Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Timšel

Franci Horvat in Sašo Ocvirk (oba AO Celje-Matica) sta jo 10. avgusta začrtala v južno steno Mrzle gore, v Frenkove plošče

Dostop: Po poti, ki vodi na Savinjsko sedlo, do vznožja značilnih trikotnih plati na desni (Frenkove plošče). Desno čez melišče in čez kratko steno proti platem na zgornje melišče. Možno je pristopiti tudi po Dopoldanski grapi, ki je malce bolj levo.

Opis: Vstop levo od grape, malce višje jo prečimo in čez strmo stopnjo na plošče. Usmerimo se v smeri značilne zajede v spodnji previsni barieri. Stojišče. Po zajedi do konca, nato čez plati (najtežje mesto smeri, VII, klin) do ruševja oziroma mogočnega macesna. Stojišče. Čez ruševje do malega pomola (prižnica) z naravnim mostičkom. Sledi plezanje po ploščah ( na desni je ruševje), do zgornje previsne bariere. Stojišče. Po zajedi na rob stene.
P. s.: Smer se v zgornji zajedi pridruži Kremšniti, izstopa pa sta spet različna.

Sestop: Prva možnost je, da se vzpnemo skozi ruševje do majhnega kotla in nato po travnih vesinah levo se spustimo navzdol do poti, ki pripelje iz Mrzle gore in po njej na Okrešelj. Druga možnost, da gremo desno po travnih vesinah in ruševju (iskanje prehoda) do pod stene in nato sestopimo po Dopoldanski grapi ter gremo na Okrešelj.

Smer Timšel sta 10. avgusta 2018 prva preplezala Franci Horvat in Sašo Ocvirk: ocena VII/IV-V, 150 m, plezala sta pet ur in  v smeri je ostal en klin.

Foto: Franci Horvat - Frenk


P. s.: S to smerjo sem nekako zaključil z "razdevičenjem" Frenkovih plošč. Najprej je bilo mišljeno kot "maščevanje" Mrzli gori za prestano gorje, ki sem ga preživel po padcu (1977), nato je bil samo še užitek.
Prvič pa sta to, zadnjo, smer poskušala preplezati že leta 2000 z Binetom Javernikom a sta se obrnila pri zajedi; bila je tedaj pretežka za njiju.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46032

Novosti