Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Ukrajincem

Primorske  novice - Danijel Cek: ... ni šlo kot Kugyju
20.09.18: Popravek

Dobrih 74 let po smrti očeta alpinizma v Julijcih so se štirje Ukrajinci v ponedeljek popoldne z vrha Triglava spustili po njegovi poti. Ker je pot slabo obiskana in zaraščena, so se na nevarnem delu ustrašili in poklicali na pomoč. Gorski reševalci so jih rešili z vojaškim helikopterjem.

ZADNJICA ► Dva mlada ukrajinska para sta se na Triglav podala z bohinjske strani in se v ponedeljek zgodaj popoldne povzpela na vrh. Da bi ga spoznali z vseh strani, so se s Triglava nameravali spustiti v dolino Zadnjice v Trenti. Z vrha Triglava so nato nadaljevali del poti čez Plamenice, nato pa zavili levo proti Doliču.

“Imeli so nek stari zemljevid, na katerem je bila označena stara Kugyjeva pot, ki ne vodi na Dolič, ampak se spušča neposredno proti Zadnjici. Pot je slabo obiskana, zaradi tega pa je precej zaraščena,” je pojasnil vodja bovških gorskih reševalcev Tine Cuder. Ko so sestopili do zaraščene, strme in precej izpostavljene police, niso več videli nadaljevanja poti, prav tako niso hoteli tvegati, zato so po četrti uri poklicali na pomoč.

Dežurna ekipa za gorsko reševanje je z vojaškim helikopterjem v Bovcu pobrala Cudra in odletela proti kraju, od koder so poklicali mladi Ukrajinci. Brez težav so enega za drugim z vitlom dvignili v helikopter in jih prepeljali v dolino.

“Tisti del steze je najbolj nevaren. Če bi ga uspeli premagati, bi se brez težav spustili v dolino. Bili so dobro opremljeni, v dobri kondiciji, je pa res, da so bili v teh krajih prvič,” pravi Cuder. Ukrajinci so se jim iskreno zahvalili za pomoč in obljubili, da si bodo drugič priskrbeli novejši zemljevid.

Primorske novice, 19.09.2018 06.00
Ukrajincem ni šlo kot Kugyju

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti