Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Muzejska razstava

Slovenski planinski muzej: ... o slovenskih alpinistkah

V petek, 7. septembra 2018, smo v SLOVENSKEM PLANINSKEM MUZEJU odprli novo razstavo.

Odprtje razstave o dvajsetih še živečih alpinistkah je vodil Jure K. Čokl.
Med nami so bile Danica Blažina, Ines Božič Skok, Staza Černič, Anastasija Davidova, Nevenka Dolenc, Tanja Grmovšek, Lidija Hozak, Tjaša Jelovčan, Monika Kambič, Vlasta Kunaver, Maja Lobnik, Irena Mrak, Marija Štremfelj, Mojca Švajger, Aleksandra Voglar, Sanja Vranac in Mira Zorič, zadržane pa so bile Martina Čufar Potard, Betka Galičič in Tina Di Batista.

Direktorica muzeja Irena Lačen Benedičič je v pozdravnem nagovoru predstavila vzroke za odločitev in koncept razstave. Župan Občine Kranjska Gora je bil žal odsoten. Pozdravil nas je direktor Turizma Kranjska Gora Blaž Veber. Sledil je pozdravni nagovor državne sekretarke Damjane Pečnik z Ministrstva za kulturo, ki je poleg Ministrstva za okolje in prostor razstavo tudi podprlo. Slavnostni nagovor je pripadel namestnici generalnega sekretarja Alpske konvencije Marianni Elmi.

Avtorica razstave Saša Mesec je predstavila razstavo o 20 najuspešnejših alpinistkah Planinske zveze Slovenije, članicah prvih ženskih odprav iz osemdesetih, izjemnih ženskih navezah in posameznicah. Vse od ZAČETKOV slovenskega ženskega alpinizma, osebnih in alpinističnih PREDMETOV z zgodbami, osebne fotografije Z ŽIVLJENJSKIH POTI, BAZO - interaktivno aplikacijo o njihovih vzponih do časopisa NA 4 OČI (iz osebnih pogovorov).

Danica Blažina je s kratkim osebnim nagovorom odprla razstavo. Podpredsednik PZS Roman Ponebšek se je zaradi izredne situacije moral opravičiti, med nami pa je bila podpredsednica Planinske zveze Slovenije (tudi alpinistka) Irena Mrak.

V zahvalo za sodelovanje smo alpinistkam izročili spominski klin z napisom Korajža je ženskega spola.

Razstavo na tridesetih panojih z več kot petdesetimi muzejskimi in osebnimi predmeti in fotografijami alpinistk so sooblikovali še mentorica Irena Lačen Benedičič, recenzent dr. Peter Mikša, oblikovalka Barbara Bogataj Kokalj, lektorica Katja Žvan, prevajalec Gregor Timothy Čeh, pri njenem nastanku pa so pomagali še Franci Savenc, Katarina Ropret, Jure K. Čokl in Danilo Cedilnik – Den in sodelavci muzeja.

Po ogledu razstave v dvorani Trisul nas je ob dobrotah lokalnih podeželskih žena in glasbeni spremljavi na harfo Leto Križanič Žorž iz Mojstrane, dijakinje Konservatorija za glasbo Maribor, osvežilo Laško pivo s sloganom »Na legende«.

Z alpinistkami se bomo srečevali vsak prvi petek v mesecu na osebnih vodenjih in muzejskih večerih vse do konca aprila 2019.  Vabljeni.

Irena Lačen Benedičič, direktorica muzeja

Slovenski planinski muzej, ...09.2018
MUZEJSKA RAZSTAVA O SLOVENSKIH ALPINISTKAH

 

 

 

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti