi drugi del točke o planinskem gospodarstvu je predstavil podpredsednik PZS, Miro Eržen. Že na začetku je poudaril, da sklad Planinskih koč ne bo namenjen delitvi sredstev za koče, temveč predvsem intervencijam ob večjih poškodbah planinskih koč oz. za obnove koč ob večjih nesrečah, kakršen je bil tudi požar na Korošici. Glede na aktualnost teme je sledila temu primerno bogata razprava s strani načelnikov komisij, predsednikov MDO PD in voljenih članov UO PZS. Po končani razpravi je upravni odbor z enim glasom proti in 21 za potrdil predlog besedila dokumenta.

5. točka dnevnega reda je bila namenjena sprejemu oz. včlanitev novih društev v družino Planinske zveze Slovenije. Izmed 4 vlog so tri društva specializirana za točno določeno področje delovanja iz Slovenije, pridružiti pa se nam želi tudi Planinsko društvo Treskavica iz Sarajeva, ki bi postalo član po podobnem principu kot Češko-slovensko planinsko društvo. Upravni odbor PZS je po krajši razpravi sprejel vloge za včlanitev, s čimer Plezalni klub Beta, Plezalni klub FA, Turnosmučarski klub LIMA ter že omenjeno društvo PD Treskavica.

Zopet je besedo prevzel Tone Jesenko, vodja odbora za članstvo, katerega je k besedi povabil Jože Rovan, predsednik PZS. Govora je bilo namreč o članarini PZS za leto 2019, pri kateri ne bo prišlo do večjih sprememb, z razliko prispevka za gradnjo nove koče na Korošici. Slednji bo znašal 1 € in ga bodo prispevale vse kategorije članstva z izjemo kategorije P+O. Temu so s soglasnim sklepom pritrdili tudi odborniki. Sledil je kratek odmor za druženje in okrepčilo.
Po petnajstminutnem odmoru je upravni odbor PZS potrdil Bojana Rotovnika za predstavnika PZS na skupščinah OKS-ZŠZ in za kandidata za člana Izvršnega odbora OKS-ZŠZ ter Toma Česna za kandidata za člana Strokovnega sveta za vrhunski šport in Mateja Planka za kandidata za člana Strokovnega sveta športa za vse.

Matej Planko je nato predstavil izhodišča za podrobni finančni načrt PZS 2019, katerega so odborniki soglasno sprejeli.

Kodeks Obisk v naravi je nastal v okviru delovne skupine o sodelovanju na področju trajnostnega razvoja. Kodeks je predstavil Bojan Rotovnik, član skupine, ki je poudaril, da je kodeks narejen v obliki priporočil za prijaznejše bivanje v naravi. Kodeks in zgibanke so objavljene tudi na spletni strani pzs.si.

Matjaž Šerkezi, strokovni sodelavec PZS, je predstavil rezultate ankete za planinska društva, ki so jih društva in klubi, člani PZS rešili spomladi 2018. Anketa je oz. bo predstavljena tudi na jesenskih posvetih za planinska društva, nato pa bo objavljena tudi na spletnih straneh PZS. Po predstavitvi ankete je bilo danih nekaj vprašanj in pobud glede predstavitve rezultatov, njihove reprezentativnosti in primerjave s preteklimi leti. Na vprašanja so odgovorili Matej Planko, Jože Rovan in Matjaž Šerkezi.

Tudi poročanje ob naslednji točki je pripadlo Matjažu Šerkeziju - predstavil je prenovljena in dopolnjena priporočila za varnejše gibanje v gorskem svetu Združenja planinskih organizacij alpskega loka (CAA). CAA pa je sprejel tudi nekaj novih priporočil in sicer za varnejše turno smučanje, balvaniranje na umetnih stenah ter dva nova dokumenta o političnih zahtevah CAA glede podnebnih sprememb in dokument Strategija CAA za prilagajanje podnebnim spremembam. Vsi dokumenti oz. priporočila so bila soglasno sprejeta.

Generalnemu sekretarju PZS, Mateju Planku, je pripadla predstavitev skupnih meril za razvrščanje prijavljenih projektov na FŠO na področju planinskih poti, planinskih koč in plezališč. Po razpravi in nekaj replikah s strani strokovne službe PZS so bila merila sprejeta.

Predstavil se je tudi Andrej Stritar, ki je zbrane seznanil z aktivnostmi v zvezi s projektom Planinskega geografskega informacijskega sistema - PlanGIS. Gre za skupno elektronsko predstavitev številnih podatkov o planinskih poteh in drugih planinskih objektov različnih namembnosti. Pripravljen je izvedbeni projekt, poteka tudi že razpis za ponudnika programske podpore.

Sledile so informacije o delovanju komisij PZS. Aktivnosti Odbora za usposabljanje in preventivo je predstavil vodja odbora Uroš Kuzman, akcijo Gluhi strežejo v planinskih kočah pa Jurček Nowakk, vodja odbora Odbora planinstvo za invalide.

Konec seje je bil, kot že mnogokrat, namenjen vprašanjem in pobudam članic in članov upravnega odbora. V sklopu že 15. točke dnevnega reda je predsednik Jože Rovan najprej izpostavil problematiko prodaje Ribniške koče na Pohorju, katero je dodatno osvetlil Bojan Rotovnik, predsednik PZS v preteklem mandatu, ki se je aktivno ukvarjal s predstavljeno problematiko. Nato se je razplamtela obsežna razprava, v kateri je sodelovalo kar nekaj razpravljalcev.
Po njej je Mirko Tovšak, predsednik MDO PD Koroške, predstavil pogled MDO PD-ja na porabo sredstev pobranih z obračunano turistično takso v planinskih kočah. Odgovoril mu je podpredsednik PZS Miro Eržen.
Besedo je zopet prevzel Bojan Rotovnik, ki je kot vodja Odbora za založništvo in informiranje podal predlog, da predsedstvo na prihodnjo sejo uvrsti točko o obravnavi predlaganega štiriletnega programa odbora.
Dušan Plesničar, predsednik MDO PD Posočja je osvetlil problematiko označevanja t.i. Benediktove poti v Posočju. Oznake te poti se pojavljajo na poteh, ki pa po mnenju Dušana Plesničarja ne sodijo na planinske poti. Da imajo podobne težave tudi drugje je predstavil Jože Rovan in izpostavil potrebo po resni obravnavi problema.
Jože Prah, predsednik MDO PD Zasavja, je predstavil pobude za močnejšo vlogo meddruštvenih odborov planinskih društev ter namero MDO PD Zasavja o obnovitvi Zasavske planinske poti.

Pod točko razno, zadnjo točko tokratnega zasedanja upravnega odbora, sta spregovorila še Miro Mlinar (Zakon o športu v povezavi s planinskimi potmi) ter Marija Kuhar (vpis v Razvid strokovno izobraženih in strokovno usposobljenih delavcev v športu). S tem je bil dnevni red izčrpan, seja pa zaključena pet minut pred 22.

Naslednja seja UO PZS bo v četrtek, 17. januarja 2019.

PZS, 16.11.2018 08.30
Vsebinsko bogata 3. seja UO PZS minila v znamenju visoke sklepčnosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti