Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

München - balvani

V današnji polfinale so se uvrstili Gregor in Janja s prvim dosežkom, Jernej s tretjim in Katja z devetim. Delo - Janez Porenta: ... Kruder v Münchnu potrjuje mali globus

STA: V Münchnu se je začela sklepna tekma svetovnega pokala športnih plezalcev v balvanskem plezanju. Skozi kvalifikacije so se v sobotni polfinale uvrstili Gregor Vezonik in Janja Garnbret s prvim dosežkom, Jernej Kruder s tretjim in Katja Kadić z devetim.


Delo, 17.08.2018 09.00:  Kruder v Münchnu potrjuje mali globus
Na zaključku balvanske sezone svetovnega pokala tudi Janja Garnbret.

Ljubljana – Nekoliko nenavadno oblikovan koledar svetovnega pokala v športnem plezanju je pred balvaniste ta konec tedna postavil še sklepno dejanje, finale v Münchnu. Od zadnje tekme v Vailu sta minila že debela dva meseca, vmes se je že razbohotila tudi sezona v težavnosti, v soboto pa bosta znana prva letošnja dobitnika malih globusov.

In eden se nasmiha tudi Sloveniji. V moški konkurenci namreč pred zaključnim dejanjem v srditem dvoboju za končno lovoriko Jernej Kruder malenkostno vodi pred Japoncem Tomoo Narasakijem, ki zaostaja pičle štiri točke, vendar pa je točkovanje dokaj zapleteno, saj se v končni seštevek ne bo štel dosežek z najslabše letošnje tekme. Upoštevaje ta dejavnik je Japonec, ki je bil skupno drugi tudi že lani, tri točke pred Krudrom. Da je dobitnika globusa res nemogoče napovedati, dokazuje tudi podatek, da se je na šestih letošnjih tekmah izmenjalo šest zmagovalcev.

Kruder ne želi ničesar prepustiti naključju, zato tudi med dolgim balvanskim premorom ni miroval. Udeleževal se je težavnostnih tekem svetovnega pokala, kar mu utegne koristiti na olimpijskih igrah čez dve leti v Tokiu. Tik pred odhodom v München pa je našel čas in za dušo, skalno plezanje mu je namreč mnogo ljubše od dvoranskega, opravil odličen vzpon nad Tamarjem. Skupaj z Gašperjem Pintarjem je v enem dnevu prosto preplezal Smer norčkov (8a), 300 m visoko smer v Šitah, ki še vedno velja za enega največjih izzivov prostega plezanja v slovenskih stenah.

Na MSP pet kolajn

V ženski konkurenci bi bila resna kandidatka za globus tudi Janja Garnbret, ki je balvansko sezono začela odlično, z 2. mestom v Meiringenu in zmago v Moskvi, naslednje štiri neevropske preizkušnje pa je zaradi mature izpustila in tako nima več možnosti za globus, ki bo zagotovo romal na Japonsko. Janja je v skupni razvrstitvi šesta, tik pred njo je Katja Kadić, ki je vso sezono kazala izjemno konstantno formo in se petkrat zapovrstjo uvrstila med 6. in 11. mestom.

Da se za prihodnost plezanja pri nas ni bati, je dokazala slovenska odprava na mladinskem SP v Moskvi, ki se v domovino vrača s petimi kolajnami. Za srebrne so poskrbeli Urška Repušič, Lučka Rakovec in Luka Potočar, za dvojno bero pa 17-letna Vita Lukan, ki je balvanskemu bronu dodala še težavnostno zlato in napovedala, da bo treba nanjo resno računati tudi na oktobrskih OI mladih v Argentini. »Finala sem se lotila premišljeno, se v glavi pripravila, da grem v smer napadalno, si spočijem, kjer bo potrebno, in poskusim priti na vrh. Sicer sem padla z vrha, a sem seveda zadovoljna,« se je smejalo Lukanovi.

IFSC Svetovni pokal - balvani
Vrstni red (pred današnjim finalom): moški | ženske

Sobota, 28. julij
Ob 12. uri: polfinale M/Ž (v živo)

Ob 18.20: finale M/Ž (v živo

Kategorije:
Novosti PLE SLO TEK Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti