Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Kraljevska Srednječavenska prečnica

Posebnost te ture je v tem, da spust predstavlja deset kilometrov dolgo prečenje  

... po Srednječavenski oz. Bošnarski stezi, ki so jo včasih koristili lovci, gozdarji/logarji in lastniki parcel na južnem pobočju Čavenskega pogorja.

Višinska razlika poti je le 200 metrov. Prečenje večinoma poteka po zelo ozki izpostavljeni poti, na nekaterih odsekih precej skalnati, zato je zahtevnost spusta višja, a precej adrenalinska. Zame je bil spust malo preveč zahteven, za fanta pa eden boljših v teh koncih. Na več točkah se preči izpostavljena melišča. Ker gre za kraški svet, nas lahko na vrhu preseneti zelo močan veter – zato previdno.

Kratek odsek poteka najprej po asfaltu, skozi tunele mimo kapelice Sv. Krištofa. Kaj kmalu zavijemo na makadamsko cesto, ki je trenutno obarvana v jesenske barve. Dobro utrjena pot po gozdu nas hitro pripelje do koče Antona Bavčerja na Čavnu. Od tukaj lahko nadaljujemo po makadamski cesti do gozdarske koče Selovec, lahko pa, kot smo tudi mi,  skočimo še na vrh  Kuclja. Pot do vrha je večinoma neprevozna. Mi smo imeli v tem delu zelo močan veter, kar je naredilo razmere skoraj ekstremne.

Na trenutke je bil zelo lep razgled nad  celotno Vipansko dolino do Jadranskega morja, kar je imelo svoj čar. Ko dosežemo vrh, se spustimo proti gozdarski koči Selovec, nato pa na odcepu, kjer stoji spomenik NOB zavijemo levo na ožjo pot, ki nas pripelje do prečenja omenjenega zgoraj. Odpre se pogled na Vipavsko dolino, globoko spodaj pa je opaziti cerkev Sv. Marije na Vitovskem hribu. Pot pripelje do večjega lesenega znamenja ...

 28.10.2018
Kraljevska Srednječavenska prečka

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46041

Novosti