Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Prvenstvena Lame

Dnevnik/Planinstvo: Avstrijski alpinist David Lama je oktobra opravil solo prvenstveni vzpon na Lunag Ri,

... 6907 metrov visoko goro na meji med Nepalom in Tibetom. (6812 metrov visok predvrh te gore so leta 2010 preplezali Francozi Max Belleville, Mathieu Detrie, Mathieu Maynadier in Seb Ratel.)
Lama je leta 2015 skupaj z ameriškim alpinistom Conradom Ankerjem prvič poskušal osvojiti Lunag Ri, odnehala sta 300 metrov pod vrhom. Naslednje leto sta se gore spet lotila, a je Ankerja na višini 5800 metrov zadela kap in so mu komaj rešili življenje.
Lama je potem poskušal sam, a je moral odnehati 250 metrov pod vrhom. Oktobra letos mu je končno uspelo preplezati do vrha, novico o tem pa je javnosti sporočil Anker. gs


YouTube, 29.07.2018: Lunag Ri – David Lama & Conrad Anker 2016

Dnevnik, 05.11.2018
Prvenstvena asa Lame

 

1 komentarjev na članku "Prvenstvena Lame"

Peter Podgornik,

Čestitke obema za idejo, izbrano in že leta 2015 visoko potegnjeno smer, ki je naslednje leto opozorila Ankerja, da je narava naša večna gospodinja. Lama je kmalu za tem s solo vzponom pokazal iz kakšnega testa je, vrh je bil zelo blizu, letos pa je očitno s prvim vzponom nanj uresničil skupne in svoje želje.

Odličen ogled filma je odraz današnjega časa v vrhunskem plezanju, pogledi na plezanje so tastarim za obujat spomine, mladim pa lahko izzivi za prihodnost.

Če bo Lama, dobil kakšno prestižno nagrado v obliki azijskega ali evropskega cepina bo lepo, verjetno pa imata največjo vrednost cepina s katerima se je vrnil s te čudovite gore.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti