Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Sprehod okoli Krvavca

Silvo Baznik: Tokratna pohodna tura se prične šele opoldne.

V prijetni opoldanski temperaturi narediva prve korake s parkirišča pred planino Jezerca in stopava mimo zapornic po makadamu do odcepa za Kriško planino. Po urejeni cesti se povzpneva do planine, kjer je kljub popoldnevu vse mirno. Nobenih sprehajalcev razen govedi, ki se pase na pašnikih in tako dospeva do napajalnika in malce nad njim prekoračiva žičnato ograjo. Sledeč dobro vidni poti nadaljujeva z nekaj vzpona in spusta do prve razgledne točke na poti, od koder so dobro vidne pot pod Krvavcem in Malim Zvohom do vzpona na Zgornjo Fratino nad planino Koren. Košutna, Kamniški vrh s Planjavo in že oddaljeno Kržišče.

Spustiva se po poti, ki se vije kot pobočje nad njo in nato je potrebno nekaj vzpona, da doseževa Zgornjo Fratino, pod katero je planina s kočo in samopostrežnim bifejem. Pred njo se pase govedo in konja. Počasi stopiva mimo koče po slabo markirani poti, potrebni poživitve oznak, preko kratkega melišča pod skalnato pobočje, kjer se s pomočjo klinov in pletenic povzpneva na greben in rob planine. Ne spustiva se do kapelice in koče na planini temveč jo ubereva malce višje v grapo, po kateri poteka slabo označena stezica. Povzpneva se med ruševjem na bolj travnato odprto pobočje, ki ga loči ruševje zahodnega pobočja gore. Slediva poti med ruševjem, ki se prevesi na severno pobočje gore in poteka proti Kompoteli. Zgrešiva najkrajši možni odcep, ki vodi na vrh Košutne in šele kasneje se pričneva vzpenjati po stezicah med ruševjem. Temu ustrezno se morava nekaj metrov prebiti po ruševju, da ujameva stezico in nato ponovno med ruševjem doseževa vrh na višini 1974 m, kjer naju dočakajo prelepe gorske planike in seveda lepi razgledi kljub ruševju okoli vrha.

Do sem sva hodila dve uri in čas je za odmor s prigrizkom iz nahrbtnika. Uživava v tišini in razgledih na osrednje vrhove Kamniško Savinjskih Alp in nato se odpraviva z vrha. Tokrat poiščeva lažje prehode do spodnje poti in po njej zakorakava po travnatem pobočju na vrh naslednjega razglednika. Kompotela se ponaša z višino 1989 m in izrednim razgledom, ki sega vse od Korena, preko Kalškega grebena na Kočni, Grintovec, Dolgi hrbet, Štruco, Skuto, Kranjsko Rinko, Tursko goro, Brano, Kamniško sedlo, Planjavo, Ojstrico, Lučkega Dedca do Velike planine in še bi lahko našteval. Pod nama je dolina Kamniške Bistrice. Nekaj meglice oblakov sem ter tja zapre nekaj pogleda na gore, a vse to ne more kaziti izjemne slike gora. Tudi tu uživava sama v tišini gore, ki jo prekine plahutanje črnih ptic in njihov obisk vršaca.

Zapustiva vrh in se spustiva po pobočju v vrtačasti svet, od koder se povzpneva skozi vrata na pobočje naslednjega vrha. Tudi tu je potrebno obnoviti oznake in ponovno postaviti smerokaz za odcep na vrh Korena, ki ga v dobri minuti tudi doseževa. Le meter višine mu manjka do dvatisočaka, a je prav lep razglednik prehojene poti in vrhov kot na številne visoke in oddaljene gore. Lepo je viden greben Ježa, ki je najin naslednja etapa današnje poti. Še enkat se okrepčava, malce pokramljava in nato zapustiva vrh.

Vrneva se na spodnjo pot in nadaljujeva po stezici, ki vodi po razgibanem grebenu med planinama Koren in Dolgo njivo na Zvoh. Hojo po grebenu prekine grapa, kjer se je s pomočjo klinov in pletenic potrebno spustiti in nato se ponovno povzpeti na greben. Previdno in hkrati odločno to tudi storiva in nadaljujeva do ograj okoli smučišča. Doseževa vrh na višini 1971 m, pod katerim je zbiralnik vode za zasneževanje pozimi. Kljub zadnjemu obilnemu dežju ima malo zalogo vode. Sedeva na klopco in se prepustiva sončnim žarkom, ki prijetno grejejo.

Po daljšem odmoru je čas za odhod. Stopiva po pobočju do Razorja, kjer za kratek čas greva vsak po svoje. Medtem ko hči stopa proti domu na Krvavcu, se jaz povzpnem še na sam vrh Krvavca in nato navzdol, da skupaj nadaljujeva do doma. Od tu se še zadnjič danes ozreva na Storžoč, Košuto, Kočno, Kalški greben in Zvoh in greva po smučarski progi na Kriško planino. Ustaviva se Pri Florjanu na osvežilno pijačo in klepet z oskrbnico, ki ponosno pokaže pisano paleto rož, ki krasijo dom, predvsem pa prelepe gorenjske nageljne. Sonce se počasi spušča in midva zapustiva prijazen kotiček na planini in po cesti s kratkim postankom na planini Jezerca prispeva do parkirišča.

Današnja pohodna popoldanska pot je zaključena. Le še pospraviva opremo, sedeva v avtomobil in se odpeljeva proti domu.

   
   
   
   
   
   
   
   
   

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti