Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 15.11.18

Primorski dnevnik: Martinova nedelja | Izlet v neznano | Martinov pohod v Brdih

Martinova nedelja

Tradicionalni Martinov pohod Slovenskega Planinskega Društva Trst je letos štartal v Svetem pri Komnu. Vas je znana po edinstveni osmerokotni cerkvi in popolnoma votli petstoletni lipi, ki raste ob njej. Vreme je bilo sivo a suho, udeležencev pa skoraj sto, med njimi tudi prijatelji pobratenega društva LPP iz Ljubljane. Do prvega cilja v Lipi so pohodniki pešačili vzdolž nekdanje avstro-ogrske železnice med Dutovljami in Kostanjevico, ki jo je cesarjeva vojska zgradila med avgustom in oktobrom 1915, da bi oskrbovala kraško severno fronto. Načrt za vlak je izdelal sam Ferdinand Porsche. Med 6. soško bitko leta 1916 so 22 kilometrov dolgo železnico hudo poškodovale italijanske granate, kmalu zatem je bila popolnoma opuščena. V Lipi so se planinci poklonili madžarskim žrtvam vojne na odmaknjenem, lepo negovanem vojaškem pokopališču ob vznožju Trstelja. Naslednja postojanka je bila v Škrbini. Šli so mimo domačije, v kateri je bil leta 1941 aretiran narodni heroj Pinko Tomažič, in mimo Špacalove rojstne hiše, kjer devet plavih in ena rdeča črta na lesenem portonu pričajo o umetnikovi navezanosti na dom. Ogledali so si tudi obeležje v čast primorskim padalcem, ki so se v letih 1943-44 pod angleškim pokroviteljstvom vrnili v rojstne kraje, da bi sodelovali v boju proti okupatorju, a so jih partizani ožigosali kot vohune in umorili. Krožno pot so pohodniki zaključili s povratkom v Sveto. “Pot miru” je bila pred leti začrtana, markirana in opremljena s prispevkom Evropske Unije. Škoda, da ni vzdrževana, tako da je vodja izleta Franc Starec potreboval več inšpekcij, da je lahko skupino suvereno pospremil vse do cilja. Tam so bili potem na vrsti še kosilo, za katerega so na Abram-Žerjalovi kmetiji tri dni prej zaklali prašiča, in s harmoniko seveda tudi nepogrešljivi pečeni kostanji. (is)

Izlet v neznano

Ob načrtovanju celoletne izletniške dejavnosti je pozno jesenski avtobusni izlet s prikritim ciljem že prava stalnica. V času, ko so dnevi razmeroma kratki, nudi tak izlet tudi priliko za spoznavanje in odkrivanje zanimivih bližnjih področji, ki jih v poletnem času zanemarjamo. Istočasno je to prilika za prijateljsko druženje. Letošnji izlet je bil sicer napovedan za poznejši datum, a smo ga iz tehničnih razlogov prenesli na nedeljo, 2. decembra. Avtobus bo odpeljal iz Trsta, s trga Oberdan ob 7.30. Udeleženci morajo imeti pri sebi veljaven osebni dokument, ne zadostuje le dokument z žigom za podaljšanje. Prijave sprejemamo do vključno ponedeljka, 26. novembra, oziroma do zapolnitve mest; pokličite na telefonsko številko 040 413 025 (Marinka).

Martinov pohod v Brdih

Slovensko planinsko društvo Gorica se je v nedeljo udeležilo nahoda v sklopu letošnjega martinovanja v Brdih. Organizacijo pohoda si je prevzelo PD Brda, ki je tako ponudilo možnost spoznati tako enogastronomske, pa tudi kulturne znamenitosti tega območja. Martinovanje, ki v veselo družbo poveže ljubitelje in poznavalce jesenskih dobrot, je tako postala izvrstna priložnost za obisk Brd. Jesen, ko briške griče prekrijejo topli odtenki čudovitih barv, je ravno pravi čas, da doživimo pravljičnost briških gričev. Udeleženci (skupno 110 pohodnikov, 11 je bilo članov SPDG-ja) so se zbrali v jutranjih urah pri kulturni dvorani na Humu, od tod pa jih je pot vodila ob sicer oblačnem in vlažnem vremenu do vasice Podsabotin, kjer so imeli krajši postanek na kmetiji Bregar (pokušnja domačega oljčnega olja in vina). Naprej jih je pot popeljala proti vasici Brestje, tam so obiskali domačijo Bizjak. Izjemno zanimiv pa je bil ogled cerkve sv. Križa na griču nad Kojskim, ki se ponaša z dvema lepima baročnima stranskima oltarjema in glavnim oltarjem, zaradi katerega postaja ta cerkvica v Brdih romarski kraj slovenskih umetnostnih zgodovinarjev. Gre za gotski krilni oltar, ki ima v središču upodobljeno križanje, ob straneh pa dogodke, povezane z najdenjem Kristusovega križa. To je med edinstvenimi spomeniki te dobe na Slovenskem, saj je edini in največji skoraj popolnoma ohranjen gotski krilni oltar v Sloveniji, nastal pa je leta 1515 v beljaški rezbarski delavnici. Pot je nato pohodnike pospremila zopet do Huma, kjer so si ob toplem obroku naužili še prijetne skupne družabnosti.

15.11.2018
Četrtkova rubrikaPlaninski svet

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46064

Novosti