Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Minister dr. Pikalo sprejel najuspešnejše

... alpiniste, športne plezalce in paraplezalce

Minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Pikalo je 3. oktobra 2018 v prostorih ministrstva sprejel slovenske alpiniste ter člane slovenske reprezentance v športnem plezanju in paraplezalne reprezentance, ki so letošnje leto zaznamovali z odmevnimi uspehi na mednarodni ravni.

YouTube, 03.10.2018: Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport

Nedavno končano svetovno prvenstvo v športnem plezanju v Innsbrucku je bilo daleč najuspešnejše za slovensko plezanje do zdaj, saj so se slovenski plezalci domov vrnili s skupno šestimi kolajnami - štirimi športnoplezalnimi in dvema paraplezalnima. Janja Garnbret je osvojila dve zlati medalji - v balvanih in olimpijski kombinaciji - ter srebrno v težavnosti, Gregor Vezonik bronasto v balvanskem plezanju, dve bronasti sta dodala še Tanja Glušič in Gregor Selak v paraplezanju, poleg tega pa so Slovenijo v Avstriji odlično zastopali tudi preostali člani slovenske reprezentance v športnem plezanju.

Letošnje leto je bilo izjemno odmevno tudi za slovenski alpinizem. Andrej Štremfelj je septembra postal prvi slovenski in hkrati najmlajši prejemnik zlatega cepina za življenjsko delo in edini zemljan s tem prestižnim priznanjem tako za življenjske dosežke kot za vrhunski vzpon. Avgusta pa sta Aleš Česen in Luka Stražar preplezala prvenstveno 2400-metrsko smer v severnem ostenju Latoka 1 in se povzpela na 7145 metrov visok vrh v Karakorumu. S tem sta se v zgodovino vpisala z drugim vzponom na ta pakistanski sedemtisočak in prvim uspešnim vzponom s severne strani.

Minister dr. Jernej Pikalo je na sprejemu čestital športnicam in športnikom ter vodstvu in med drugim poudaril, da kot športniki širijo pozitivne vrednote v družbi, kot plezalci pa poleg fizične vzdržljivosti izkazujejo tudi stanje in širino duha. Predsednik Planinske zveze Slovenije Jože Rovan je še enkrat ponosno podoživel letošnje izjemno leto, ko so naši plezalci in alpinisti kar eksplodirali, selektor slovenske reprezentance v športnem plezanju Gorazd Hren pa se je zahvalil za sprejem in opaženost športnega plezanja, ki se v svetu razvija tudi infrastrukturno, ter opozoril, da ravno na tem področju ne smemo zaspati na lovorikah, da ne bomo lovili, namesto da bi bežali.

 

 

PZS, 03.10.2018
Minister dr. Pikalo sprejel najuspešnejše alpiniste, športne plezalce in paraplezalce


Facebook, 03.10.2018

Kategorije:
Novosti ALP PLE SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti