Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bohinjci premikali športne mejnike

Gorenjski glas - Andraž Sodja: Počastili so visoko obletnico organiziranega smučanja v Bohinju.

Stara Fužina – Lojze Budkovič, Stanko Ažman in Janez Pikon so v petek, 19. oktobra, pripravili spominsko srečanje v središču TNP Bohinjka v Stari Fužini, namenjeno počastitvi izjemne zgodovine Smuškega kluba Bohinj, enega prvih smučarskih klubov na Slovenskem, ki je bil ustanovljen pred devetdesetimi leti.

Kot je na dogodku poudaril Janez Pikon, ki z Bohinjsko zgodovino redno navdušuje sledilce na družbenih omrežjih in portalih, je bil Smuški klub Bohinj ustanovljen 21. oktobra 1928: »Vlogo prvega predsednika je prevzel kasnejši narodni heroj, športnik in organizator Tomaž Godec, vlogo tajnika pa učitelj Černigoj. Klub je organiziral številne tekme in izdatno pripomogel pri organizaciji prvih mednarodnih tekem v smučarskih tekih in smučarskih skokih v Bohinju, ki so potekale februarja leta 1931. V prostorih Prosvetnega doma v Bohinjski Bistrici so 26. decembra 1930 pripravili tudi izjemno smučarsko akademijo, ki so jo v živo prenašali celo na Radiu Ljubljana. V Bohinju so bili postavljeni tudi prvi slovenski rekord v smučarskih skokih, na skakalnici »pri treh hruškah« nad Bohinjsko Bistrico, na kateri je Joža Pogačar, član Smučarskega kluba Ilirija iz Ljubljane, leta 1921 dosegel rekordni skok devet metrov. Nove rekorde pa so kasneje postavili še na Hanssenovi skakalnici na Poljah, kjer je Bogo Šramel leta 1929 postavil nov državni rekord s 33 metri, tam pa se je leta 1931 prvič v Sloveniji odvijalo tudi mednarodno tekmovanje v smučarskih skokih, kjer je Bogo Šramel postavil nov rekord s 36 metri, leto kasneje pa ga je popravil Franc Palme s 43 metri. V Bohinju pa je na smučarski skakalnici nastopila tudi prva slovenska smučarska skakalka in ena prvih na svetu – Anica Stare. V začetku dvajsetega stoletja je bil Bohinj priljubljen zimskošportni center z urejenim sankališčem, smučišči, tekaškimi progami, kamor je privabljal cele vlake obiskovalcev iz Trsta in od drugod.

Kot je še povedal Lojze Budkovič, so dogodek organizirali povsem spontano, saj so želeli spomniti na izjemno bohinjsko zimskošportno zgodovino, ki je po krivici zapostavljena in nekoliko pozabljena: »Zgodovina je pestra, bili smo med prvimi z Radovljico in Mojstrano. Ob 240. obletnici vzpona na Triglav se je ta obletnica nekoliko pozabila, tu pa se je dogajalo marsikaj zanimivega. Želimo si, da bi nekoč na podlagi teh dosežkov nastal bohinjski smučarski muzej, saj so v Bohinju nastale tudi prve prave slovenske smuči znamke Triglav,« je zaključil Budkovič.

Gorenjski glas, 25.10.2018 09.11
Bohinjci premikali športne mejnike
 
 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti