Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Lepa smer

AO Cerkno ‒ Rado Lapanja: ... v vzhodni steni Novega vrha (III‒IV, 100 m), pa tudi Meglena in Črv v južni in mali steni

Pa sem jo le dočakal. 1000-o smer v moji alpinistični karieri.

Daleč je že leto 1984, ko sem prvič vstopil v svet vertikale, in to v Slovensko v Steni, in takoj vedel, da je to to. Seveda vem, da jih je veliko, ki so preplezali še mnogo, mnogo več smeri. Pa vendar je ta enica s tremi ničlami lep dosežek, posebej še, če upoštevam, da nikoli nisem bil gospodar vsega svojega časa in so me razne obveznosti vlekle na vse strani.
No, pa se je vseeno zgodilo. Lepa smer (res je lepa) ni bila naključna izbira. Za mene je v tej besedi veliko simbolike. Vse smeri, ki sem jih splezal, so bile lepe in ves moj alpinizem je bil lep. Pa se je v tem času marsikaj zgodilo. Bili so padci, posledično poškodbe, bilo je kdaj pa kdaj veliko sreče, drugič spet je šlo vse gladko, pa še in še bi lahko našteval.
Seveda so se vsem tem času leta nabirala in zdaj sem, kjer sem. 64 let življenja je vendar le neki vzgib, ko se vprašaš, kako naprej.

Gotovo moje plezanje ne bo več tako intenzivno kot do sedaj, če sploh bo. Nabralo se je kar nekaj poškodb, ki me resno svarijo, da tako dalje dolgo ne bo šlo. Desna rama ni v redu, pa s križem imam sploh velike križe, pa kolki me nekaj opominjajo, pa kolena, pa …

Nekaj pa drži kot pribito. Še vedno je želja velika, še vedno me spremlja isto prijetno vznemirjanje pred turo, še vedno sem ves notri, kot se reče.

Velika hvala Marku Lebanu, ki je bil zadnja leta moj soplezalec v večini preplezanih smeri in pripravljen prisluhniti mojim željam, da sem dosegel ta jubilej, in seveda Tonetu Črvu, ki je pravzaprav krivec, da sem pobliže spoznal svet vertikale.

AO Cerkno, 27.08.2018
Lepa smer(varianta)-vzhodna stena Novega vrha, III-IV,100m,(pa tudi Meglena in Črv v južni in Mali steni )Bohinjsko -Tolminski greben

2 komentarjev na članku "Lepa smer"

Peter Podgornik,

Rado, čestitke za vse preplezano, doživeto ... in to, da tvoj gorniški ogenj še gori.

Kar se tiče nadlog, ki se nam skozi čas obešajo okrog plezalnega pasu pa vedi, da tudi malo mlajši nismo veliko na boljšem.

Srečno naprej


Lojze Budkovič,

Še veliko lepih doživetij v stenah Bohinjsko-Tolminskega grebena ob lepem plezalnem jubileju ti želi tudi bohinjski veteran, ki kljub letom še obišče smeri na severni strani grebena.

Srečno in varno dokler nam bo dano

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46029

Novosti