Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Alkajda

Črnuški AO - Jurij Rous: ... malo ponavljana smer v Grintovcu
Črnuški AO - Jurij RousGrmadniška smer posvečena Urošu Gračnerju - Curiju

Z 17 letnim Dominikom iz AO Rašica sva se včeraj [17.08.2018] prvič navezala na skupno vrv in izmenično splezala še kar resno in navito, malo ponavljano smer Alkajda v Grintovcu, katero sta kot prva splezala Anže Šavs in Janez Ziherl leta 2011.
Sicer kratka smer ponuja konstantne izzive in če na koncu uspeš zagotovo ne boš ostal ravnodušen. Že prvi IV+ ti da vedeti, da ne bo čisto lahko in da ne gre za klasično IV temveč precej moderno smer. Večinoma plezaš po kompaktni skali, pred previsno zajedo pa te čaka zahteven, strm, žal precej podrt raztežaj, ki je obema bil zahtevnejši od same previsne zajede z oceno V+.
Po skici je ta podrt raztežaj ocenjen z V-.
Ko prispeš pod previsno zajedo, ki se konča s previsom naletiš na udobno stojišče, kjer sta že zabita dva dobra klina za ureditev sidrišča. Sama previsna zajeda ni preveč težka in je pravi bonbonček celotne smeri. Gre resnično za zelo lep raztežaj v kompaktni, ostri skali z dobrimi oprimki. Tudi, ko premagaš previsno zajedo te čaka na vrhu zanimivo nadaljevanje (luske), ki pa ni preveč zahtevno (IV).

V nadaljevanju te opis smeri opozarja, da naletiš na dobro stojišče vendar na slabo sidrišče (pazljivo!). Ta komentar je povsem odveč, saj se da dobro sidrišče brez težav izdelati, zato pojdite kar brez strahu v smer. Prav zaprav je več možnosti za izdelavo dobrega sidrišča. Sledi še zadnji strm, zelo lep raztežaj čez plošče (V+), ki je precej dobro opremljen s klini, katerim brez težav slediš, sam pa lahko dodaš še kakšno varovalo. Celotna smer ima kar nekaj klinov, kljub vsemu pa smer ni v celoti opremljena. Sama sva dodala en klin, in sicer v prvem raztežaju. Naju je smer zaposlila za dve uri več kot je časovnica smeri (sva šla bolj počasi vendar na »ziher«).
Smer priporočam!


Črnuški AO - Jurij Rous:
Grmadniška smer posvečena Urošu Gračnerju

Po nepreveč zgodnji jutranji kavici v Lučah dostopamo proti severni steni Male Rinke in na poti že precej zgoraj srečamo elegantnega gada, ki se prav umetniško smuka skozi gorsko travinje. Očitno nam je prinesel srečo, saj smo tudi mi prav elegantno (beri prosto) splezali zares lepo smer posvečeno Urošu GračnerjuCuriju, ki se je leta 2011 smrtno ponesrečil v ostenju nad Tamarjem. Res lep poklon, še posebej, ker je smer resnično čudovita.

S Petrom sva si smer lepo »potalala«, žreb je odločil, da sem potegnil prvo polovico, Peter pa drugo polovico smeri pri čemer je vsak pokasiral po en VI- raztežaj. Smer je na posameznih mestih še kar zabeljena.
Že uvodni raztežaj – rahlo previsna zajeda z oceno V ti da vedeti, kaj boš plezal tudi v nadaljevanju – previse. Celotno smer označujejo rdeči klini in tudi mi smo v zgornji šestici pustili en dobro zabit rdeč profilni klin.
Ko smo premagali vsa najtežja mesta, nas je v zgornjem delu zalila megla in črni oblaki, padlo je nekaj dežnih kapelj, za bolj prvinsko vzdušje pa je v času pleze poskrbel še hladen veter. Na vrhu je sledila le še zaključna fotka, nato pa smo del poti sestopili skupaj s še dvema članoma iz AO TAM, ki sta plezala Vzhodno smer v Mali Rinki.
V dolini zasluženo pivo in »small talk«. Tudi Gašperju je bila smer všeč, glede na njegovo veliko ambicijo sva mu navrgla kar precejšnji izziv in mislim, da se je fant kar lepo naplezal.
Res smo bili pravi plezalni trio.
Več o sami smeri: http://www.gore-ljudje.net/novosti/93625/

 

18.08.2018
Smer Alkajda v Grintovcu
Več o smeri: AO Kranj
  +  AO Kranj: VSAT 2018
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16.08.2018

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti