Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Katja postavila

24ur.com: ... nov rekord: premagala 600 km in 45.000 m 'višincev'

Ultratekačica Katja Kegl Vencelj je danes ob 5.31 zaključila s 600 kilometrov dolgo Slovensko planinsko potjo ali transverzalo. Za pot preko vseh pomembnejših slovenskih gora je potrebovala osem dni, 23 ur in 26 minut in s tem za več kot tri dni popravila prejšnji ženski rekord, ki ga je sredi meseca postavila Anja Klančnik.

Kegl Vencljeva, ki se sicer lahko pohvali z odličnimi rezultati na ultra gorsko tekaških preizkušnjah - leta 2015 je zmagala na več kot 100 kilometrov dolgem Ultra pušeljc trailu v Podbrdu, letos pa je bila druga najhitrejša ženska na tekmi 100 milj Istre na sosednjem Hrvaškem - je pot iz Maribora začela 18. avgusta ob 6.05 zjutraj, a se je nanj pa pripravljala že precej dlje.

"Moja želja je bila že štiri leta nazaj in tudi letos okrog deset dni. To se mi je zdelo pač realno, ampak na tako dolgi in zahtevni poti ne moreš planirati. Lahko pride marsikaj, si v veliki meri odvisen od vremena in razmer. To je vseeno 600 kilometrov in toliko 'višincev', da ni zagotovila, da bo šlo. In štiri leta nazaj mi ni uspelo, sem imela težave z mišicami. Zdaj sem pa v teh letih nabrala več izkušenj, pa je šlo kar zelo 'fajn'," je Vencljeva nekaj minut po prihodu v cilju in objemu najdražjih strnila misli za prisotne medije.

Premagala 45.000 metrov 'višincev

Na poti je čez Pohorje, Kamniško-Savinjske Alpe, Julijske Alpe in primorske vršace premagala kar 45.000 višinskih metrov vzponov. Zadnjih 48 ur se je soočala tudi s slabim vremenom, žulji itd. Najtežje ji je bilo, kot je priznala, prav zadnje dni: "Prej je bilo lepo vreme, super vse, zadnja dva dni je pa bilo zelo deževno in potem mi je tudi padla malo motivacija, ampak smo skupaj nekako 'zborbali'. Zelo veliko mojih prijateljev je prišlo zraven in imeli smo se super."

Sama je sicer težko ocenila, koliko se je na zadnji podvig pripravljala. "Treniram vedno, zadnje čase še več ... v bistvu pa je po mojem veliko v glavi in motivaciji," je dodala.

Kegl Vencljeva je v celoti ponovila pot, ki ji je po zadnji različici dnevnika Slovenske planinske poti sledila Klančnikova in se po novem zaključi na Debelem rtiču. Upoštevajoč prvotni cilj poti v Ankaranu pa je bila prav tako rekordna, do tam pa je potrebovala točno 30 minut manj.

Absolutni rekord poti ima v lasti Marjan Zupančič, ki je za celotno pot leta 2015 potreboval sedem dni, osem ur in deset minut.

 

27.08.18 08.36
Katja postavila nov rekord: premagala 600 km in 45.000 m 'višincev'
 


Katja Kegl Vencelj (Fotografija: STA)

Zaposlena je na Univerzitetnem kliničnem centru v Ljubljani kot diplomirana medicinska sestra, na oddelku za bolezni ledvic. Delo rada opravlja, čeprav je zelo naporno.  Dolgotrajna dežurstva, delo z bolnimi ljudmi, vse večje zahteve dela so ji nemalokrat vzele vso energijo in se je bilo težko motivirati še za trening. Trenutno pa ji zaradi skrajšanega delovnega časa motivacije in energije ne primanjkuje.

Rada prebere kakšno dobro knjigo, pogleda dober film, gre na kakšen rock koncert in kolesari. Kolo je njeno potovalno sredstvo. Nazadnje je z možem kolesarila s polno naloženimi torbami in opremo za kampiranje od doma do  St. Moritza v Švici in nazaj.

Vir: kekec-mojca.si

Rekord Anje Klančnik, ki je 600 kilometrov dolgo Slovensko planinsko transverzalo pretekla in prehodila v slabih 12 dneh, je podrla ultratekačica Katja Kegl Vencelj. Na pot se je odpravila 18. avgusta zjutraj, za celotno razdaljo pa je potrebovala slabih devet dni.

Slovenska planinska pot se prične v Mariboru in poteka čez Pohorje in se preko Kamniško-Savinjskih Alp, Karavank, Julijskih Alp ter predalpskih hribovij spusti na Kras ter se konča na Debelem Rtiču ob Jadranskem morju. Tekač oz. pohodnik mora na njej zbrati 80 žigov z vrhov in planinskih koč. Večina planincev dnevnik z žigi dopolnjuje več let, pohodnik pa naj bi jo v enem zamahu zmogel v slabem mesecu dni.

Kategorije:
Novosti SLO TEK Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti