Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Dr. Ángela Piskernik

Delo: ... je ob Poti dobila park - v zelenem okolju ob nekdanji žici za taboriščnico in naravovarstvenico ...

Del najdaljšega ljubljanskega parka, 35-kilometrske Poti (spominov in tovarištva) na trasi, na kateri je bila med drugo svetovno vojno Ljubljana obdana z bodečo žico, je od poletja poimenovan po prvi slovenski znanstvenici s področja naravoslovja z doktoratom znanosti, Ángeli Piskernik.

V navzočnosti ljubljanskega podžupana Janeza Koželja in župana koroške trške občine Železna Kapla - Bela Franca Jožefa Smrtnika ter Janeza Stergarja, predsednika pobudnika poimenovanja, Kluba koroških Slovencev v Ljubljani, je bil park med Potjo in avtocestnim obročem zahodno od Koseškega bajerja prejšnji petek tudi uradno označen.

Dr. Ángela Piskernik, slovenska botaničarka, naravovarstvenica, muzealka, profesorica, narodna delavka in prva slovenska, evropsko znana varuhinja narave, rojena na kmetiji v Lobniku nad Železno Kaplo, že pred prvo svetovno vojno kot zavedna Slovenka ni dobila službe na Koroškem, med drugo svetovno vojno pa je bila zaprta v koncentracijskem taborišču Ravensbrück.
Po vojni je postala direktorica Prirodoslovnega muzeja Slovenije in honorarna predavateljica botanike na ljubljanski filozofski fakulteti.
Bila je pobudnica za zaščito prvih varstveno pomembnih območij narave v Sloveniji in ustanoviteljica Gorske straže Slovenije.
 


 

Dr. Ángela Piskernik je ob Poti dobila park

Koroška pesem ob poimenovanju pod vodstvom pevovodje in župana Franca Jožefa Smrtnika
FOTO Aleš Stergar/Delo


Trak so prerezali Franc Jožef Smrtnik, Janez Stergar in Jan Skoberne FOTO Aleš Stergar/Delo


Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti