Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vaja stenskega reševanja

GRS Ljubljana - Janez Javoršek: V soboto, 27. oktobra, smo imeli v Veliki osapski steni, ...

... v območju smeri MeDo stensko reševalno vajo.

Predpostavka zapleta je bila, da je naveza pri spustu čez »verige« po spletu okoliščin in neznanja v previsnem delu poklicala na pomoč. En član naveze je na sidrišču pod previsom ostal brez vrvi, drugi pa je na vrvi obvisel nekaj metrov stran od stene.

K reševanju smo pristopili z zgornje strani, naredili smo vrvno ograjo, eno sidrišče z vitlom kong in drugo z ID-jem. Rob stene smo zaščitili z »želvami«. Spodaj pod steno je bil reševalec v pomoč pri lociranju obtičanih.

Reševalca smo spustili skorajda sto metrov (na 200 – metrskih vrveh), kjer je najprej »pobral« visečega, zaradi otrplosti nog (dolgo sedenje v »frikovskem« pasu) je obviselemu najbolj ustrezal položaj »sedečega« v naročju reševalca. Po dvigu obeh je bil reševalec spuščen še do plezalca na sidrišču pod previsom. Previsa je približno pet metrov, zato je bil potreben poseben manever, kjer se je reševalec z dodatno vrvjo približal sidrišču in plezalcu. S to vrvjo je kasneje tudi oba spustil v kontroliran nihaj. Pri dvigu sta pobrala še visečo plezalno vrv. Sledila je analiza, pospravljanje opreme in malica v gostilni Vovk v Ospu, kjer smo bili zelo dobro in lepo postreženi.

Na vaji je sodelovalo 8 inštruktorjev, 8 reševalcev in 3 pripravniki.

Hvala inštruktorjem za pomoč pri izvedbi vaje, članom in pripravnikom pa za suverenost pri opravljanju nalog.

Pretekli teden je bil precej pester za ljubljansko postajo, prejšnjo soboto so nam hitrost reševanja z uro v roki merili na jeklenici žičnice na Soriški planini, sredi tedna smo uspešno pomagali Kamničanom v zahtevni intervenciji v Repovem kotu, v soboto pa kljub »mokri« napovedi – suhi uspešno »rešili« zagato plezalcev v Ospu. V pričakovanju zime - smo pripravljeni.

Vodja vaje: Janez Javoršek  

GRS Ljubljana, 01.11.2018
Vaja stenskega reševanja, velika osapska stena
Galerija 1, 2



Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46062

Novosti