Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Tri

... najlepše poti Gorazda Goriška: ...

Gorazd Gorišek je izkušen gornik in ljubitelj manj obiskanih gorskih poti. Je tudi pisec planinskih vodnikov, na primer vodnika Razširjena slovenska planinska pot, v katerem je najstarejšo slovensko vezno pot razširil s 44 dodatnimi cilji, posejanimi po vsej Sloveniji, od najtežje dostopnih vrhov v visokogorju do gozdnatih hribov in gričev na severovzhodu države. Gorišek je tudi soavtor vodnika z najlepšimi planinskimi izleti v dolini Soče, napisal pa je tudi pohodniški vodnik po Krku.
Za Dnevnikovo rubriko je izbral tri manj znane planinske izlete.

Veliko Kozje

Ni visok hrib, saj niti tisočice ne doseže, a z njegovega prepadnega roba nad dolino Savinje se ob dobri vidljivosti vidi zelo daleč – do Kamniško-Savinjskih Alp in Julijcev. Nanj se lahko povzpnemo po slemenu od cerkve sv. Lovrenca, kjer pomladi cveti clusijev svišč. Dobro uro dolgo pot popestri tudi okamneli dinozaver.

Stegovnik

Če bi se na goro radi povzpeli skozi okno, pa nam je Prisojnik previsok, lahko odrajžamo v Karavanke, natančneje na Stegovnik. Od Doma pod Storžičem se povzpnemo na Javorniški preval in pod istoimenskim vrhom do Stegovnikovega okna in skozenj na skalnat in zelo razgleden vrh.

Kalška gora

Nanjo vodi zavarovana označena pot s Kokrskega sedla, do katerega pridemo iz doline Kokre, lahko pa tudi iz Kamniške Bistrice. Morda najlepša pot na Kalško goro vodi od balvana Žagana peč. V spodnjem delu je pot udobno mehka in slikovito speljana čez strmo gozdnato pobočje, višje pa se vzpenjamo čez planoto Kalce do označene poti in po njej do najvišje točke.

13.08.2018
G-L: "Dnevnik" <> Dnevnik/Planinstvo

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46041

Novosti