Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Srečanja

med ploščo SPD in Aljaževim stolpom ni bilo: Razgledi - Borut Peršolja

Odgovor je bil nedvoumen: »Plošča je bila pri demontaži uničena

Besede pomočnice predsednice uprave Nama d. d. Branke Jerale so zarezale v mojo dušo. Zelo hitro, morda celo prehitro, saj bi negotovost podaljševala upanje, je odgovorila na moje e-poizvedovanje, kaj se je zgodilo s spominsko ploščo, ki je bila leta 2013 postavljena na mestu, kjer je bilo 27. februarja 1893 ustanovljeno Slovensko planinsko društvo, to je pri vhodu v blagovnico NAMA na stiku Tomšičeve in Slovenske ceste v Ljubljani.

Pred slovesnim odkritjem plošče 27. februarja 2013.
(Fotografija: Borut Peršolja)

»V skladu z novo strategijo družbe Nama d. d. Ljubljana, spremembami celostne grafične podobe in smernicami Zavoda za varstvo kulturne dediščine smo, zaradi boljše prepoznavnosti dejavnosti veleblagovnice, pritrdili usmerjevalne table na vhode.
Pred tem smo pozvali Planinsko zvezo Slovenije, da ploščo odstrani in jim pokazali tudi mesto, kjer bo lahko ponovno nameščena. Plošče se ni dalo odstraniti tako, da bi ostala nepoškodovana, saj je bila izredno močno pritrjena. Ko bodo na PZS imeli narejeno nadomestno ploščo, bo lahko pritrjena na stebru v kotu veleblagovnice
.« (Iz odgovora NAME po e-pošti.)

Plošča, ki smo jo tam postavili ob soglasju NAME, se je morala umakniti zemljevidu Naminih oddelkov in ob tem je bila UNIČENA!

Ne, ni prvi april. Žal je res!

Prej … (Fotografija: Borut Peršolja)


… potem=danes. (Fotografija: Borut Peršolja)

* * *

Na simbolnem mestu, kjer je bilo ustanovljeno Slovensko planinsko društvo, smo ob 120. obletnici postavili lepo in zgovorno spominsko ploščo, ki bi tam sicer morala stati že nekaj desetletij. Na zelo obiskani ljubljanski lokaciji so jo videvali tako Ljubljančani kot tudi domači in tuji obiskovalci glavnega mesta (zato je bil napis plošče dvojezičen). Spominjala nas je, da Slovencev ne bi bilo brez gora.
S tega mesta, kjer se s Slovenske ceste odpira lep pogled na Kamniško-Savinjske Alpe, je bila plošča vsakokratno vabilo, da se odpravimo v gore.

Montaža plošče.
(Fotografiji: Borut Peršolja)

Ob odkritju plošče je takratni predsednik PZS Rotovnik med drugim dejal: »Prijetno je vedeti, da smo planinci ugledni del slovenske družbe, saj so vsi, ki smo jih povabili k sodelovanju, k temu pristopili z veliko mero srčnosti. Tako so tudi soglasje za postavitev plošče izdali lastnik zgradbe – Nama d. d. Ljubljana, zanjo direktorica Mira K. Veljić ter pristojni ustanovi – Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Območna enota Ljubljana, in Mestna občina Ljubljana, Oddelek za urejanje prostora. Vsem omenjenim in vsem drugim, ki so sodelovali pri snovanju, pripravi in izvedbi, se v imenu Planinske zveze Slovenije iskreno zahvaljujem

Spominska plošča v obliki kvadrata velikosti 70 cm x 70 cm, debeline 3 cm, je bila izdelana iz domačega kamna, pohorskega granodiorita, iz kamnoloma v Cezlaku pri Oplotnici na Pohorju. Ploščo je oblikoval arhitekt Janez Bizjak iz arhitekturnega studia Kapitel, izdelalo in namestilo pa jo je podjetje Mineral d. o. o. iz Podpeči pri Brezovici. Idejno zasnovo in besedilo je pripravil Borut Peršolja, v angleški jezik ga je prevedel dr. Stanko Klinar.

Plošča je ves čas delila enako poustvarjalno usodo kot Aljažev stolp.
(Fotografija: Borut Peršolja)

Površina plošče je bila razgibana, za ozadje je bila uporabljena silhueta gora. Zgornji del plošče in del pri napisu v grbu PZS je bil poliran, ostala površina plošče pa je bila ročno žgana. Vse črke so bile črne barve in globoko klesane. Besedilo plošče se je glasilo:

NA TEM MESTU JE BILO
27. FEBRUARJA 1893
USTANOVLJENO
SLOVENSKO PLANINSKO DRUŠTVO.

THE SLOVENE ALPINE CLUB WAS FOUNDED
ON THIS SITE ON 27 FEBRUARY 1893.

27. 2. 2013
PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE


Spominske plošče po petih letih ni več (niti košček, ki bi ga lahko shranili v Slovenskem planinskem muzeju, ni ostal), in ko bi se mimo nje peljal Aljažev stolp, bi človek, ki bi to opazoval, slišal, kako se je prelomila gorniška zgodovina.

V spomin in slovo.
(Fotografija: Borut Peršolja)

08.09.18 20.18
SREČANJA MED PLOŠČO SPD IN ALJAŽEVIM STOLPOM NI BILO

2 komentarjev na članku "Srečanja"

Iztok Snoj,

Gorski razgledi ob lepem vremenu dajejo širino pogleda, lahko pa imamo na vrhu meglo. Takrat se s pogledom zapičim v kakšno podrobnost, ki jo sicer ne bi niti opazil, in bi ob dobrem razgledu sploh ne imela prave veljave. Kako pa j z Borutovimi razgledi, ne bi vedel.

Moj razgled: že pred časom so Aljažev stolp hoteli imeti v muzeju, a so zaradi odklonilnega odziva javnosti odstopili od tega. Pa so se domislili prenavljanje stolpa in ga odpeljali v dolino. Morda jim sedaj uspe javnost prepričati, da bodo na vrh postavili repliko. Bomo videli. Ali pa tudi ne, če bodo ustvarili dovolj megle.


Marjeta Štrukelj,

Čakala sem, da se vendarle kdo zbudi, zdaj pa ne morem več molčati.

Ne morem verjeti, da na tako žalostno novico nihče ne pisne niti besede. Planinci nismo vredni, da še kdaj obujemo čevlje in se dvignemo nad dolino, če tokrat ne protestiramo. To je vendar nezaslišana žalitev.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti