Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Najlažje

Gorenjski glas - Jelena Justin: ... dostopni tritisočak - Piz Boe (3152 m)

Najvišji vrh skupine Sella, ki leži v osrčju Dolomitov. Najlažje dostopni tritisočak, kar omogoča razvejani sistem žičnih sistemov. Če smo v Dolomitih več kot teden dni, prav prija en malce bolj lahkoten dan.

Vzpon na Piz Boe, najvišjo goro skupine Sella, si lahko zelo poenostavimo, če se z gondolo s prelaza Pordoi odpeljemo na Sas Pordoi. Od tam nas do vrha čaka le še ura in pol vzpona. Vzpon je sicer močno pogoljufan. To možnost vzpona dnevno izbere na stotine turistov, ki so daleč od planincev, kaj šele gornikov. No, kljub vsemu se je tudi po tej poti za vrh treba malce potruditi.

Iz Colfosca se zapeljemo v Corvaro in nadaljujemo preko sedla Camplongo do Arrabe, kjer zavijemo desno proti prelazu Pordoi. Na prelazu parkiramo, in če imamo srečo, kar pomeni, da smo ob 9. uri pred spodnjo postajo gondole, smo v nekaj minutah z gondolo na Sas Pordoi, na nadmorski višini 2950 metrov. No, goro lahko tudi prigaramo, če se s sedla Pordoi po poti številka 627 povzpnemo na škrbino Pordoi, kjer je tudi koča. Ta vzpon nam bo vzel približno dve uri.

S Sas Pordoi oz. zgornje postaje kabinske žičnice sestopimo do škrbine Pordoi. Široka pot se sicer strmo spusti in po približno 15 minutah smo pri koči Pordoi. Z desne se priključi strma pot s prelaza Pordoi. Nadaljujemo po poti 627 do razcepa, kjer zavijemo strmo desno navzgor na pot 638. Levo gre t. i. Visoka dolomitska pot proti koči Piz Boe.

Pot se najprej v okljukih strmo dviguje, potem pa preči proti levi. Vmes hodimo tudi skoraj po ravnem. Ko se približamo skalam, smo pod jugozahodnim grebenom Piz Boe. Pot tukaj postane precej strmejša, ponekod celo zavarovana. Varovala so predvsem zaradi množičnega obiska gore. Vrh dosežemo brez velikih težav. Od zgornje postaje do vrha smo se povzpeli v uri in pol. Na vrhu Piz Boe stoji koča Capanna Fass, kazijo, in to zelo, pa ga antene televizijskega oddajnika. Na skali, v zavetju televizijskega oddajnika, je majhen kip Marije, kar je v italijanskih hribih precej običajno. Vrh ponudi izjemen razgled; pred nami se razgrinja celotna Marmolada, vidimo Civetto, Pelmo, Tofane, Heiligenkreuz, Sassongher, Sassolongo in številne markantne vrhove v bližnji in daljni okolici.

Na vrhu predlagam, da gremo proti televizijskemu oddajniku in začnemo sestopati po poti 638 proti koči Boe. Sestop zahteva od nas nekaj pozornosti, saj je pot gruščnata in lahko hitro zdrsnemo. V osrednjem delu je pot zavarovana, narejene so celo stopnice, ki olajšajo sestop čez skalni rob. Kočo Boe vidimo že pred seboj. Čaka nas še nekaj spusta, nato pa dosežemo razpotje. Desna pot nas vodi do koče, mi pa zavijemo levo na pot št. 627 in se po Visoki dolomitski poti, skoraj zložni, vrnemo najprej do koče Pordoi. Do vrha Sas Pordoi nas čaka malce strmega vzpona, a glede na to, da turica niti slučajno ni bila niti dolga niti naporna, bo to za nas najmanjši problem.

Nadmorska višina: 3152 m
Višinska razlika: 400 m
Trajanje: 4 ure
Zahtevnost: 3 / 5

 22.08.2018
Najlažje dostopni tritisočak


Pogled na Piz Boe z ledenika Marmolade
Foto: Jelena Justin


Pogled proti vrhu Piz Boe, 3152 m, s Sas Pordoia
Foto: Mateja Gerečnik


Vrh je lahko dostopen, zato je tudi oblegan.
Foto: Mateja Gerečnik

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti