Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Aljažev stolp

... je spet na Triglavu. Po obnovi so ga s helikopterjem dostavili skoraj natanko ob 12. uri. Delo 24ur Svet24 ...

Triglav ni več sam, kajti na njem je spet Aljažev stolp. Skoraj natanko ob 12. uri so ga ponovno postavili na najvišji vrh Slovenije.

Naj spomnimo: po 123 letih so simbol slovenstva vzeli z vrha Triglava, saj je bilo treba opraviti strokovni pregled in opraviti obnovitvena dela, da bo lahko Aljažev stolp še dolgo stal na najvišji slovenski gori z 2864 metri. Pod drobnogled so ga vzeli strokovnjaki iz restavratorskega centra ZVKDS, Narodnega muzeja Slovenije in delavci jeseniškega podjetja Kov, obljubljajo pa, da so Aljažev stolp obnovili za prihodnjih sto let.

Vir: TNP - Zgodovina Aljaževega stolpa

Vojaki proti Triglavu že včeraj

Stolp je bil na helidromu v Mojstrani od 8. ure, med slovesnostjo z več govorniki in pihalnim orkestrom pa se je okoli Aljaževega stolpa zbralo več deset ljudi. Sprva so napovedali, da se bo ekipa v helikopterju proti Triglavu odpravila okoli desete ure, pol ure kasneje naj bi sledil še helikopter z Aljaževim stolpom, toda odhod so večkrat prestavili; nazadnje so stolp pripeli in odpeljali ob 11:48. Zamuda je nastala, ker helikopter zaradi megle ni mogel vzleteti iz brniške baze.

Od Mojstrane do Triglava je bilo približno deset minut vožnje s helikopterjem. Na vrhu gore je čakal drugi del ekipe Slovenske vojske, ki se je proti Triglavu odpravil včeraj, strokovnjaki pa so opozarjali, da je vrnitev stolpa na Triglav tehnično zahtevnejša od spusta.

Postavili nove temelje

Stolp tehta približno 300 kilogramov in je bil večkrat prebarvan. Bil je že rdeč in imel rdečo zvezdo, zdaj bo takšen, kot ga je postavil Jakob Aljaž. Med prenovo so pod sedanjim napisom Aljažev stolp našli celo prvotni odtis izpred več kot 100 let; ohranjene so le črke »Al žev sto«. Prvotna ni niti streha, saj so jo zamenjali po drugi svetovni vojni, a so zato s sedanjo obnovo spet odprli oba niza okenc, saj je bil od leta 1967 samo eden.

Foto: Franci Pogačar (Facebook)

Obnovitvena dela so opravili tudi na vrhu Triglava, saj so postavili nove temelje za boljšo trdnost stolpa. Vzdrževalna dela bodo nadaljevali, kajti Aljaževega stolpa se dotikajo vsi obiskovalci, nenehno je tudi izpostavljen vremenskim vplivom od dežja, snega do strel.

Ker strela udari v drog z zastavico ob skoraj vsaki nevihti, bodo spet postavili strelovod, kasneje pa obnovili še preostalo – panoramo, spominsko ploščo in skrinjico z žigom, razmišljajo pa še o barometru, termometru in stolčkih znotraj stolpa. V notranjosti bo tudi grušč, v okolici pa bo stolp obložen s skalami. Celoten projekt obnove naj bi stal okoli 50.000 evrov.

Kot zanimivost prilagamo še nekaj fotografij iz zgodovine

 Vir: ZVKDS

Portal 24ur.com je poročal še

Poziv k spoštljivemu odnosu

Odgovorni so prepričani, da bo stolp po tej temeljiti obnovi na vrhu našega očaka zdržal še najmanj 123 let, seveda, če bomo tudi mi planinci dobro zanj skrbeli in se do njega spoštljivo obnašali.

Do stolpa se obnašajte spoštljivo. Ne plezajte nanj, ne lepite nalepk in se nikakor ne podpisujte nanj. Vse to povzroča poškodbe na njegovem obodu.

Foto: Franci Pogačar (Facebook)

 

Delo - Aljaž Vrabec: 03.10.2018

Foto: ZVKDS

Objave na drugih portalih

24ur.com - Misija uspela, 'pleh z dušo' je spet nazaj na vrhu Triglava

Svet24.si - Aljažev stolp se je vrnil domov

Reporter.si - Aljažev stolp se je vrnil na Triglav

Slovenskenovice.si - Nacionalni simbol nazaj na vrhu Triglava

Večer - Triglavu vrnili stolp (prva stran),
Stolp spet trdno na vrhu Triglava (zadnja stran)

1 komentarjev na članku "Aljažev stolp"

Jaka Ortar,

Stolp je krasen, celo odprtine so zasteklene, tako je notri fino zavetrje. Ni pa panorame, ki je krasila njegovo notranjost.

Novih nalepk včeraj ni bilo.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti