Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Tisoč evrov

SiolNET - Kaya Kamenarič: ... kazni za "divje" kampiranje v tem predelu Slovenije

Za "divje" taborjenje oziroma kampiranje zunaj organiziranih kampov boste v Sloveniji, če vas zasačijo, plačali 83,46 evra. Če vas bodo poti odnesle v Triglavski narodni park, kjer velja poseben režim, pa bo vaša denarnica lahko lažja tudi do 1000 evrov. Čeprav je v Sloveniji in na Hrvaškem "divje" taborjenje prepovedano, vas lahko nekatera druga evropska mesta presenetijo s svojo zakonodajo.

V Sloveniji je kampiranje urejeno z Zakonom o varstvu javnega reda in miru, ki v 18. členu določa, da se posameznik, ki kampira na javnem kraju, ki za to ni določen, ali na zasebnem prostoru brez soglasja lastnika ali posestnika, kaznuje z globo 83,46 evra.

Kampiranje pomeni taborjenje, postavljanje šotorišč ali drugih zasilnih objektov z namenom začasnega prenočevanja.

Kaznovani bodo tudi posamezniki, ki bodo prenočili na javnem kraju ali drugem dostopnem prostoru, ki temu ni namenjen, in s takšnim ravnanjem koga vznemirjali. Kot to določa 10. člen istega zakona, bodo tudi v tem primeru posamezniki kaznovani z globo 83,46 evra.

Parkiranje avtodoma na urejenem parkirnem mestu je dovoljeno

Vendar pa prekrška ni mogoče očitati osebi, ki parkira avtodom ali avto na urejenem parkirnem prostoru, če gre za začasno ustavitev med potovanjem in ne za kampiranje, so sporočili z generalne policijske uprave.

Kdaj se ustavitev avtodoma za kampiranje na javni površini šteje za prekršek, je odvisno od vsakega primera posebej, še sporočajo s policije.

"Okoliščina, da ima avtodom razvit nadstrešek, lahko že kaže na dejstvo, da namerava lastnik na tistem kraju ostati dalj časa ali da se tam dalj časa že zadržuje, kar lahko pomeni že storitev prekrška," so pojasnili.

Ob dogovoru z lastnikom je kampiranje dovoljeno

Prav tako se kot prekršek ne šteje taborjenje na zasebni površini, če se posamezniki o tem predhodno dogovorijo z lastnikom. Primer so taborniki ali skavti, ki se s kmetom dogovorijo za taborjenje na njegovem travniku.

Kazen za naštete prekrške vam sicer lahko napišejo tako policija kot tudi občinsko redarstvo in inšpekcija. V omenjenem zakonu je napisano tudi, da lahko občine na svojih območjih kampiranje uredijo z določili, v katerih tudi predpišejo globe, v tem primeru je pristojni organ občinsko redarstvo oz. inšpekcija.

V Triglavskem narodnem parku globa do tisoč evrov

Samoupravne lokalne skupnosti lahko s svojimi predpisi določijo pogoje, območja in red kampiranja na svojem območju. Zakon v prehodnih in končnih določbah lokalne skupnosti, ki tega področja še nimajo urejenega, spodbuja k ureditvi.

Območje Triglavskega narodnega parka (TNP) je pod posebnim režimom zakona o TNP. Ta med drugim posebej in strožje ureja tudi vožnjo, parkiranje, šotorjenje, taborjenje, kjer pravne osebe lahko kaznuje z globo do 5 tisoč evrov, fizične pa od 100 pa vse do tisoč evrov.

Po 65. členu ZTNP se kršitelji kaznujejo z naslednjimi globami:
1. Pravne osebe z globo od 1.000 do 5.000 evrov.
2. Samostojnega podjetnika posameznika ali posameznika, ki samostojno opravlja dejavnost, z globo od 1.000 do 4.000 evrov.
3. Odgovorno osebo pravne osebe ali odgovorno osebo samostojnega podjetnika posameznika z globo od 500 do 3.000 evrov.
4. Posameznike (fizične osebe) z globo od 100 do 1.000 evrov.

Kaznujejo se osebe, ki:
- parkirajo motorno vozilo, počitniško prikolico ali motorno vozilo, ki se uporablja za bivanje, izven za to določenih mest,
- kurijo ogenj izven za to urejenih mest, razen v primeru izvajanja kmetijske dejavnosti ali varstva gozdov,
- šotorijo ali taborijo izven za to določenih mest,
- jezdijo konja izven za to določenih poti,
- uporabijo pirotehnična sredstva v naravnem okolju in pri tem ne gre za uporabo za potrebe obrambe, zaščite ali reševanja, ali eksplozivna sredstva in pri tem ne gre za dovoljene namene,
- se vozijo s kolesom izven za to določenih območij.

V letu 2017 skupno 369 kršitev

V letu 2010 je na javnem kraju zunaj organiziranih kampov prespalo in bilo kaznovano 348 oseb, "divje" pa je kampiralo 232 oseb. Skupno je v letu 2010 kazen dobilo 580 oseb.

To število je bilo v lani nižje, kazen je namreč dobilo 369 oseb. Od tega jih je brez soglasja lastnika šotorilo 226, 143 oseb pa je prespalo na javnem kraju ali drugem dostopnem prostoru, ki temu ni bil namenjen.
Dalje na SiolNET >

SiolNET - Kaya Kamenarič, 30.07.2018 KJE V EVROPI LAHKO "DIVJE" TABORITE? Tisoč evrov kazni za "divje" kampiranje v tem predelu Slovenije #video

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

4 komentarjev na članku "Tisoč evrov"

Igor Pavlič,

Pri obstoječi zakonodaji bi kakšna Pavla Jesihova bankrotirala že po nekaj zahtevnejših splezanih smereh! Hvalabogu, da se je rodila kakšnih 100 let pred časi varstva narave! Vsak v svojem času.


Vid Pogačnik,

Oh, kako lepo imamo vse urejeno! Metuljčku, ki bi po nemarnem vzvalovil zrak v TNP, smo pripravljeni potrgati krila, gozdarjem pa je po istem TNP dovoljeno s težkimi stroji vse razriti.

Nadzornik TNP, ki opazi nepravilnost in je ne prijavi, bi moral izgubiti službo. Jaz bi najprej prijavljal uradne osebe, ki ne opravljajo svojega dela, potem pa šele tiste, ki, na primer, pozimi na vrhu Rjavine prespijo.


Darko Podkoritnik,

1000 evrov z tiste, ki: - šotorijo ali taborijo izven za to določenih mest

Doma poleg hiše postavim vsako leto šotor, vsaj dokler so otroci majhni, če je napoved dobra, v njem celo prespijo za popestrtitev počitnic, če ne, je hiša itak blizu.

Ne predstavljam si da bi stanovali v Bohinju, Trenti itd, in bi se mi na vratih pojavil nadzornik tnp s položnico za 1000 evrov, ker je tako zapisano v paragrafu. Verjetno bi mi v tnp pojasnili, da je tako pač zapisano zaradi zlorab divjega kampiranja, meni pa se ni treba bati. Ampak tako je bilo tudi zadnjič na Pokljuki, ko se je brihta črkobralska sklicevala na člen pravilnika in nagnala ekipo rtv s Pokljuke. In direktor tnp je ob tem stal za njim v svojih izjavah.

Izdajanje glob na podlagi spletnih objav in pretekli primeri pričajo, da je tnp popolnoma zavozil svoje poslanstvo, ki ga je imel. Zato ne bi bilo nobene škode tudi če se ukine, saj ga vodstvo očitno ne zmore ali ne zna upravljati kot se spodobi za "dobrega gospodarja".

Kdo nam lahko jamči, da bomo v tej deželi nekoč varni pred samovoljo naravovarstvenih birokratov, ki se hranijo iz proračuna, ki ga polnimo mi - cepci?


Matej Kucler,

Madona saj to se pa vsak dan kaj novega spomnejo, enim je dovoljeno vse, druge bi radi 24ur/dan nadziral, malo morgen.

Kdor spoštuje gorski svet bo po odhodu pustil naravo tako kot pred prihodom.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46032

Novosti