Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Mežakla

Podobno kot sosednja Pokljuka, se tudi Mežakla niža od severozahoda proti jugovzhodu ...Janez Pikon: Povzpnemo se iz Podmežakle na sedlo Zakop in preko prostranih planin v vasico Perniki in nižje v Krnico.

Mežakla

Mežakla je visoka planota, ki se vleče od Mojstrane do blejske ravnine med Zgornjo Savsko dolino in dolino Radovno. Na zahodu mejijo njena pobočja ob stičišče dolin Krme, Kota in Vrat, na vzhodu pa na blejsko ravan in na tesen Vintgar. Podobno kot sosednja Pokljuka, se tudi Mežakla niža od severozahoda proti jugovzhodu. Višji zahodni predel seže od Mojstrane do planine Ravne, najvišji vrh tega predela in obenem vse Mežakle je Jerebikovec (1593 m) nad Mojstrano. Nižji, vzhodni predel se najvišje vzpenja Planskem vrhu (1299 m) nad Jesenicami.

Mežakla je visoka planota, ki se vleče od Mojstrane do blejske ravnine med Zgornjo Savsko dolino in dolino Radovno ...Na zahodu mejijo njena pobočja ob stičišče dolin Krme, Kota in Vrat, na vzhodu pa na blejsko ravan in na tesen Vintgar ...Nižji, vzhodni predel se najvišje vzpenja Planskem vrhu (1299 m) nad Jesenicami ...Podobno kot sosednja Pokljuka, se tudi Mežakla niža od severozahoda proti jugovzhodu ...Višji zahodni predel seže od Mojstrane do planine Ravne, najvišji vrh tega predela in obenem vse Mežakle je Jerebikovec (1593 m) nad Mojstrano ...

Severna in zahodna pobočja Mežakle strmo padajo v dolino Save Dolinke, južna pobočja pa se v prisojah zložneje znižajo v dolino Radovne. Poleg izrazitega vrha Jerebikovca je v zahodnem predelu še vrh Petelin (1448 m) nad Hrušico. Nad planino Ravne je vrh Oblek (1269 m), v vzhodnem predelu pa so poleg Planskega vrha še Police (1151 m). Zaradi kraškega sveta vode hitro poniknejo, zato ni večjih površinskih izvirov. Zanimive so podzemne jame, Ledena jama pod Planskim vrhom. Rastlinski in živalski svet sta enako zastopana kot na Pokljuki, prav tako so enake podnebne in geološke razmere.

Severna in zahodna pobočja Mežakle strmo padajo v dolino Save Dolinke, južna pobočja pa se v prisojah zložneje znižajo v dolino Radovne ...Poleg izrazitega vrha Jerebikovca je v zahodnem predelu še vrh Petelin (1448 m) nad Hrušico ...Nad planino Ravne je vrh Oblek (1269 m), v vzhodnem predelu pa so poleg Planskega vrha še Police (1151 m) ...Zaradi kraškega sveta vode hitro poniknejo, zato ni večjih površinskih izvirov ...Zanimive so podzemne jame, Ledena jama pod Planskim vrhom ...

Mežakla je bila nekdaj znana po fužinarstvu, ki je konec 19. stoletja propadlo. Danes so največje bogastvo Mežakle seveda gozdovi. V dolino Radovne so rudnik krede in dve manjši hidro centrali za potrebe jeseniške železarne. Edino naselje je lična vasica Perniki (843 m) na jugovzhodnem predelu Mežakle.

Turizem šele odkriva Mežaklo, ki je z gozdnimi cestami z blejske strani kaj lahko dostopna. Na planini Ravne sta dva počitniška doma. Planinskih postojank tod ni, tudi markirane poti so bolj redke. Cesta na Mežaklo vodi iz Zgornjih Gorij. Do planine Ravne je dobrih osem kilometrov. Semkaj pripelje markirana pot z Jesenic čez prelaz Zakop, od koder vodi dlje na zahodno obrobje prostrane Mežakle, kjer leži istoimenska planina.

Jerebikovec (1593 m), imenovan tudi Repikovec, je najvišji vrh Mežakle. Gozdnata kopa s plešastim temenom leži na skrajnem zahodnem robu planote nad planino Mežaklo, slovi kot lepo razgledišče. Severni del Triglavske skupine in vrhovi onstran doline Vrata so nam od tod kot na dlani. Najugodnejši je pristop od ceste, ki pripelje semkaj iz Zgornjih Gorij, v pletežu gozdnih cest se je težko znajti. Na vrh se vzpnemo po zložni poti od vzhoda do zavetišča, ki ga je zgradil jeseniški alpinist Alojzij Žakelj.

Vir: Julijske Alpe, Tine Mihelič


Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Mežakla

Poldka in BranePovzpnemo se iz Podmežakle na sedlo Zakop in preko prostranih planin v vasico Perniki in nižje v Krnico ... Na Pernikih, 843 mEdino naselje je lična vasica Perniki (843 m) na jugovzhodnem predelu Mežakle ...
Na planini OblekSeverna in zahodna pobočja Mežakle strmo padajo v dolino Save Dolinke, južna pobočja pa se v prisojah zložneje znižajo v dolino Radovne ... JeseniceMežakla je visoka planota, ki se vleče od Mojstrane do blejske ravnine med Zgornjo Savsko dolino in dolino Radovno. Na zahodu mejijo njena pobočja ob stičišče dolin Krme, Kota in Vrat, na vzhodu pa na blejsko ravan in na tesen Vintgar ...

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti