Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Srečanje alpinistov

... veteranov in izmenjava s češkimi veterani

Med drugim in šestim oktobrom smo na Vršiču v Koči na Gozdu gostili šesterico čeških alpinistov veteranov.
S svojim prihodom so vrnili obisk skupine slovenskih veteranov, ki je na začetku septembra odpotovala na srečanje v Adršpach in okolico. Izmenjava je potekala v okviru Programa Erazmus+ Climbing for Everybody
.

V času bivanja v Sloveniji je skupina domovala v Koči na Gozdu na Vršiču. Češko skupino je vodila nam dobro znana alpinistka Alena Čepelková, v skupini pa je bil tudi Josef Vričan; dober poznavalec Julijskih Alp, znanec slovenskih planincev in alpinistov, ter avtor obsežne knjige o prispevku čeških vojakov v bitkah na Soški fronti za časa Prve svetovne vojne. Poleg njega, so bili v skupini še Vladimír Burian, Jiří Šplíchal, Jiří Švejda in Ludvík Wiejowski.

Program obiska je bil načrtovan tako, da je terminsko sovpadal s preznovanjem obletnice odprav Hindukuš 1968 in Cho Oju 1988 in še z letošnjim letnim Zborom alpinistov veteranov na Vršiču.

Na ta način smo v program obiska poleg plezalskih ciljev lahko vključili še predstavitev dveh naših odprav in organizacijo alpinistov veteranov. Češke kolege je način organiziranosti alpinistov veteranov še posebno zanimal.

Sam program obiska je v prvem dnevu vključeval krog po dolini Soče s tremi težišči, z obiskom Trentarskega muzeja, Muzeja v Kobaridu in Javorce v dolini Tolminke, s povdarkom na skupni zgodovini. Drugi dan je bil namenjen gorniški dejavnosti, vendar je prvi sneg omejil zahtevnejše načrte. Vzpon na Prisojnik v prekrasnem vremenu je deloma potolažil alpinske apetite. Večer se je zaključil z obiskom Planinskega Muzeja v Mojstrani.
Petkov večer je bil rezerviran za udeležbo na letnem zboru alpinistov veteranov. Dopoldan pa smo porabili za poplezavanje po feratah v Martuljku in Mojstrani.

Ocenjujemo, da je bil projekt obiska uspešno izpeljan in si nadejamo nadaljevanja in poglabljanja sodelovanja.

Kazimir Drašlar, predsednik Odbora alpinistov veteranov 

Komisija za alpinizem14.11.2018
Srečanje alpinistov veteranov in izmenjava s češkimi veterani

Kategorije:
Novosti ALP SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti