Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bojišče Tirolske fronte

Gorenjski glas - Jelena Justin: Tofana di Mezzo (3244 m) in Tofana di Dentro (3238 m)

Legendarni gori v Dolomitih, ki sta bili v prvi svetovni vojni bojno polje italijanskih alpinov in avstro-ogrske vojske. Mogočna krhkost.

Tofane so ene izmed legendarnih gora v Dolomitih: Tofana di Roses, Tofana di Mezzo in Tofana di Dentro. Pristopi na katerokoli od njih niso niti kratki niti enostavni. Vzpona na Tofano di Mezzo in Tofano di Dentro močno skrajša nihalka, ki pripelje skoraj na vrh najvišje di Mezzo.

Iz Cortine d'Ampezzo se z nihalko zapeljemo skoraj na vrh Tofane di Mezzo. Prvič prestopimo na Col Drusi, z drugo nihalko nadaljujemo do druge postaje Ra Vales in od tam s tretjo skoraj do vrha. Povzpnemo se na njen vrh, kar nam vzame deset minut, in hkrati tudi vidimo odcep za pot proti Tofani di Dentro. Po zavarovani poti se bomo spustili do izpostavljenega veznega grebena, ki povezuje Tofano di Dentro, in se po ferati povzpeli na vrh. S Tofane di Dentro se bomo po krušljivem grebenu spustili do bivaka Alpini in nadaljevali po ferati Fermonton, nato pa sestopali čez pode do druge postaje nihalke, do Ra Vales.

Sestopna ferata ima ves čas oceno A. Sestopamo pravzaprav po ozki stezici, ki je videti kot polica. Samovarovalna jeklenica, kljub nizki oceni, pride še kako prav, saj je steza posuta z gruščem in hitro lahko pride do zdrsa. Ko dosežemo vezni greben, se zahtevnost spremeni. Greben je nazobčan in izpostavljen, občasno imamo pod nogami prazen nič. Zahtevnost sicer ne preseže ocene B/C, a ga ne gre podcenjevati. Za grebenom sledi nekaj malega hoje, dokler spet ne dosežemo jeklenice. Ferata do vrha Tofane di Dentro sicer ni zahtevna, saj je lepo speljana po naravnih prehodih. Ko dosežemo jeklenice, nas čaka zahtevnost B, potem pa do vrha zgolj še A oz. A/B.

Z vrha Tofane di Dentro se čudovito vidi celotna gorska skupina Tofan, ravno tako skupina Fannes, Sorapis, Antelao, Monte Pelmo, Civetta itd. No, da to vse vidimo, potrebujemo lep, razgleden dan. Pri vzponu se moramo zavedati, da so to vrhovi, visoki nad tri tisoč metrov, kjer se vreme lahko nepričakovano spremeni. Sneženje poleti ni nobena izjema. Ravno vreme je botrovalo tej skrajšani verziji vzpona.

S Tofane di Dentro nadaljujemo naprej po zagruščenem grebenu. Na skali nas smerokaz opozori, da nadaljujemo v smeri ferate Formenton. Čaka nas precej dolg sestop po zagruščenem pobočju, ki se obrne proti vzhodu, daleč stran od postaje ra Vales, kamor moramo priti. Ko dosežemo skalne roglje, smo kmalu pri skritem, lesenem bivaku Alpini. Sestopimo mimo bivaka in nadaljujemo čez kamnite bloke in skalni mostiček, kjer je pot tudi zavarovana. Nižje se pot obrne proti zahodu. Nekaj detajlov poti je še zavarovanih, težavnost je A. Prečimo in zavijugamo navzdol. Pot je zagruščena. Ko se že sprašujemo, do kam se bomo spustili, zagledamo na koncu zagruščene poti skalno pregrado z oknom. In da, pot gre skozi okno. Ko stopimo na drugo stran, so pred nami ogromni ostanki iz časa prve svetovne vojne, ko je po teh gorah potekala Tirolska fronta. Od tukaj dalje nas čaka prečenje ogromnih melišč, ki so pozimi odlična smučišča. Tik pred drugo postajo Ra Vales nas čaka še nekaj malega vzpona in gondola nas bo odpeljala v dolino. Če povzamem, na tej turi bomo naredili 250 višinskih metrov navzgor ter 800 navzdol. Včasih je hoja navzdol še težja kot vzpon.

Nadmorska višina: 3244 m
Višinska razlika: 250 m
Trajanje: 5 ur
Zahtevnost: 5 / 5

  12.09.2018


Izpostavljen greben proti Tofani di Dentro / Foto: Jelena Justin


Zagruščena gredina, po kateri smo sestopili / Foto: Jelena Justin


Okno, skozi katerega stopimo in kjer se konča zahtevni del poti / Foto: Jelena Justin

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45947

Novosti