Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 03.08.18

Primorski dnevnik: Vzpon na Visoko Ponco | Pohod na Triglav

Vzpon na Visoko Ponco

Petčlanska skupina Slovenskega planinskega društva Trst se je v nedeljo podala na zahteven vzpon na Visoko Ponco (2274 m), na najvišji vrh v grebenu Ponc (verigo Ponc - Mala, Visoka, Srednja in Zadnja, Strug, Vevnico in navezavo na Mangart ter Jalovec je Kugy imenoval »nebeški most«).

V zgodnjih jutranjih urah je skupina odpotovala s kombijem proti Belopeškim jezerom, parkirala in se hitro opremila z gojzarji in s težkimi nahrbtniki, v katere so strpali tudi samovarovalno opremo.

Najprej kolovoz, potem ozka steza v senci košatih bukev sta jih pospremili do koče Zacchi na višini 1340 m. Sledil je kar dolg pristop s precej jeklenicami proti Srednji Ponči, do vstopa na plezalno pot. Sam plezalni del se prične nekje na 2060 m, zaključi pa se 100 m višje. Ferata, ki je lepo urejena, je precej izpostavljena in zahtevna.

Po dobri uri feratanja so se morali orientirati po možicih, saj je nenadoma zmanjkalo markacij, preplezali so še lojtrco in par jeklenic. Zelo pazljivo so stopali po policah strmih sten, kjer je veliko drobirja.

Po štirih urah zelo zahtevnega vzpona so utrujeni, toda zadovoljni, prispeli na vrh in občudovali prekrasne razglede in predvsem nevsakdanje poglede na Jalovec in Mangart.

Po okrepčilu in krajšem počitku so se vrnili po slovenski poti po Planiški Škrbini, kjer se odpira pogled na slovensko stran nad dolino Tamar in se po treh urah srečno vrnili na izhodišče. Na poti proti domu so si privoščili zasluženo večerjo v tipični gorenjski gostilni.

Pohod na Triglav

Slovensko planinsko društvo Trst namerava tudi letos pristopiti k zanimivi pobudi pobratenega Planinskega društva LPP iz Ljubljane in se prijateljem pridružiti na že 42. pohodu članov na Triglav. Tradicionalni pohod se bo začel v petek, 17. zaključil pa se bo v nedeljo, 19. avgusta. Na Triglav se bodo letos podali le v eni skupini, ki bo začela svojo turo z Rudnega polja na Pokljuki. V skupini bodo tako tisti, ki jih mika, da bi prvič osvojili očaka, kakor tudi tisti, ki bi radi ponovno osvojili Triglav, preizkusili svojo kondicijo ter uživali v prelepem svetu okrog Triglava. Pohodniki, ki jim vrh Triglava ni glavni izziv (skupina »mimo Triglava«), pa se bodo potepali po Fužinskih planinah in uživali na bolj ali manj zahtevni poteh tega čudovitega sveta.

Skupina, ki se bo povzpela na Triglav, se bo z Rudnega polja podala na Planino Kojščico, mimo Jezerc na Studorski preval, daljša pot okoli Tošča bo pohodnike pripeljala do Vodnikove koče na Velem polju. Pot jih bo nato vodila do Konjskega prevala in naprej do doma Planika. Če bo mogoče se bodo že prvi dan povzpeli na vrh in sicer čez Triglavsko škrbino in se krožno, preko Malega Triglava vrnili do Doma Planika (za udeležence te skupine je obvezna čelada, plezalni pas in samovarovalni komplet). Naslednjega dne se bodo vračali okrog Šmarjetne glave proti Tržaški koči na Doliču, preko Hriba- ric, mimo Zasavske koče na Prehodavcih in po Dolini Triglavskih jezer do koče na Planini pri Jezeru.

Skupina, ki bo planinarila po Fužinskih planinah, se bo z avtobusom peljala v Staro Fužino, se podala proti planini Vogar do Kosijevega doma na Vogarju in naprej preko planine Hebet do Bregarjevega zavetišča na planini Viševnik, od koder se bodo usmerili proti planini Ovčarija, a bodo na polovici zavili na Dedno polje in do planine Laz ter naprej do koče na Planini pri Jezeru.

V soboto, ko se bodo vsi pohodniki zbrali na Planini pri Jezeru, bo večer posvečen prijetnemu druženju. V nedeljo so možni izleti v okolici koče, sledil bo krst tistih, ki so se prvič povzpeli na Triglav. Po kosilu pa se bodo pohodniki preko Vogarja podali v dolino.

Udeleženci 42. pohoda se bodo ob 5. uri zbrali pred sedežem PD LPP, Celovška cesta 160, v Ljubljani in se z avtobusom odpeljali do izhodiščne točke. Število mest je omejeno, prijave sprejemamo do 12. avgusta. Za informacije in prijavo pokličite na tel. št. 040 413025 (Marinka).

 

03.08.2018
Četrtkova rubrikaPlaninski svet


Petčlanska skupina Slovenskega planinskega društva Trst je v nedeljo osvojila Visoko Ponco

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti