Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Triglavske poti

Delo/Podlistek:  Avgust na Triglavu [Samo Rugelj - Triglavske poti] in v Fjällbacki

Nova podlistka Potopisna knjiga in napeta švedska kriminalka

TANJA  JAKLIČ

Triglav pravzaprav nikoli ne potrebuje posebnega razloga, da bi nas zvabil na svoja pobočja, a vendar: bliža se 240. obletnica prvega vzpona. Štirje domačini iz Bohinja, danes znani kot štirje srčni možje, so 26. avgusta 1778 prišli na vrh, v skalo vklesali začetnice imen, ugotovili, da je prostora za kakih petdeset ljudi, in tudi, da ni sledi, da bi kdo tam že bil.

V poltretjem stoletju je Triglav postal sveta gora Slovencev, a tudi sveta gora za Sama Ruglja, ki je pred obletnico izdal knjigo Triglavske poti. »Ali obstaja v slovenskih hribih - če se nameniš napisati knjigo o hoji - še katera druga bolj logična točka, kot je Triglav? Če hočeš refleksno pritegniti hribovca, mu omeniš Triglav,« je prepričan Rugelj. Z idejo osvojiti Triglav iz Ljubljane v enem dnevu je okužil prijateljico Mojco. In neki »pojutrišnjem« sta se odpravila. Peš! Knjiga je mešanica potopisa, eseja in osebnih spominov, pa tudi, kot pravi avtor, hommage očetu, psihiatru dr. Janezu Ruglju, hvalnica hoji in potepanju na vrh Slovenije, poklon prijateljstvu in naravi, meditacija, razmislek o blagodejnosti hoje in navsezadnje potovanje k samemu sebi. Potovanje, ki so ga mnogi bralci prebrali tudi kot povabilo, da stopijo na svojo triglavsko pot. Avtor je na majski predstavitvi knjige dejal, da si vsak lahko najde svoj Triglav. Da je to pač metafora za nekaj, kar lahko vsi uresničujemo že na gričku za domačo hišo.

Za podlistek je avtor knjigo predelal tako, da je ohranil najzanimivejši del, torej sam pohod, izpustil pa je spomine na svoje Triglave v preteklosti ter meditacijo o hoji in njeno primerjavo z vztrajnostnim tekom. S tem je za bralce Dela pripravil tako rekoč novo izdajo, tako da si bodo avgusta, v najbolj privlačnem hribolazniškem mesecu, lahko prebrali svojevrsten zapis o unikatnem pohodu iz Ljubljane na streho Slovenije.

Bralci Dela bodo avgusta tudi v družbi švedske kraljice kriminalk Camille Lackberg in njenega že desetega romana v priljubljeni kriminalni seriji o Fjallbacki, od koder tokrat izgine štiriletna Linnea.  ... Dalje >>

 

Delo/Podlistek, od 1. avgusta dalje ...
 

Kategorije:
Novosti BIB SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti