Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

MMP 41

AO Kranj - Janez Nastran:  V soboto, na 13. oktobra dan, leta 2018 smo z novo generacijo Alpinistične šole opravili

... uvodno, kondicijsko in tehnično zahtevnejšo turo. Naročeno vreme je bilo dostavljeno, podlaga brez snega, zato smo napadli temačne martuljške strmine. Cilj je bila Mala Martuljška Ponca (MMP).

Ob 6.44 smo krenili od avtov.
Najprej smo se po označeni poti povzpeli do Bivaka pod Špikom. Tam smo pogledali kako je sonce pozlatilo vrhove potem pa kar nadaljevali. Čez Kotle, kjer nas je čakal prvi detajl, smo se povzpeli pod vznožje najmogočnejših Martuljških gora. Šele tukaj nas je prvič pozdravilo sonce. Ko smo se odtajali smo se vrnili nazaj v senco. Ta nas je v svojem oklepu držala do škrbine med Malo in Veliko M. Ponco. Tukaj smo potem čez skok skočili nazaj na sonce. Vrh ni prostoren, zato smo v koloni počakali za svoj selfi. Večina je bila do 11.15 že na vrhu.
Martinčkanje. Foto Janez NastranNa vesinah pod vrhom, na soncu in večinoma brezvetrju smo imeli malico. Tačas je sonce prilezlo tudi na škrbino, zato smo se začeli vračati proti dolini. No, do tam je bilo še daleč. Najprej smo se mogli spustili po sitni grapi pod škrbino. Za to, da nam ni bilo prevroče je skrbel leden hlad lanskega snega pod stenami. Še melišče je bilo pomrznjeno, zato povečini neuporadno za udoben spust. Čez dooolgo prečko in sitna melišča do Treh macesnov (3M), ki so prav kičasto žareli tam na pomolu, smo dodobra uhodili stezo. Izkoristite jo preden Ponavljanje vozlov. Foto Matevž Mačekzima nazaj pograbi teren.

Pod 3M sitnega terena še ni bilo konec. Ta se je vlekel vse do izravnave na prodiščih Za Aka. Od tu smo se vzpeli še do Bivaka III, tukaj naredili zasluženo pavzo in ponovili vozle, kot veleva običaj.
Za konec, že vsega hudega vajeni, smo se po zahtevni označeni poti končno spustili z martuljških bregov na travnate ravnice ter ob 17.15 Pri Ingotu naredili kratko a sladko analizo.

MMP verjetno še nikoli ni imela tako številčnega dnevnega obiska. Našteli smo 30 tečajnikov in 11 starešin, ki so pomagali izvesti turo. Vsem se lepo zahvaljujem in delim pohvale.
Število objavljenih fotografij v galeriji je skladno s številom udeležencev. Prav tako naslov utrinka.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46032

Novosti