Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Pohod za tradicijo in vse generacije

... pripravilo jubilejni, 20. tradicionalni pohod po nekdanjih trških mejah Laškega.

»Pobudnika za ta pohod, kar stalno poudarjamo in nam je to v ponos, sta Tone Šterban in Fanika Wiegele, oba prejemnika svečane listine Planinske zveze Slovenije in dolgoletna člana Planinskega društva Laško. Prepričana sem, da nista začela ta pohod z željo in vedenjem, da se bo tako prijel in razvil. Ampak res smo lahko zadovoljni, da se lahko pohvalimo s tako častitljivim številom izvedenih pohodov,« je o začetkih te rekreativne prireditve, ki je v minulih letih postala zelo priljubljena in vsako leto privabi številne pohodnike, povedala Zdenka Pešec, predsednica Planinskega društva Laško.

»Izvor prireditve ima korenine daleč nazaj v krajevni zgodovini. Gre za obujanje in negovanje tradicije iz obdobja obstoja Laškega, ko je postalo trško središče. Najprej je bil pohod zasnovan tako, da smo obhodili levi breg Savinje in naslednje leto desni breg. Zdaj smo pohod poenostavili in je pot vedno ista, namen pa je še vedno isti kot nekoč: pogledati na mesto Laško z višine in ugotoviti, če je v njem vse tako, kot mora biti,« je namen tega priljubljenega rekreacijskega pohoda opisala Zdenka Pešec.

Krožne poti, dolge enajst kilometrov, se je letos udeležilo več kot tristo pohodnikov, ki so se na turo podali zgodaj dopoldne z Valvasorjevega trga v Laškem. Za pot z vmesnimi postanki so porabili približno tri ure.

»Letos si je petnajst udeležencev prislužilo naziv zlati pohodnik po laških poteh ter dobilo priznanja in se vpisalo v častno knjigo. Akcijo izvajamo letos šesto leto zapored in skupaj je v častni knjigi vpisanih 34 zlatih pohodnikov.
Ta naziv si je mogoče prislužiti z vsemi opravljenimi pohodi akcije tri leta zapovrstjo,« je povedal Dean Muhovec, ki kot strokovni sodelavec v Stiku Laško skrbi za projekt pohodov po laških poteh.

ROBERT GORJANC Foto: DEAN MUHOVEC

Pot pohoda po nekdanjih trških mejah Laškega vodi po levem bregu Savinje, od cerkve sv. Martina po cesti mimo Blaževe skale v Zahum, naprej v smeri Tovstega, pod zahodnim pobočjem Žikovškega brda do ceste, ki pelje na Ojstro, nato do ceste za Reko in Gaberno ter do vasi Trojno. Pohodniki potem še nadaljujejo pot po cesti do Turistične kmetije Pirc, kjer zavijejo levo na makadamsko pot, se spustijo v dolino potoka Lahomnice in pri mostu nad Marija Gradcem zavijejo na glavno cesto do gostišča Čater, kjer sta tudi cilj pohoda in glavna pogostitev z druženjem.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti