Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Prezgodaj je še,

Brent R. Hartley pravi, da je predsednikov osebni predstavnik. FOTO: Jože Suhadolnik

... da ste preveč zaskrbljeni zaradi ukrepov naše administracije - Z ameriškim veleposlanikom ... tudi o slovenski planinski transverzali.

Gospod veleposlanik, na sprejemu ob vašem državnem prazniku, 4. juliju, ste v poslovilnem govoru omenili, da ste se povzpeli že na 77 od 80 kontrolnih točk slovenske planinske transverzale. Upoštevajoč, da ste pri nas le dobra tri leta, je to kar osupljiv dosežek. Kaj pa vas je motiviralo k tej gorniški pustolovščini?

Odraščal sem ob smučanju in planinarjenju v domači ameriški zvezni državi Oregon. A od tedaj, ko sem se pridružil Foreign Service, ameriški diplomatski službi, za vse to nisem imel prav veliko možnosti. Ko sem prišel v Slovenijo in odkril, kakšne čudovite gore, Alpe, imate pri vas, se mi je nova priložnost ponudila kar sama od sebe. Ob tem sem k vam prišel brez družine, moja soproga je namreč ostala v ZDA, kjer ima svoje delo, in v treh letih in pol, kar sem tukaj, sva bila lahko skupaj le kakih šest tednov. Pa tudi ob vikendih tukaj sem si moral najti neko zaposlitev. Ne vem, kdaj sem prvič slišal za planinsko transverzalo, a zdaj, ko po njej hodim nekaj let, lahko rečem, da je bilo vredno poskusiti, in zelo, zelo sem srečen, da sem jo prehodil.

Pred pogovorom ste mi omenili, da se je število vaših osvojenih vrhov povzpelo že na 79. Kateri je tisti, ki vam še manjka?
To je Rinka.

Je morda še na vrsti, preden se vrnete v Ameriko?
Da, v soboto je morda še priložnost za to.

Brent R. Hartley pravi, da je predsednikov osebni predstavnik. FOTO: Jože SuhadolnikKaj ste kot diplomat v teh treh letih izvedeli in se naučili o Sloveniji in Slovencih?
Uf, precej zahtevno vprašanje. O Sloveniji in njeni zunanji politiki sem bil seznanjen že pred prihodom, saj sem bil pristojen za odnose z vsemi srednjeevropskimi državami. Tisto, kar sem izvedel v času bivanja tukaj, je potrdilo, da je Slovenija trdna Natova zaveznica, ki sodeluje v Natovih operacijah. Potrdilo se je tudi, da je Slovenija zavzeta članica EU. Od vsega me je pri vas najbolj presenetilo veliko gostoljubje ljudi. Tudi doživetje transverzale me je prepričalo, kako zelo ste v Sloveniji navdušeni nad gibanjem v naravi. In kako radi imate športne aktivnosti, kot so smučanje, gorništvo, smučarski skoki; tudi sam sem si z veseljem trikrat ogledal planiške smučarske polete. ...

/.../

Kakšni so vaši načrti za prihodnost? Vas čaka nova služba, boste zdaj morda našli čas in spisali knjigo spominov?
Nisem ravno pisec, tako da ne vem, ali bom napisal spomine. Se pa vračam v Washington, na še vsaj eno novo javno funkcijo, vendar ne bom več delal v State Departmentu, temveč v Pentagonu, kot politični svetovalec načelnika generalštaba ameriške vojske. Veselim se te nove službe. Načelnik generalštaba ima sicer globalno odgovornost, sam pa se spoznam na Evropo in nekatera območja južne Azije, kot je denimo Afganistan. Se pa veselim, da se bom v prihodnje ukvarjal tudi s Korejama, jugovzhodno Azijo, Pacifikom, pa seveda tudi z Afriko in Latinsko Ameriko, z vsemi območji torej, kjer doslej še nisem deloval. Mislim, da me čakajo zelo zanimivi izzivi. ... 

Delo/Sobotna priloga, 14.07.2018
Prezgodaj je še, da ste preveč zaskrbljeni zaradi ukrepov naše administracije

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti