Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Atraktivna pot z vse več pohodniki

Primorske novice - Neva Blazetič: Planinsko kočo na planini Kuhinja bodo razširili s prizidkom

Krn • Planinsko kočo na planini Kuhinja bodo razširili s prizidkom - Čakajo na elektriko
Atraktivna pot z vse več pohodniki

Število pohodnikov na slovenskem kraku poti Alpe Adria Trail, ki se vije tudi po Posočju, se je v letošnjem letu povečalo najmanj za 40 odstotkov. Ker je na tej poti tudi koča na planini Kuhinja v lasti Planinskega društva (PD) Kobarid, so se odločili, da jo bodo zaradi velikega zanimanja za prenočevanje razširili s prizidkom s sobami za bolj zahtevne goste.

Proti koncu minulega tedna so prizidek h koči na planini Kuhinja prekrili s streho. Pridobili bodo tri dodatne sobe s sanitarijami in pomožnimi prostori. Gradnjo so začeli aprila, zaključili jo bodo spomladi.

Zdajšnja koča s 25 skupnimi ležišči, kuhinjo in manjšim skupnim prostorom je postala premajhna glede na povpraševanje po prenočevanju. Pohodnikov na poti Alpe Adria Trail, ki se vije mimo nje in se prekriva s Potjo miru, je vse več. “Pritličje zdajšnje koče bomo spremenili v restavracijo oziroma jedilnico, v zgornjih prostorih ostajajo skupna ležišča. V prizidku bo v treh sobah lahko prenočevalo šest ljudi, če bomo dodali pograde, pa 12 oziroma tri družine,” pojasnjuje član gradbenega odbora in tajnik kobariškega planinskega društva Zdravko Likar, ki je tudi predsednik fundacije Poti miru.

Kot pravi, bodo za gradbena dela odšteli približno 50.000 evrov, za vso opremo še dodatnih 30.000 evrov. “Kandidirali smo na treh razpisih, žal nismo uspeli. Naložbo bo plačalo planinsko društvo s prihranjenim denarjem in najetim posojilom.”

Prenočišča za planince in pohodnike

Poleti je koča ob vznožju Krna, ki je najbolj obiskana gora v Posočju, ves čas zasedena. Veliko je dnevnih gostov, saj se skoraj do nje lahko pripeljejo z avtomobilom. Občina Kobarid je na južni vstopni točki v Triglavski narodni park pred leti uredila dovolj veliko parkirišče. Do tam se številni pripeljejo tudi z avtobusom Hop on hop off. Mnogo je kolesarjev. To območje je zelo atraktivno tudi zaradi sedmih planin, na katerih obiskovalci lahko iz prve roke vidijo, kako iz mleka nastaja sir, ki je tudi naprodaj. “Največ pohodnikov, ki hodijo po poti Alpe Adria Trail in Poti miru, ki se iz Drežnice vije pod Krnom in Mrzlim vrhom do cerkve Svetega duha v Javorci in naprej proti Tolminu, prihaja iz Avstrije in Nemčije. Večina je starih od 35 do 65 let. Upamo, da se bodo pridružili tudi mlajši,” se nadeja Likar.

Elektrika bo zanesljiva

Direktor zavoda Dolina Soče Janko Humar dodaja: “Letošnje poletje je bilo za planince in pohodnike idealno, zato ne preseneča, da jih je tudi na poti Alpe Adria Trail vse več. Preko našega sistema rezervacij smo sprejeli več kot 700 pohodnikov oziroma 40 odstotkov več kot lani. Toda večina oziroma 90 odstotkov jih prihaja v lastni organizaciji, kar pomeni, da je bilo pohodnikov na poti Alpe Adria Trail najmanj 6000. Pot spada med deset najbolj atraktivnih v Evropi.”
V koči bodo v kratkem dobili bolj zanesljivo preskrbo z elektriko. Električni vod iz vasi Krn je že vkopan, urejajo še dovoljenja. Poteka tudi mimo planin Kuhinja in Kašina, kjer so doslej uporabljali generatorje.
 

 

 22.10.2018

 

Letošnje poletje je bilo za planince in pohodnike idealno, zato ne preseneča, da jih je tudi na poti Alpe Adria Trail vse več. Pot spada med deset najbolj atraktivnih v Evropi.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti