Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Pod črto Latoka I

Poročilo Aleksandra Gukova pojasnjuje, kaj sta s pokojnim Sergejem Glazunovim dosegla na gori, ...

... preden se je njuna odprava tragično končala.

Poročanje o dogajanju na pakistanskem Latoku I (7145 m) v zadnjem mesecu – najprej o ruski odpravi Alexandra Gukova in Sergeya Glazunova, zatem še o slovensko-angleški z Alešem Česnom, Tomom Livingstonom in Luko Stražarjem – je bilo nejasno. Potem ko je Glazunov padel in se smrtno ponesrečil, je ostal Gukov v brezizhodnem položaju in je s SMS zaprosil za reševanje.
Ko so Česen, Livingston in Stražar opravili drugi vzpon na Latok I, so mediji takoj pograbili novico in preuranjeno poročali, da je ekipa preplezala ves Severni greben.

Toda urednica Mountain.ru Anna Piunova je od Česna prejela pošto, v kateri piše: "Preplezali smo tri četrtine severnega grebena, nato zavili desno na sedlo med Latokom I in Latokom II in nadaljevali […] Za nas je bila to logična (varna) linija. Za vzpon in sestop smo porabili sedem dni." (povzeto po climbing.com

Ker je vest o vzponu iz slovenščine v angleščino netočno prevedel Google Translate (!), je prišlo tudi do netočnega poročanja.
Ko je tudi Livingston objavil na Facebooku, da so preplezali tri četrtine grebena, in nato prečili sedlo med Latokom I in II ter dosegli vrh po južni strani, je slika celotnega dogajanja postala jasn(ejš)a.
Alexander Gukov na Mountain.ru poroča, da sta z Glazunovim preplezala Severni greben, toda smeri nista zaključila na vrhu Latoka I, temveč sta odnehala 360 metrov pred njim zaradi naglega slabšanja vremena in težavnih razmer v skoraj navpičnem snegu. Tedaj sta še mislila, da sta dosegla vrh. O tem je bil Glazunov zaradi slabe vidljivosti prepričan, saj okoli ni videl nič višjega.
Gukov je že v prvem delu sestopa začel dvomiti, da je soplezalec v resnici dosegel vrh, Glazunov pa je bil o tem povsem prepričan. Zato sta se dogovorila, da bo vsak objavil svojo verzijo.
Glazunov se je ponesrečil dva dni potem, ko sta začela sestopati.

Sta Gukov in Glazunov res preplezala Severni greben? Sta preplezala celotno smer in dosegla vrh ali samo greben? Brez dodatnih informacij Glazunova – ki jih nikoli ne bomo dobili – tega morda ne bomo nikoli dokončno vedeli, ali vsaj dokler kaka druga odprava ne bo preplezala celotne smeri.

Po RockandIce.com povzel Mire Steinbuch


P. s.: Na Mountain.ru je foto Sergeja Glazunova

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46041

Novosti