Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Na isti dan,

... 24. avgusta 2018, sta umrla dva pomembna ameriška alpinista: Tom Frost in Jeff Lowe.

Eden izmed začetnikov plezanja v dolini Yosemite, Tom Frost, je umrl v 81. letu po kratki bitki z rakom in ikona alpinizma, Jeff Lowe, pri 67 zaradi pogubne bolezni ALS.

Eden izmed najbolj znanih Jeffovih vzponov je nedokončani vzpon v alpskem stilu preko severnega grebena na Latoka I, kjer se je naveza (Jeff Lowe, George Lowe, Jim Donini in Michael Kennedy) obrnila 150 metrov pod vrhom zaradi bolezni soplezalca. Ravno v tem času, 40 let kasneje, je z rusko odpravo Sergeja Glazunova and Aleksandra Gukova ter slovensko-angleško navezo Aleša Česna, Luke Stražarja in Toma Livingstona omenjeni greben zopet pristal na sprednjih straneh novic.

Zelo pomemben vzpon v Jeffovem življenju je bil tudi vizionarski solo vzpon v severni steni Eigerja. Smer je poimenoval Metanoia (VII, 5.10, M6, A4, 1800 m). Vzpon je trajal devet dni, ker ga je vmes zajela huda nevihta in naj bi po njegovih besedah imel pomemben vpliv na spremembo pogleda na njegovo življenje. Smer je bila prvič ponovljena po 25 letih, decembra 2016, ko so se združili trije veliki alpinisti današnjega časa Thomas Huber, Roger Schali in Stephan Seigrist.

Njegovi ostali pomembni vzponi so še: solo vzpon z novo smerjo v juži steni na Ama Dablama (6812 m) leta 1979 in mnogo prvih vzponov v osemdesetih: na Kwangdi Ri (6187 m) leta 1982; Kangtega (6782 m) leta 1986; Taboche (6495 m) leta 1991.

Jeff Lowe je bil tudi gonila sila sprememb v plezanju. Z njegovimi pristopi se je začelo razvijati moderno ledno plezanje in drytooling in s tem nova doba v alpinizmu – kombinirano plezanje. Njegov prispevek k alpinizmu pa niso bili samo izjemni vzponi. Zaradi pomankjanja moderne opreme je ustvaril podjetje Lowe Alpine, ki je še danes eden pomembnih proizvajalcev opreme na trgu. Leta 2017 so ga nagradili z zlatim cepinom za življenske dosežke.

Leta 2000 pa se je na žalost začelo zadnje obdobje v njegovem življenju. Diagnosticirali so ga z amiotrofično lateralno sklerozo (ALS). V naslednjih 18 letih je Jeff postopoma izgubljal motorične sposobnosti, vendar ga to ni nikoli potrlo. Ves čas je ostal aktiven član plezalske družbe in tako potoval na predstavitve svojega filma z naslovom Jeff Lowe’s Metanoia (2014), ki ga je produciral s pomočjo Connie Self.

“Mnogi so dnevi, ko me vprašajo, če se mi zdi nepošteno, da sem priklenjen na vožiček, medtem se je bilo vse moje življenje vrtelo okoli fizičnih sposobnosti, ki so zdaj skoraj ničelne. Čeprav jih pogrešam, sem raje namesto žalosti vesel za preživetih lepih pedeset let, darilo, ki mi ga je življenje dalo. Ves čas od tega trenutka naprej je nepričakovan. In še se bom do konca držal rekla: "Have fun, work hard, and get smart", po svojih najboljših močeh.

Tom Frost je znan po svojih vzponih v dolini Yosemite v petdesetih in šestdesetih in po znamenitih fotografijah tistega časa. Njegovi revolucionarni vzponi so: prva ponovitev smeri The Nose v El Capitanu leta 1960 in prvenstvena vzpon ultra klasik današnjega časa Salathé Wall 1961 in North America Wall leta 1964. Poleg tega ima mnogo vzponov v Alpah, Kanadi in Himalaji. Leta 1970 se je udeležil odprave v južno steno Anapurne in dosegel okoli 7620 metrov. Leta 1979 je z filmsko odpravo osvojil Ama Dablam, leta 1986 pa je preplezal novo smer na Kangtego z Jeffom Lowom.

Frost je diplomiral iz inženirstva na univerzi Stanford. Svoje poklicno znanje je združil z svojo strastjo in tako je pomagal pri oblikovanju klinov z Chouinardom. Kasneje sta tudi skupaj ustanovila podjetji Great Pacific Iron Works in Chouinard, Ltd. V poznih šestdesetih je prav tako pomagal pri sooblikovanju varoval, t. i. “Hexentric – Hex”. Hexe še danes izdeluje Black Diamond. Prav tako je pomagal pri oblikovanju prednika današnjega cepina s padajočo klino in nastavljivih trdnih derez.

Tom Frost je bil znan po zagovarjanju etike v plezanju in uporabi varoval, ki jih plezalci odstranijo sami in tako ne puščajo sledi. Zaradi njegovega zavzemanja za kultni Kamp 4 v parku Yosemite, je bil ta leta 1997 dodan na nacionalni seznam zgodovinskih mest v Ameriki.


Bili so to njih časi: Robbins, Frost in Pratt; vir: MountainBlog 

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti