Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Gorsko reševanje:

Dnevnik - Primož Knez: četverica noč preživela pod Triglavom, popadljivega psa (z lastnico) skoraj pustili v gorahMalo se je pohecal

Kar šestkrat v enem dnevu so gorski reševalci na pomoč prihiteli s helikopterjem. Pravi “pekel” je bilo reševanje planinke s popadljivim psom. Gorski reševalci pa opozarjajo, da je v gore treba ob štirih zjutraj, saj so popoldne pogosto hude nevihte.

Ekipa za helikoptersko reševanje v gorah na Brniku je v sredo posredovala kar v šestih primerih. »Glede na običajen dan sredi tedna je številka velika, popoldanski tempo za ekipo pa je bil naravnost peklenski,« je sporočil tiskovni predstavnik policijske uprave Kranj Bojan Kos.

Že pred osmo uro zjutraj so se reševalci napotili proti triglavski severni steni, kjer so bili planinci, ki so med plezanjem po slovenski smeri že v torek zašli s smeri in se izgubili, ujeti čez noč. »Zjutraj jih je s stene odpeljal policijski helikopter. Bili so nepoškodovani,« je o srečnem razpletu poročal Kos.

Popolne pa so imeli kar pet intervencij. Okoli dveh so na Kamniškem sedlu pobrali planinca zaradi težjega bolezenskega stanja. Ob petih se je pri soteskanju na območju Bohinja huje poškodovala turistka. Ko bi pri nekem tolmunu morala skočiti v vodo, se je ustrašila, zdrsnilo ji je in z višine nekaj metrov je padla na skalo. Okoli šeste ure sta dva planinca na območju Planine pri jezeru zašla s poti in se znašla na izpostavljenem skalnatem terenu, iz katerega se nista znala sama rešiti. Skoraj sočasno so reševalci prejeli še informacijo o poškodbi hrbta na Sedmerih jezerih. Izkušeni planinki, ki je bila že več dni v gorah, se je obnovila stara poškodba. Na izhodišče se ni mogla vrniti. Obe intervenciji sta bili uspešni.

Najhuje je bilo s psom

Vseh pet intervencij pa je bilo šele uvod v zahtevno zadnje reševanje okoli sedme ure zvečer, ko je ekipa sprejela klic slovenske državljanke, da je na območju Storžiča in da ne more nadaljevati poti. Reševanje bi bilo povsem rutinsko, če planinka ne bi imela s sabo dveh psov. Eden je bil prijazen, drugi popadljiv. Del ekipe je planinko zato s kraja, kjer je obtičala, najprej pospremil do višje točke, drugi del ekipe pa je medtem pripravil in prilagodil prostor v helikopterju, ki je naposled vse pobral in odpeljal v dolino. »Nevarnost bi zelo zmanjšal nagobčnik, ki pa ga seveda ni bilo, čeprav so tudi gore javni kraj in veljajo enaka pravila glede zaščite in nadzora nad živalmi. Policisti in reševalci za sabo ne puščamo nikogar, vendar tokrat ni manjkalo veliko, da bi naredili prav to in bi planinka s psom na varnem mestu morala počakati na klasičen peš spust v dolino,« je bil zelo oster Bojan Kos s PU Kranj, ki je opozoril še, da sta letos poleti helikopterja vojske in policije na težje dostopnih terenih posredovala že 58-krat, lani v istem času pa 48-krat. »Ob tem je razlika še, da je zahtevnost reševanj letos večja, intervencije težje, več je poškodovanih in zaplezanih v težjih alpinističnih smereh, zelo hude so tudi posledice. Če bo šlo tako naprej, bo avgust zelo težak,« je še dodal Kos. Policija tako poziva turistične delavce, naj predvsem tuje turiste seznanijo s tem, da so slovenske gore sicer res naravni biser, a da so zelo zahtevne in da naj vendarle najamejo gorske vodnike.

Postojnska jama, Bled in Triglav

S tem se več kot strinja tudi Jani Bele iz Gorske reševalne zveze Slovenije. »Razmere v gorah so te dni, gledano iz doline, res lepe, a realnost je povsem nekaj drugega. Zdajle (okoli enajste dopoldne, op. a.) sem sredi Kamnika in gledam gor in kamniški hribi so že v kopastih oblakih. Hitro jih bodo nadomestili nevihtni oblaki. Zato naj sploh te dni še bolj velja, da je rana ura zlata ura. Priporočam, da se ljudje v gore odpravijo ob štirih zjutraj, tako da so na vrhu ob desetih in imajo še dovolj časa za varen spust v dolino,« je poudaril Bele, ki pravi, da je opremljenost naših planincev vse boljša, da pa so večje težave s tujimi turisti: »Odkar je Slovenija na turističnem zemljevidu sveta, si mora vsak turist pri nas ogledati Postojnsko jamo, Bled in Triglav. Res hud naval je na Triglav, tujci, ki so vajeni, da se v Evropi celo nad 3000 metrov pripelješ z žičnico in da takšna višina ni nič posebnega, pa menijo, da je naših 2800 metrov nadmorske višine mačji kašelj. Pa ni!«

Malo se je pohecal

“Skoraj nepredstavljiv, pa vendarle resničen je bil dogodek pred dnevi na območju Prisojnika, ko je tuji planinec poklical na pomoč, češ da je v slabih razmerah ostal na gori,” še en dogodek opisuje Bojan Kos. Gorski reševalci so se odzvali na klic in prišli do družine. Družinski oče jim je povedal, da niso oni v težavah, pač pa neka druga družina še višje naprej. Reševalci so nadaljevali z iskanjem vse do grebena Prisojnika. Našli niso nikogar.

26.07.18 16.42
Gorsko reševanje: četverica noč preživela pod Triglavom, popadljivega psa (z lastnico) skoraj pustili v gorah

Foto: Robert Kralj, Policija

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti