Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 08.11.18

Primorski dnevnik: Jesenski pohod skozi geološki čas od Križa okrog Sv. Primoža - Martinovanje

Jesenski pohod skozi geološki čas od Križa okrog Sv. Primoža

Jesenski pohod namenjen spoznavanju zanimive geološke zgodovine naših krajev, ki je zapisana v kraškem kamnu, je postal že prava stalnica v koledarju izletov Slovenskega planinskega društva Trst. Nezahteven strokovno voden sprehod po sicer poznanih poteh nam daje možnost, da pod veščim očesom izvedenca opazimo in v skladih prepoznamo okamenelo mikro in makro favno, nekake »zapise«, ki pričajo o razmerah in o obdobju, v katerem so plasti nastajale, se nato v času preoblikovale do današnjih oblik.

Na geološki izlet se bomo podali v nedeljo, 18, novembra. Zbrali se bomo v Križu pred spomenikom NOB ob 8.45. Pod strokovnim vodstvom geološkega izvedenca, gospoda Paola Sossija se bomo podali po vaških klancih v smeri gričevnate pokrajine, se povzpeli na vzpetino Sv. Primoža, se naužili razgleda na Tržaški zaliv in po lepo urejeni gozdni poti nadaljevali pohod proti Božjemu polju. Med potjo bomo opazovali morfologijo kraške pokrajine. Nato se bomo spustili proti kriškemu bregu do največje zanimivosti tega okolja, do stalnega vodnega izvira, ki mu domačini pravijo »Skedanc«. Iz kriškega brega se bomo po prevozni cesti med pašni vrnili v Križ.

Pohod ni naporen, primeren je za vse, nujna je pohodniška obutev. Predvidene so približno tri do polčetrte ure hoje.

Martinovanje

V nedeljo, na Martinovo, vabi SPDT na tradicionalno Kostanjevo nedeljo v Sveto pri Komnu. Pohodniki se bodo zbrali ob 9. uri pri turistični kmetiji Abram-Žerjal. Tu se bo začel jutranji krožni pohod, speljan po kraških kolovozih iz Svetega, mimo Lipe in Škrbine do turistične kmetije v Svetem. Ob povratku se bodo pohodniki okrepčali s toplim kosilom, se posladkali s pečenim kostanjem, ki ga bodo zalili z mladim vinom, sledilo bo prijateljsko druženje ob zvokih harmonike. Izlet ni naporen, je primeren za vse. Nujna planinska obutev in pohodniške palice. Iz organizacijskih razlogov vabimo člane, da se še danes prijavijo na telefonski številki: 3384913458 (Franc) ali 040413025 (Marinka).

08.11.2018
Četrtkova rubrikaPlaninski svet

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45946

Novosti