Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Srčni možje

Slovenski planinski muzej: Predstavitev dela gorske reševalne službe

Lansko pomlad smo v Slovenski planinski muzej sprejeli nenavaden muzejski predmet – helikopter. Prvi slovenski policijski helikopter in prvi reševalni helikopter pri nas, imenovan tudi burduš.
V Slovenijo je priletel leta 1967. V reševalni akciji je prvič sodeloval že marca naslednje leto, ko je plaz zasul skupino turnih smučarjev pod Mojstrovko. Na kraj nesreče je pripeljal zdravnika, reševalce in opremo, v bolnico pa odpeljal težko poškodovano smučarko. Bil je bistvenega pomena za razvoj in napredek hitrejšega in kvalitetnejšega gorskega reševanja pri nas. To se je razvilo v danes enega najbolj prepoznavnih helikopterskih reševanj med alpskimi deželami.

Tako začnemo zgodovinski sprehod skozi razvoj slovenskega gorskega reševanja, saj ob vstopu v Slovenski planinski muzej najprej nad sabo opazimo prav helikopter. Njegova pojava kar kliče po zgodbi, pripoved o pomenu in razvijanju gorskega reševanja pa po nekajurnem animacijsko-izobraževalnem programu. Program, ki smo ga poimenovali Srčni možje, je s pomočjo reševalcev iz Gorske reševalne službe Mojstrana in prostovoljnih učiteljev prve pomoči (Srednja zdravstvena šola Jesenice in Rdeči križ Jesenice) zaživel prav tekom letošnjega leta.

Izkušeni gorski reševalci z različnimi animacijskimi pristopi obiskovalcem predstavijo svojo organizacijo, opremo in delo. Posebno vrednost dajejo programu predstavitve s pogovorom in informacija iz prve roke ter seveda direkten stik z izzivi dela in opremo teh pogumnih mož. Številne zgodbe vodnika ter ogled filma in opreme na stalni razstavi pa nudijo odlično primerjavo med staro in sodobno tehniko in opremo reševanja.
Reševalci morajo obvladati tudi osnove prve pomoči. Kot (so)planinci smo prvi na kraju nesreče in zato je dobro, da tudi mi znamo pomagati. Tako smo pripravili še »mini« prikaz prve pomoči z ustrezno strokovno usposobljenimi sodelavci. Prepoznamo nezavestno osebo, se poskusimo v masaži srca, naučimo se mobilizirati zvin ali zlom udov, oskrbimo odrgnine, izvemo, kako je s piki kač, poškodbami oči, udari strel … in - kdaj pokličemo 112.

Na koncu pa kot spomin na obisk izdelamo repliko lesenega helikopterja »izpod stropa«.

Program je (z raznimi prilagoditvami) primeren za vse starostne skupine od četrtega leta dalje, pa tudi za odrasle. Traja tri do štiri ure ter je zares aktivna in poučna popestritev obiska v planinskem muzeju. Cena je šest evrov na osebo, del vstopnine pa gre za Sklad Okrešelj.
Treba se je prijaviti vsaj tri delovne dni pred obiskom na 08 380 67 32 / 08 380 67 30 ali info@planinskimuzej.si / neli.stular@planinskimuzej.si, kjer dobite tudi vse dodatne informacije.

Natalija Štular
Slovenski planinski muzej

 ...07.2018

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti