Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Droni

RockAndIce - Alan Arnette: ... za reševanje
Monitor: Z letalnikom iskali alpinista

Ker se je vreme v Karakoromu popravilo, so se dogodki spet začeli odvijati.

Ta teden je bilo več poskusov vzponov na vrhove Pakistanskih 8-tisočakov. Slabe vremenske razmere, ki so ovirale aklimatizacijske vzpone in nameščanja vrvi, so se spremenile in omogočile skoraj idealne pogoje plezanja, vendar se pričakuje, da se bo sneg skupaj z močnimi vetrovi ta teden ponovno vrnil. Toda ena zgodba iz preteklega tedna dokaj izstopa: uporaba drona, ki je letel na 8380 metrov, da bi pomagal pri iskanju ter reševanju svetovnega plezalca.

Uvodna dogajanja

Pred desetimi dnevi je sezona leta 2018 izgledala podobno kot leta 2015 in 2016 s težkimi vremenskimi in snežnimi razmerami, ki so preprečile, da bi se kdorkoli povzpel na K2, po vsem Pakistanu je bilo le par uspešnih vzponov na druge vrhove.

Vendar, kot je običajno z vremenom, ravno takrat, ko mislite, da ste ga ugotovili, se spremeni, zadnji teden pa je bil odličen za večino odprav. Napoved obsežnega snega v četrtek se ni uresničila, vendar je sneg, ki je zapadel, ustavil napredek, vsaj na Broad Peak, 150 milj oddaljen od Nanga Parbata. Nekateri izmed najboljših alpinistov so opustili svoja prizadevanja, a nekaj jih je ostalo in opravilo vzpone.

Dron za reševanje

To je dokaj zanimiva zgodba. Enemu od najuspešnejših plezalcev na svetu se je zgodila nesreča na Broad Peaku. Bili so prepričani, da je mrtev, potem pa bil najden živ in je sedaj v baznem taboru – skoraj nepoškodovan.

Plezalec z Broad Peaka, David Roeske je na Instagramu objavil, da je po informnaciji o tragično ponesrečenem plezalcu na Broad Pk s pomočjo drona uspel najti pogrešanega.
Bili so v kampu 3, približno 7010 metrov visoko, ko so prejeli radijski klic, v katerem so prosili ali bi lahko pregledali teren višje in poskusili poiskati pogrešanega: “Padel je z ledene stene med 36 urnim solo vzponom na goro, je brez tekočine in gorilnika za taljenje snega. Plezalec naj bi bil domnevno mrtev, dokler ga daleč vstran od trase vzpona pilot drona iz K2 baznega tabora ni opazil in ugotovil, da se še premika.

Ker smo se pred tem že spustili nižje, smo se hitro začeli vzpenjati ob vrveh, s sabo smo imeli vodo in zdravila. Pridružil se nam je še Tenji Sherpa, ki je bil zgoraj pred vzponom na vrh. S pomočjo drona smo ga lahko locirali: bil je na zelo nevarnem terenu – ogromne ledeniške razpoke na pobočju, kjer bi se zdrs lahko zaključil tudi povsem ob vznožju gore. Trije smo šli do njega in ga spravili v tabor 3, ko se je že pričenjalo temniti. Tam ga je prevzela ekipa, ki je vodila vzpon.”

Dron je pilotiral Bartek Bargiel. Z dronom je pregledoval terena pred bratovim smučanjem s K2. Andrzej Bargiel je objavil: "Moj brat Bartek Bargiel je letel s svojimi brezpilotnim letalom (dronom) do višine 8400 metrov! Ali je to kakšen svetovni rekord?"

Blizu smrti

No, ta zgodba je še nekaj več kot le "solo plezalec" v težavah. Vodja ekspedicije, Dan Mazur, je postal tragično sporočilo, ki se je glasilo: "Rick Allen je izginil na 8000 metrih med sestopom iz Broad Peaka, 13. najvišje gore. Njegovi oplezalci so med sestopom s pomočjo njegovega satelitskega telefona sporočili, da je mrtev."
Po zapletenem iskanju informacij sedaj z veseljem sporočam, da je Rick Allen živ in predvsem dobro. Z njim v ekipi so bili še Casper Tekieli, Sandy Allan in Stanislav Vrba, poskušali pa so opraviti prvenstveni vzpon na Broad Peak. Kot se je pokazalo, je Rick poskušal s solo vzponom, pa je zdrsnil in padel čez ledeno steno. Njegovi soplezalci so domnevali, da je mrtev.
Dan Mazur je še dodal: Ob 8h je japonski basecamp kuhar Ferman opazil nahrbtnik na snegu na  višini 7500 metrov in odšel v poljski tabor, da bi si okolico ogledal skozi teleskop. Živ je in se giblje, je povedal! 

Sandy Allen je napisal še nekaj podrobnosti na blogu:
“Sandy in Rick sta po nekaj dneh, ko sta poskušala na vrh, že nazaj v baznem taboru. Sandy se je vrnil potem, ko se je odločil sestopiti zaradi hudih vetrov. Preostali del ekipe je ostal v T3 in so se pripravljali za vzpon.
Rick (najdeni) se je poskušal sam povzpeti na vrh 9. julija, plezal je cel dan in celo noč. Rick je izginil in so predvidevali, da je poškodovan, oziroma mrtev, vse dokler ga niso naslednji dan iz baze za K2 odkrili z dronom.
Sandy je s pomočjo Andrejja Berdela, brata Barteka in njihovega drona, uspelo usmerjati plezalce, ki so že bili v iskalni akciji za Rickom, do njega so prišli okoli 19.30. Že v temi so ga prenesli nazaj v tabor 3. In Rick je danes (12. junija) zahvaljujoč Dan Mazurju in njegovim šerpam že v BT.
Po pregledu zdravnika: Rick se počuti dobro, ima le nekaj površinskih poškodb in omrzlin.

Sandy in Rick se iskreno zahvaljujeta Kacperju, Stanu, Andreju in Barteku Bargelu, Piotru Pablusu, Danu Mazurju in ekipi, Frekriku Strangu, Davidu Roeskuju, Majorju Ramzanu, kapetanu Kaddarju in Danovim šerpam.

Kot zanimivost pa še: Leta 2012 sta Sandy Allan in Rick Allen opravila neverjetno prečenje do tedaj še neplezanega Mazeno grebena Nanga Parbata, ki je najdaljši v Himalaji.
Več/foto: MazenoRidge 
Piolets d'Or 2013 

Mijo Kovačevič - Mičo

Avtor Alan Arnette je alpinist in protagonist projekta Alzheimer. Opravil je več kot 30 pomembnih odprav, vključno s štirimi vzponi na Everest leta 2011. Opravil je tudi sedem vrhunskih vzponov za projekt Alzheimerjeve bolezni, da bi povečal ozaveščenost in pridobili sredstva za raziskave Alzheimerjeve bolezni.
Več o njem na www.alanarnette.com >

 

ŠAO, 17.07.2018: DRONI ZA REŠEVANJE


Rockandice, 16.07.2018:
Alan Arnette: Drones to the Rescue


17.07.18 PlanetMountain:
Rick Allen rescued by drone in descent off Broad Peak 


Monitor, 19.07.2018 12:00
Z letalnikom iskali alpinista do višine 8400 metrov 

Alpinistična spletna stran Rock and Ice poroča, da so na himalajskih pobočjih Broad Peaka (8047 metrov) s pomočjo samodejnega letalnika (drona) rešili alpinista, ki je zdrsnil v prepad. Plezalec je bil v steni sam in je bil pogrešan že 36 ur, ker s seboj ni imel gorilnika za taljenje snega, je bil že proglašen za mrtvega.


 

2 komentarjev na članku "Droni"

Mijo Kovačevič,

Video posnetek najdbe Ricka Allena je sedaj TUKAJ


Mijo Kovačevič,

Dodajam še link do včerajšnjega prav tako zanimivega intervjuja s poljskim pilotom drona TUKAJ

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti