Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

To je cenzura

Delo - Borut Tavčar: Bo Evropa podprla cenzuro vsega, kar date na splet?

V 25 evropskih mestih, tudi Ljubljani, so protestirali proti evropskemu urejanju avtorskega prava v prid založniških korporacij.

Predlog direktive o avtorskih pravicah, proti kateremu so državljani Evropske unije zbrali že milijon podpisov, evropski poslanci pa so julija izglasovali, da se Komisija o njem ne sme naprej pogajati, bo na dnevnem redu evropskega parlamenta spet 12. septembra. Protestniki v 25 mestih se strinjajo, da je avtorske pravice na spletu treba urediti, vendar ne zgolj v korist velikih založnikov.

»Ta reforma avtorskega prava žrtvuje ustvarjalnost, raziskovanje in ustvarjalno svobodo. Reforma predvideva omejevanje delitve vsebin na spletu, nadzor in kaznovanje uporabnikov s strani velikih posrednikov vsebin, kot sta Facebook in Google, ubija mlado digitalno industrijo in omejuje svobodo izražanja. Ta reforma mora pasti. Dovolj je bilo teh netransparentnih postopkov, kjer državljani vedno potegnemo kratko, ne da nas bi kdo kaj vprašal,« je približno 40 zbranim pod dežniki povedal Domen Savič.​

»Reformo nujno potrebujemo, kajti avtorske pravice so ostale v preteklosti in niso več skladne z 21. stoletjem in tehnološkim napredkom. Zato predlagamo dopolnila, ki lahko to direktivo radikalno izboljšajo, evropske poslance pa pozivamo, naj jih podprejo,« je za Delo povedal Rok Andrée, predsednik Piratov, ki so organizirali protest v Ljubljani.

Le ščitenje sedanjih razmer?

AIPA z direktorjem Gregorjem Štibernikom po drugi strani podpira predlagano posodobitev avtorske zakonodaje. Nasprotnike direktive namreč finančno in logistično podpirajo prav tista podjetja (t. i. skupina GAFA: Google, Amazon, Facebook in Apple), ki imajo od stanja, kot je v EU, največje finančne koristi. Ta podjetja za uporabo avtorskih pravic v UE plačujejo zelo malo, v Sloveniji celo nič, končnim uporabnikom pa te pravice na koncu vseeno zaračunavajo.

  26.08.2018 


Dn/Dn/G-L (11.03.2017): Zaradi vašega članka ne dobim službe. Izbrišite ga!


V dežju je bilo kar nekaj očitkov proti politiki. FOTO: Blažž Samec/Delo

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46065

Novosti