Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

V nedeljo

Primorske novice: ... tradicionalni pohod in slovesnost v spomin na bazoviške junake - Simbol antifašizma

izlet • V nedeljo tradicionalni pohod in slovesnost v spomin na bazoviške junake
Simbol antifašizma

Na današnji dan pred 88 leti so pod streli fašistov na gmajni pri Bazovici padli Zvonimir Miloš, Alojz Valenčič, Ferdo Bidovec in Franjo Marušič. Štirim slovenskim rodoljubom, prvim žrtvam fašizma v Evropi, se bodo v nedeljo poklonili s tradicionalnim spominskim pohodom in slovesnostjo pri spomeniku bazoviškim junakom.

• V soboto, na predvečer osrednje spominske slovesnosti, s katero bodo zaokrožili niz letošnjih dogodkov v spomin na bazoviške junake, ki so se začeli že v sredo, bodo taborniki Rddu modrega vala iz Trsta in Gorice ob 20. uri v bližini spomenika na gmajni pri Bazovici prižgali taborni ogenj. Nedeljska slovesnost se bo začela ob nika bosta predsednik Novinarskega krožka v Trstu PierLuigi Sabatti in senatorka Tatjana Rojc. Kulturni program v režiji Elene Husu bodo oblikovali Tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič pod vodstvom Pie Cah, plesalka Daša Grgič in Godbeno društvo Prosek z dirigentom Ivom Bašičem.

Pred slovesnostjo bo spominski pohod, ki ga pripravljajo planinski odsek športnega združenja Sloga, Slovensko planinsko društvo Trst in Smučarski klub Devin. Zbirno mesto bo v Bazovici pri Kalu, od koder se bodo pohodniki ob 10. uri podali proti Jezeru (nad dolino Glinščice), ob robu doline do vasi Draga, od tam sledi vzpon preko Peska (475 m) in Gročane (492 m) do koče na Jermancu (Kokoš), kjer je predviden krajši postanek. Pohodniki bodo pot nadaljevali proti vrhu hriba Kokoš (672 m) in nato prek gmajne do spomenika bazoviških junakov. Pohod je lahek, traja približno štiri ure. Udeležili se ga bodo tudi člani okoliških planinskih društev.

Obalno planinsko društvo Koper, denimo, obvešča, da je odhod ob 9. uri s parkirišča pri stadionu v Kopru, prevoz z lastnimi avtomobili do Bazovice. Vodja pohoda bo Irena Kleibencetl. Planinsko društvo Nova Gorica prijave (zaradi organiziranega prevoza) zbira še danes, interesenti naj do večera pokličejo vodnika Jožeta Sedevčiča na telefonsko številko 041/24R-411. • PV

  06.09.2018

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti