Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Za male viteze

Naš čas - Tina Felicija: ... bo odtekel 42 maratonov. Tik pred zdajci ekstremnega tekaškega projekta 42/42, ki ga bo izvedel Velenjčan Bogo Dolenc.

Za male viteze bo odtekel 42 maratonov

Bogo Dolenc, ki se je iz Kranja  preselil v Velenje takoj , študiju  in se zaposlil, nato pa zgradil poslovno kariero, ni od nekdaj ekstremni športnik. Ta del njegovega  življenja se je začel, ko se je prvi končal, da bi lahko s športom  promoviral zdrav način življenja  in izvajal športno-humanitarne  projekte, s katerimi zbira denar  predvsem za otroke v raznih stiskah.

Sam se zadnje mesece preživlja s prihranki s katerimi si je tudi omogočil priprave na svoj največji projekt doslej - 42 maratonov  v 42 dneh. Začel ga bo 25. avgusta  ob 10:00 na velenjskem stadionu, končal pa na Titovem trgu.

Točki preloma

Uspešno poslovno kariero, v kateri so drugi razpolagali z njegovim časom, pravi, je sklenil spreobrniti v športno, ko se je na pogrebih dveh tedanjih sodelavcev  zavedel, da je s svojim načinom življenja na enaki poti v prezgodnji  grob.

Pred devetimi leti ni razmišljal, kako se prehranjuje, ampak  je samo jedel, pravi. Ker je želel  izgubiti odvečne kilograme in dobiti kondicijo je začel jesti z glavo in se ukvarjati s športom. Tako je  spoznal »norce», ki tečejo, da bi  pomagali drugim - člane gibanja Never give up.
"Takrat sem našel svoje poslanstvo, tek za pomoč drugim" je začel pripovedovati zgodbo, ki ga je pripeljala do ekstremnega tekaškega projekta 42/42.

Pripravljena sta glava in telo

Zadnjih osem mesecev je Bogo s pomočjo partnerke Tadeje Herček po različnih slovenskih krajih pripravljal teren za posamezne  maratone 42-dnevnega projekta, ob  tem pa intenzivno treniral. Pri tem  so mu pomagali predvsem člani  Triatlon kluba Velenje in velenjski  športni zavod Rdeča dvorana, saj  je treninge opravljal tako v fitnesu  kot bazenu.




Moč je pridobival pod  mentorstvom Saša Pistotnika, plavalne treninge je vodil Vlado Stepič, tekaške pa si je zastavil sam, čeprav je njegov tekaški vzornik  Matej Markovič iz gibanja Never give up. Projekt ni zahteven le z vidika  fizičnih in psihičnih obremenitev  tekača. pač pa tudi organizacijsko  in logistično, saj je bilo potrebno  pridobiti kupico soglasij. podpornikov, denarnih in materialnih  sredstev za izvedbo. S Tadejo in  fizioterapevtom se bomo od lokacije do lokacije premikali z avtodomom, v katerem bodo vse potrebščinee tako za tek kot pripravo lokacije, hrano, medicinsko opremo. 

"Veliko podpore mi z zdravstvenim  nadzorom in oskrbo nudi ljubljanski inštitut za medicino in šport.  Zadnje leto smo izvajali testiranja  in meritve, kako se moje telo odziva na treninge in kako dobro je  pripravljeno. Med projektom pa  bodo pod vodstvom glavne zdravnice Petre Zupet izvajali natančne meritve raznih parametrov in  pridobivali informacije o delovanju ter svetovali o prehranski oskrbi." o ozadju projekta razlaga Bogo Dolenc, ki se zaveda tveganj  za poškodbe, a je samozavesten, da so vsi sklopi mišic dovolj do- bro natrenirani, predvsem pa je  pripravljen psihično. "Tečem tako, da ves čas kontroliram tempo in  ne obratno. Zavedam se psihičnih  obremenitev, a verjamem, da jih  lahko z osredotočenimi mislimi  premagam in po 42 dneh uspešno  pritečem v Velenje."

Začetek in konec v Velenju

Začetek projekta bo v Velenju kjer bo Bogo na stadionu odtekel 105 krogov, pri čemer se mu lahko pridruži kdorkoli in odteče ali prehodi koliko želi, pravi. povabil je več kulturnih društev, Srbsko kulturno društvo dr. Mladen Stojanovič, saj je njihov  predsednik eden od  več kot 1200 malih vitezov po Sloveniji, plesalce plesne šole M-Dance, male viteze in mnoge druge, ki  podpirajo idejo projekta. Prav ta-ko bo na tekih po številnih slovenskih krajih, kjer bo Bogo tekel na  krožnih stezah, lokalne skupnosti  pa bodo pomagale ustvariti športno-humanitarno ozračje in privabiti čini več športnih društev in  drugih organizacij ter posameznikov iz lokalnega okolja, da spoznajo osebe, za katere bogo teče.


Poglavitno sporočilo projekta je pomen gibanja in solidarnosti. Vsi, ki se bodo udeležili dogodkov, bodo idejo podprli že s svojo prisotnostjo ali donacijami, tekači pa bodo lahko prostovoljno prispevali startnino.

"Ves zbrani denar bo dobila  ustanova Mali vitez za pomoč ljudem po zdravljenju raka" v pričakovanju prvega od 42 maratonov, zagotavlja Bogo Dolenc. V Idriji, Metliki, Črnomlju in na  Ptuju bo tekel po središčih mest,  ki bodo zaprta za promet. Na obali, v Zgornji Savinjski dolini ter med Bledom in Bohinjem bo tekel od lokacije do lokacije, prav  tako pa na zadnjem maratonu, ki  ga bo začel pred trojanskim gostiščem in končal na Titovem trgu v Velenju, kjer bo 5. oktobra ob zaključku dobrodelni koncert.

 

16.08.2018
Za male viteze bo odtekel 42 maratonov
Novice: Velenje, Šoštanj, Šmartno ob Paki.

Pretekle objave
Gore-ljudje.net: "42 maratonov v 42 dneh"

Domača stran projekta - 42 maratnov v 42 dneh

SMS-donacije

S poslanim SMS sporočilom na številko 1919 in geslom VITEZ ali VITEZ5 donirate ustanovi Mali vitez 1 EUR ali 5 EUR ter s tem pomagate malim vitezom.

Postanite podpornik projekta tudi vi!

Ustanova Mali vitez

Ustanova Mali vitez, fundacija za pomoč mladim, ozdravljenim od raka je dobrodelna ustanova in je pravna oseba zasebnega prava. V skladu z določbami Zakona o ustanovah jo je leta 1996 ustanovila prof. dr. Berta Jereb, dr. med..



Na področju Republike Slovenije je edina nevladna organizacija, ki posveča svoje aktivnosti mladim po njihovi ozdravitvi. Zajema vse mlade na področju Republike Slovenije, ki so v otroštvu preboleli raka in so starejši od 18 let. Tem mladim skozi svoje programe nudi fizično in psihično rehabilitacijo.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti