Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

V naše ljudstvo

Večer - V soboto, Pred 50 leti - Zvezdana Bercko: … je treba imeti zaupanje.

Prebivalstvo se je bolj kot za obrambo pred sovražnikom s katerekoli strani zanimalo za pivo, gibanice in čevapčiče na Veseli jeseni.

16. september 1968
Narodna obramba del vsakodnevnih nalog
Svet za narodno obrambo skupščine občine Maribor je ugotovil, da je naše ljudstvo ob podpori armade vedno pripravljeno, da se za nesljivo upre tudi najmočnejšemu sovražniku, naj pride s katerekoli strani. Svet je na sej sklenil, da bo že letos organiziral praktično obrambno vzgojo prebivalstva. Obrambne priprave na podlagi ustavnih določil so začeli v mariborski občini izvajati že lani. Vojaške uniforme in drugo vojaško opremo so po določenem načrtu že pred meseci začeli deliti vojaškim obveznikom in bodo to delali tudi v prihodnje, ker je treba imeti v naše ljudstvo popolno zaupanje. Svet se je zavzel tudi za to, da bi postopoma pričeli deliti še orožje, kakor so to storile že mnoge dežele v svetu.

16. september 1968
Kljub brezupnemu vremenu na Triglavu

Že petič letos je gorski vodnik Danilo Skerbinek, dipl. inž., pripeljal na Triglav skupino planincev, med njimi mnoge, ki so prvič stopili pred Aljažev stolp. Tokrat se mu je pridružilo 75 Mariborčanov, ki so se še posebej izkazali. Ko so mariborski planinci pri Aljaževem domu polni pričakovanja izstopili iz avtobusov, jih je pogled navzgor v planine lahko prepričal, da dež, ki jih je pral že ves dan, ne misli prenehati. Megle so se grozeč podile okrog strmih skal in zakrivale vrhove. Kljub temu so se odpravili navzgor čez Prag in prispeli proti večeru na Kredarico. Večer je minil ob pesmi in šalah, dokler ni vse po vrsti odnesel spanec. Zjutraj sta bila zunaj megla in dež. Kaj sedaj? Vrniti se in ne doseči cilja? Zmagala je soglasna odločitev - GREMO! Vodniki pod Danilovim vodstvom so privolili v vzpon. Že nad prvim previsom pa je pričel briti močan in hladen veter, ki se je proti vrhu čedalje bolj stopnjeval. Na vrhu je na trenutke postal tako močan, da se je bilo treba pošteno držati med seboj, da si lahko kljuboval. Kljub temu da je tudi deževalo kot za stavo, so vsi novinci morali opraviti tradicionalni alpinistični krst. Še hujši od vzpona je bil potem sestop, ko so morali vodniki vso skupino dobesedno navezati v kakih tristo metrov dolgo navezo in jo previdno spuščati navzdol. Vsa sreča, da termometer ni padel pod ničlo in da mokre skale in klini niso pričeli ledeneti. Marsikdo je zaradi pomanjkljive opreme prišel do kože premočen do koče in tudi za sušenje ni bilo več časa, ker sta avtobusa spodaj že čakala na vrnitev v Maribor. Najbolj prav je morda še imel njihov voznik, ki je do Kredarice prišel kar z dežnikom ter vzpon in dež prespal. In vendar je bilo njegove potnike veselje pogledati, ko so se kljub smoli, ki so jo imeli z vremenom, vrnili ponosni in veseli. Izlet na Triglav je organiziralo planinsko društvo Kozjak, ki ima zelo aktiven in požrtvovalen alpinistični odsek. To potrjuje tudi včerajšnji vzpon. …

19. september 1968
Vrnitev naših alpinistov iz Hindokuša

Po 17 tisoč km dolgi poti se je včeraj vrnila iz Afganistana domov 1. jugoslovanska alpinistična odprava v Hindokuš, v kateri so bili Stane Belak, Kazimir Drašler, Aleš Kunaver, Tone Sazonov in Franci Stupnik. Naši alpinisti, ki so bili 35 dni v gorah, so najprej opravili vzpon na Lunkho i Dozore (6902 m). Za tem najvišjim vrhom so se povzpeli še na Koh i Miani (5870 m), Lunkho i Heva (6872 m), neimenovani (5900 m) ter na Koh i Heva (6849 m). Najvišji vrh je dosegla naša odprava na 4. avgusta - torej na dan, ko je naša planinska organizacija v Logarski dolini slavila 75-letnico. Ob vrnitvi je odprava "pogledala” še na 5610 m visoki Devamand. 1. jugoslovanska alpinistična odprava v Hindokuš, ki je v celoti uspela, je na svoji poti posnela za ljubljansko TV za več kot dve uri filmskega traku, za planinsko organizacijo pa še posebej pol ure barvnega filma, poleg tega pa so člani odprave posneli še več kot 5000 barvnih diapozitivov. … (Vsebina je skrajšana in prirejena; celotna je na voljo v tiskani izdaji Večera)   

Zvezdana Bercko

 

Vecer.si 22.09.2018
V naše ljudstvo je treba imeti zaupanje

 

Kategorije:
Novosti Tuje ALP TUJ Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46074

Novosti