Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Za bolj uspešno delo

GRS Tolmin: ... nova vozila in novi prostori

V Tolminu se je komaj poleglo praznično vzdušje po osrednji prireditvi ob 70-letnici Postaje GRS, ki je bila pretekli petek, 9. novembra, že so se ponovno zbrali številni gorski reševalci in predstavniki civilne zaščite.
Ministrstvo za obrambo RS in Uprava RS za zaščito in reševanje sta namreč v sredo, 14. novemvra 2018, izročili intervencijska vozila znamke Toyota predstavnikom Postaj GRS Tolmin (Skupina Ajdovščina), Maribor (Skupina Radlje ob Dravi) in Ljubljana (Skupina Postojna). Ključe vozil jim je simbolično predal minister za obrambo RS Karl Erjavec. Dogodku so prisostvovali še generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje Darko But, povelnik CZ RS Srečko Šestan, župan Občine Tolmin Uroš Brežan ter predsednik in podpredsednik GRZS Janez Rozman in Marko Matajurc. V imenu regijske in občinske civilne zaščite sta se dogodka udeležila poveljnika Regijskega štaba CZ za Severno Primorsko in Občinskega štaba CZ Tolmin, Samo Kosmač in Jože Dakskobler. Matično planinsko društvo je zastopala predsednica Milena Brešan.
Minister, župan Občine Tolmin in predsednik GRZS so v svojih nagovorih zbranim poudarili obremenjenost Postaje GRS Tolmin ter njeno pomembno vlogo pri obvladovanju gorskih nesreč in vse večjem številu nesreč, spremljevalk naraščajočih adrenalinskih športov v Posočju.
Spregovorili so tudi o pomenu prispevka vseh reševalcev v Sloveniji za učinkovito delo civilne zaščite. Minister se je med drugim zavzel za uresničitev nabave treh nujno potrebnih reševalnih helikopterjev.

Potem ko so prejemniki nova reševalna vozila z vžigom in vklopom modrih oči simbolično preizkusili, se je zaključil prvi del svečanosti. Sledila je še predaja obnovljenih prostorov, kamor se bo v bodoče preselila Postaja GRS Tolmin. Na tej lokaciji, ki jo Tolminci imenujejo Na Logu, so bili nekoč vojaški objekti. Na njej snuje Občina Tolmin nov center za enote civilne zaščite.
Ob zavesti, da gorski reševalci marsikje v Sloveniji še nimajo tako urejenih prostorov, prevladuje tudi mnenje, da je to le prvi korak. Ker je poslopje v preteklosti služilo povsem drugim namenom, bo treba za njegovo funkcionalnost storiti še marsikaj, kot npr. urediti primernejše prostore za sušenje in hranjenje opreme ter za ustrezno garažiranje vozil. Brez njih si reševalci težko zamišljajo svoje operativno delo.
Storjen je torej prvi in pomemben korak pri urejanju ustreznih bivalnih in delovnih razmer tolminskih gorskih reševalcev.

Žarko Rovšček
Foto: Miljko Lesjak, Žarko Rovšček
PD Tolmin, 15.11.2018: Dodatek jubilejnemu letu
Fotografije: Miljko Lesjak, Žarko Rovšček
 

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti