Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Madžarska

AK Ravne - Gregor Vezonik: Dobrih deset let se je na polici prašil plezalni vodnik Magyarorszag Sziklain.

Vodnik sem dobil od bivšega mladinskega selektorja madžarske reprezentance Tabarosija Gaborja.

In letos pade odločitev: plezalni dopusti pri naših vzhodnih sosedih! Obiskala sva štiri plezališča: Mogyorosbanya, Bayot, Matra in Tardos.
Presenečena sva bila nad odlično opremljenostjo. Po nekod so bile res dolge razdalje med klini ali pa je bil prvi sveder visoko, ampak v šestih plezalnih dneh, nisva našla niti enega »tejpa« ali cigaretnega ogorka. Kot zanimivost lahko povem, da so bili ponekod tudi navadni klini zabetonirani. Najin stari vodnik je bil skoraj neuporaben, saj je bilo smeri vsaj dvesto krat več. Ocene so se mi zdele kar navite, sicer te kamnine tudi nisva vajena. So nekakšna mešanica Buncnovih skal, Votle peči, Kamnitnika ... pač, drugače je. Najbolj všeč nama je bilo v Tardosu, ki zgleda kot kakšen zapuščen razbojniški brlog. V bistvo je opuščen kamnolom. Najde se malce težje. Še dobro, da so domačini prijazni in ti na poti postavijo puščico narejeno kar iz palic, da veš kdaj se začne pot proti plezališču. Plezala sva smeri do 6c.

Bivanje v kampih je poceni (bila sva v treh) in odlično urejeno. Cene pa se gibljejo med 13 in 17 € za dve osebi, avto, elektriko in velik šotor. Kdor išče mir v kampu ob Donavi ali ob katerem od jezer, je to, to.
Vezi 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti