Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Andrej Štremfelj visoko dvignil

... zlati cepin | Slovenske novice - Tina Horvat
PZS: Andrej Štremfelj na Poljskem prejel zlati cepin ...; Večer

Naš največji himalajec je včeraj na Poljskem prejel zlatega cepina, alpinističnega oskarja. To leto je zanj zelo pomembno, saj se bo kmalu upokojil, a le službeno, plezal bo še naprej

VARŠAVA • Mnogi alpinisti in gorniki so na sivi in deževni vikend zaradi slabega vremena ostali v toplih domovih, naš največji himalajec vseh časov Andrej Štremfelj pa se je odpravil na Poljsko in tam še uradno podoživel vrhunec svoje alpinistične kariere – visoko nad glavo je pred 2000 gledalci na gorniškem festivalu Ladek dvignil zlatega cepina za življenjske dosežke, ki je najbolj prestižna alpinistična nagrada na svetu.

Tako je postal prvi Slovenec z alpinističnim oskarjem za življenjsko delo in edini zemljan s to nagrado za življenjsko delo in za vrhunski vzpon. Slednjega sta prejela leta 1992 z Markom Prezljem za ekstremni vzpon po južnem stebru Kangčendzenge in to je bil sploh prvi podeljeni zlati cepin oziroma Piolet d'Or, ki ga od takrat podeljuje francoska revija Montagnes.

Ker smo Slovenci svetovna velesila v alpinizmu, je šla nagrada do včeraj že sedemkrat v roke naše. Andrej Štremfelj se je postavil ob bok največjim svetovnim alpinistom, kot so Reinhold Messner, Walter Bonatti, Doug Scott, Chris Bonington, Jeff Lowe.

Kot je Kranjčan povedal že junija, ko se je razvedelo, da je letošnji prejemnik, je nagrado potihem res pričakoval, a vendar še ne tako hitro. Njegova žena Marija Štremfelj, s katero sta postavila še en zanimiv rekord – sta namreč prva zakonca, ki sta skupaj osvojila Mount Everest, pa nam je ob tem slikovito opisala, kako pomembno je to leto za Andreja, saj se bo kmalu po prejemu zlatega cepina upokojil. »A le službeno, v alpinističnem smislu nikakor ne,« se je nasmejala in dodala, da bo po upokojitvi več časa za gore pa tudi za čebele. Oba sta namreč navdušena čebelarja, ljubezen do tega sta prevzela od Andrejevega očeta, ta je umrl pred dvema letoma.

Takoj, ko se je razvedelo, da ima Andrej zlati cepin v rokah, so po družabnih omrežjih začele kar deževati čestitke in pohvale, vse enotnega mnenja, da si ga v resnici prav on najbolj zasluži. Njegovi dosežki so namreč res izjemni!
Leta 1979 je kot prvi Slovenec z Nejcem Zaplotnikom osvojil Mount Everest po zahodnem grebenu, ki še danes velja za najtežji pristop na najvišjo goro sveta. Osvojil je še sedem drugih osemtisočakov in se loteval najtežjih alpinističnih izzivov v Himalaji, Patagoniji, Pamirju in drugih gorovjih.
Lani je za svoje dosežke od Planinske zveze Slovenije prejel priznanje za življenjsko delo in v utemeljitvi ga je njegov prijatelj in soplezalec, sicer pa tudi eden najboljših alpinistov na svetu – Marko Prezelj predstavil takole: »MOJSTER. Ime mu je Andrej. Andrej Štremfelj.«


PZS, 26.09.2018 12.40: 
Andrej Štremfelj na Poljskem prejel zlati cepin za življenjsko delo

Andrej Štremfelj je pretekli konec tedna na gorniškem festivalu v Ladeku na Poljskem kot prvi Slovenec prejel zlati cepin za življenjsko delo in tako postal edini zemljan s tem prestižnim priznanjem tako za življenjske dosežke kot za vrhunski vzpon. Slovenska alpinistična legenda je veličastno skulpturo prejela iz rok alpinista mlajše generacije Luke Lindiča, zahvalil pa se je ženi Mariji, brez katere ne bi dosegel takšnih uspehov.

Andrej Štremfelj je deseti prejemnik zlatega cepina za življenjsko delo, ki so ga prvič podelili leta 2009 z idejo počastiti alpiniste, ki so navdihovali naslednje generacije raziskovalcev navpičnice. Prvega je prejel veliki italijanski alpinist Walter Bonatti, naslednje pa še alpinistične legende Reinhold Messner, Doug Scott, Robert Paragot, Kurt Diemberger, John Roskelley, Chris Bonington, Woyciech Kurtyka, Jeff Lowe, v družbo katerih je 22. septembra 2018 tudi uradno stopil največji slovenski himalajec, ki je leta 1992 že prejel alpinističnega oskarja za vrhunski vzpon, ki sta si ga z Markom Prezljem prislužila za prvenstveni vzpon po južnem stebru Kangčendzenge.

Slovesna podelitev na gorniškem festivalu Ladek je bila za Štremflja nekaj posebnega: "Poljaki so res naredili velik dogodek, odlično smo se počutili. Na Poljskem ima alpinizem močno tradicijo, prišli so ljudje z vse Poljske in od drugod, dvorana je bila nabito polna. Že na predavanju je bilo noro vzdušje, še nikoli nisem predaval pred toliko ljudmi. Ker je Jeff Lowe umrl, so morali prekiniti tradicijo, da zlati cepin podeli zadnji prejemnik te nagrade, in so se domislili, da ga podeli predstavnik mlajše generacije, ki mu je prejemnik vzor. Odločili so se za Luko Lindiča in sem res vesel, da sem ga dobil iz njegovih rok, saj je dostojen naslednik. Na predavanju o poti, ki me je pripeljala do zlatega cepina, sem govoril tudi o Mariji, saj bi brez takšne žene težko dosegel takšne uspehe, na podelitvi pa sem jo povabil na oder in se ji tako zahvalil."

Video z veličastne podelitve: FB Ladek Mountain Festival, Andrejeva predstavitev se začne na 1:08:00, podelitev pa je pri uri in 13. minuti.

Štremfelj, že od vsega začetka član alpinističnega odseka Planinskega društva Kranj, se je v slovensko alpinistično zgodovino vpisal 13. maja 1979, ko sta z Nejcem Zaplotnikom kot prva Slovenca in hkrati prva Jugoslovana stopila na vrh Everesta (8848 m), leta 1990 pa sta se na najvišjo goro povzpela z ženo Marijo Štremfelj in postala prvi zakonski par na strehi sveta. Povzpel se je še na sedem drugih osemtisočakov: Gašerbrum I, Broad Peak, Gašerbrum II, Šišo Pangmo, južni vrh Kangčendzenge, Čo Oju in Daulagiri. V svoji 46-letni alpinistični karieri je bil na več kot dvajsetih odpravah v nepalski Himalaji, opravil je prve pristope na več sedemtisočakov ter kot inštruktor deloval v slovenski šoli za nepalske gorske vodnike v Manangu. Plezal je tudi v Patagoniji, Pamirju, ZDA in bil na Denaliju in Aconcagui.

Zlati cepin, najvišje priznanje za alpinistične dosežke na svetu, ima še daljšo tradicijo, saj ga podeljujejo že od leta 1992, slovenski alpinisti pa so bili v 26 letih podeljevanja t. i. alpinističnega oskarja nagrajeni kar osemkrat. Štremfelj je skupaj s Prezljem sploh prvi prejemnik zlatega cepina za alpinistične dosežke in najmlajši prejemnik zlatega cepina za življenjsko delo. "Že v nedeljo zvečer, po razglasitvi najboljših filmov, je bil Ladek spet mesto duhov, takrat vidiš, kako je ta slava kratka. Po drugi strani pa veliko pomeni, če ti strokovna javnost prizna, da kar si delal vse življenje, si delal dobro. Med letošnjimi dobitniki zlatega cepina za dosežke sta tudi Japonca, eden mi je pokazal fotografijo z nama z Marijo leta 2001 na Japonskem. Takrat je kar požiral slike z najinih odprav in si zaželel, da bi šel v Himalajo, kjer prej še ni bil. Morda sem koga navdihnil za to dejavnost še bolj, kot bi ga sicer, in ta dogodek mi je dal vedeti, da je dobro, da s svojim zgledom navdušuješ za stvar, ki se ti zdi vredna, da jo čovek dela," je o dodani vrednosti alpinistične nagrade spregovoril slovenski alpinist.

Zlati cepin za alpinistične dosežke so letos prejeli Čeha Zdeněk Hák in Marek Holeček za vzpon v jugozahodni steni Gašerbruma I, Japonca Kazuja Hiraide in Kenro Nakajima za vzpon na Shispare, sedemtisočak v Karakorumu, ter francoska naveza Frédéric Degoulet, Benjamin Guigonnet in Hélias Millerioux za vzpon v severozahodni steni Nuptseja.
Posebni omembi so si prislužili Američani Chantel Astorga, Anne Gilbert Chase in Jason Thompson za vzpon na Nilkanth, najvišji vrh v indijski Himalaji, in Alex Honnold za izjemni prispevek k skalnemu plezanju s solo vzponom v smeri Freerider v El Capitanu.

"Že po naravi sem trmast in vztrajen, iz alpinizma pa se naučiš, da za cilj, ki si ga zadaš, oziroma za pot, za katero se odločiš, da boš hodil po njej, ni samo po sebi umevno, da ti bo na njej postlano z rožicami, ampak da se je treba za vsako stvar potruditi. Tudi če je vsakič težko, če misliš, da ne bo šlo, je treba vztrajati, tako kot je treba vztrajati tudi v življenju. Prav tako v hribih ni nič zlaganega, zlagani so kvečjemu ljudje. Hribi so stvarstvo, ki te nauči, da v življenju največ veljata poštenost in odkritost do sebe in drugih. To tudi v svoji službi vedno poudarjam učencem - da je resnica tista, ki osvobaja, prej, kot jo poveš oziroma se soočiš z njo, lažje živiš," poudarja slovenska alpinistična legenda.

Slovenski alpinizem je tako bogatejši še za eno mednarodno strokovno alpinistično odličje. Prvi podeljeni zlati cepin sta leta 1992 za prvenstveni vzpon po južnem stebru Kangčendzenge (8476 m) prejela Marko Prezelj in Andrej Štremfelj, ki je leta 2018 tudi prvi slovenski prejemnik zlatega cepina za življenjsko delo v alpinizmu. Leta 1997 sta ga prejela Tomaž Humar in Vanja Furlan za novo smer v severozahodni steni Ama Dablama (6812 m) v Nepalu. Leta 2007 je nagrado zlati cepin že drugič prejel Marko Prezelj, skupaj z Borisom Lorenčičem za preplezano novo smer v stebru Čomolharija (7326 m); istega leta je zlati cepin po mnenju občinstva prejel še Pavle Kozjek za prvenstveni solo vzpon na Čo Oju (8201 m) in objavo fotografije poboja tibetanskih beguncev na prelazu Nangpa La. Leta 2012 sta zlati cepin za smer Sanjači zlatih jam v K7 West (6858 m) v Pakistanu prejela Luka Stražar in Nejc Marčič, leta 2015 za prvenstveni vzpon v severni steni Hagshuja (6657 m) v indijski Himalaji Aleš Česen, Luka Lindič in Marko Prezelj ter leta 2016 za prvenstveno smer na Cerro Kishtwar (6173 m) v Indiji Urban Novak in Marko Prezelj, skupaj z Američanom Haydnom Kennedyjem in Francozom Manujem Pellissierjem.

Manca Čujež
 

Večer, 27.09.2018: Edinstven dosežek Andreja Štremflja

Alpinist Andrej Štremfelj je ob koncu tedna na gorniškem festivalu v Ladeku na Poljskem kot prvi Slovenec prejel zlati cepin za življenjsko delo in postal edini Zemljan, ki ima to laskavo priznanje še za vrhunski vzpon. Slednje je prejel leta 1992 za prvenstveni vzpon po južnem stebru Kangčendzenge z Markom Prezljem. V zgodovino se je vpisal že 13. maja 1979, ko sta z Nejcem Zaplotnikom kot prva Slovenca stopila na vrh gore Everest. Enajst let kasneje mu je podvig uspel še z ženo Marijo, s katero sta postala prvi zakonski par na strehi sveta. V 46-letni alpinistični karieri je dosegel še marsikaj drugega, (zb)
 

 

24.09.2018
Andrej Štremfelj visoko dvignil zlati cepin* (tiskarska napaka)
Andrej Štremfelj visoko dvignil zlatega cepina Včeraj je Andrej Štremfelj še uradno postal naš največji himalajec; foto Lucyna Ledwandowska


Zlati cepin je alpinistični oskar; foto Lucyna Lewandowska

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Kategorije:
Novosti Tuje TUJ Vse objave

6 komentarjev na članku "Andrej Štremfelj visoko dvignil"

Igor Pavlič,

Ne gre za sklanjatve, ampak sklone. Koga ali kaj je dvignil? Cepin, celo zlatega.


Igor Pavlič,

Olimpija je premagaala Rudarja in Aluminija? Za živost gre, aluminij je vendarle le kovina, šele ime kluba ali kak umetnik mu vdihne življenje, bodimo vendar obzirni doi našega jezika!? Lavreat seveda s tem zapisom nima nič, ima tisti zrati cepin, le kaj bi kdo dal, da bi imel "tega cepina", pa čeprav mogoče živega.


Metod Škarja,

"...prejel je zlati cepin, alpinističnega oskarja." se edino logično sliši, skladno tudi s to razlago.


Gregor Šetina,

Slovenski novinarji so uspeli samo do rodilnika naštudirati naše sklanjatve? Tožilnik je že preveč zanje?

Andreju pa vse čestitke in varen korak na njegovi nadaljnji poti.


Po našem popravku (z opombo na desni) smo dobili lektorsko dopolnilo komentarju:

V resnici ne gre za rodilnik, ampak se je novinarka obnašala do cepina enako kot do oskarja: pripisala mu je živost. Od kategorije (ne)živosti je odvisno, kakšen je tožilnik, na primer koga ubogaš – očeta (živ) oziroma predpis (neživ); oboje je tožilnik (rečemo, da je tožilnik enak rodilniku, a še vedno je tožilnik). Nežive stvari, ki imajo imena po živih, pa kljub neživosti sklanjamo kot žive: uporabljati francoza (orodje), imeti raka (bolezen), piti vipavca (vino) ..., poleg še nekaj izjem, kot so imena avtomobilov (voziti opla), kart (vreči asa), klubov (premagati Slovana) ...
Torej se je Šetina obregnil upravičeno, a je svoj protest napačno »argumentiral«. Uredništvo


Marta Krejan Čokl,

Napake se dogajajo in se bodo, tako da to seveda ni nič hudega, še manj, da bi kakor koli zasenčile izjemne dosežke mojstra Štremflja in velik dogodek, na katerega smo ponosni prav vsi.

Moram pa priznati, da me malo moti pojasnilo glede živosti 'prosto po Prešernu', kot radi rečemo.

Po živosti se sklanjajo tisti samostalniki, ki so enaki poimenovanjem za živo (pijem vipavca, zdravilo za raka ...), cepin pa ni nekaj živega, zato se po živosti ne more sklanjati. Aleksandra Kocmut je v Pravipisu lepo povzela Toporišiča (Slovenska slovnica): Podspol živost imajo predvsem tista poimenovanja, ki so enakoglasna poimenovanjem bitij. Zato dobimo volka, vendar mumps; pijemo ljutomerčana,

vendar cviček; premagamo Partizana, vendar Triglav Kranj; plavamo delfina,

vendar kravl; vidimo Merkurja, vendar Mesec; se vkrcamo na Gusarja, vendar

na Titanik; kupimo Zmajčka, vendar Pisani list.


Tina Horvat,

Čeprav nisem nič kriva, ampak je šlo za napako, kot je že urednik pripisal zgoraj desno, pa še utemeljil v prejšnjem komentarju, se iskreno opravičujem vsem, ki vas je to prizadelo. Upam, da ta napaka ne bo preusmerila številnih pozitivnih misli ob izjemnem dosežku Andreja Štremflja!

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti