Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Če so zadeve

Primorske novice - Alenka Tratnik: ... urejene, težav ni

Ajdovščina • Občina, planinci, gorski kolesarji, kmetje in lastniki zemljišč iščejo rešitev za strpno sobivanje

Če so zadeve urejene, težav ni

Na planinskih in drugih poteh na pobočjih Vipavske doline se srečujejo kmetje, planinci, gorski tekači, turni in gorski kolesarji. Lastniki zemljišč, planinci in kolesarji se strinjajo, da je sobivanje možno, če so zadeve urejene in če deležniki ne stojijo križem rok. Člani PD Ajdovščina bodo junija slovesno odprli 35-kilometrski odsek Slovenske turnokolesarske poti, gorski kolesarji urejajo namenske trase, občina pa pripravlja podlage za razmejitev in označitev poti.

“Pohodniki se pritožujejo, da se morajo na planinskih poteh in stezah v okolici Ajdovščine, zlasti pa pod Čavnom in Kovkom, umikati turnim in gorskim kolesarjem. Verjetno bi bila rešitev, če bi določili, katere poti so za pohodnike in katere za kolesarje,” je županu Tadeju Beočaninu in občinski upravi v razmislek nedavno predlagala občinska svetnica Marija Trošt.

Občina pripravlja podlage

Na občini odgovarjajo, da se z zadevo že ukvarjajo. Kot je pojasnil župan, želijo najprej dobiti podatke o najbolj obiskanih in zanimivih kolesarskih trasah ter ugotoviti, katere so sploh legalizirane. “Na tej osnovi bomo v dogovoru z lastniki, upravljavci in uporabniki poti ter skladno z zakonodajo pripravili podlage za urejanje kolesarskih prog in dokumentacijo, s katero jih bomo lahko legalizirali.” Župan se zaveda, da s tem v praksi ne bodo povsem odpravili morebitnih konfliktov med različnimi skupinami uporabnikov, lahko pa jih omejijo. “Verjamem, da lahko dosežemo kompromis, da bodo planinci uporabljali poti, ki so v prvi vrsti namenjene njim, kolesarji pa proge, ki so njim pisane na kožo. Prepričan sem, da bo konfliktnih situacij manj, če bomo za kolesarje uspeli pripraviti dovolj privlačno in raznovrstno infrastrukturo, ki jo bodo tudi v največji meri uporabljali. Tako bo manj tveganj, do katerih prihaja ob mešani uporabi klasičnih poti.”

Podobnega mnenja so v Planinskem društvu Ajdovščina. “Dejstvo je, da tudi pri nas gorsko kolesarstvo in turno kolesarjenje v zadnjem desetletju strmo naraščata. Ttiko se na istih poteh srečujemo planinci, pohodniki, kmetje, gorski tekači, gorski in turni kolesarji. To je trend, ki se mu ne moremo izogniti, in potencial, ki ga je treba izkoristiti, kar nenazadnje predvideva tudi strategija razvoja občine. Zadeve pa je treba urediti,” se strinja predsednik PD Ajdovščina Cvetko Ušaj, ki vidi pripravljenost pri vseh deležnikih.

Uredili odsek Slovenske turnokolesarske poti

V PD Ajdovščina, ki ureja in upravlja več kot no kilometrov pohodniških poti v občini, so že zavihali rokave. Člani turno kolesarske sekcije pod vodstvom Ožbeja Marca so v okviru Slovenske turno kolesarske poti uredili 35 kilometrov dolg odsek, ki ga bodo slovesno odprli 25. junija. Gre za označeno pot z markacijami, postajališči in s kontrolnimi točkami, kjer je mogoče dobiti žig.

“Pot v našo občino pripelje iz smeri Idrijske Bele in vodi v Smrekovo drago, pod Golaki do Iztokove koče, v Tiho dolino na Predmeji, po Ressljevi poti do izvira Hublja, mimo Pal v Dolenje, na Planino in naprej v dolino Branice ter proti Štanjelu. To pa je le začetek, saj nameravamo krake poti potegniti do vseh pomembnejših znamenitosti in jih vključiti v širšo mrežo kolesarskih povezav. Po naših ocenah bi lahko Vipavska dolina ponudila vsaj sto kilometrov teh poti. Tu ima naša dolina velik potencial, ki nam ga priznavajo tudi drugod po Evropi,” je še poudaril Ušaj.

Gorski kolesarji urejajo namenske proge

Delavni so tudi člani Deskarskega kluba Kampelc iz Ajdovščine, ki so znani po gorsko kolesarskih vragolijah in vztrajnostnih kolesarskih preizkušnjah. Najbolj odmevna je Kamplc Enduro Ajdovščina, ki jo bodo organizirali 25. marca na terenu v okolici Ajdovščine. Tu po besedah Sebastjana Stresa že nekaj let v soglasju z lastniki zemljišč in drugimi urejajo namenske proge za gorske kolesarje.

“Tako smo razbremenili tradicionalne planinske poti in s tem zmanjšali pogostost morebitnih konfliktov. Seveda pa obstaja določeno število gorskih in turnih kolesarjev, ki jih zanimajo vedno nove poti. Dogaja se tudi, da mi očistimo! in uredimo že pozabljeno in neprehodno pot, potem pa nam nekdo nanjo postavi oviro. So se pa zadeve v zadnjih letih precej izboljšale in takih primerov je vse manj,” je povedal Stres.

Strinja se, da bi lahko bila ureditev ločenih poti ena od praktičnih rešitev. “Smiselno je, da se tradicionalno najbolj obljudene in priljubljene poti pod Čavnom in Goro nameni zgolj planincem. Gorski kolesarji se prav tako izogibamo najbolj strmim odsekom, težje bo verjetno dobiti kompromis pri povezovalnih poteh, ki jih uporabljamo vsi. A tudi te se lahko primerno označi. Del splošne kulture pa je, da ima na njih prednost pešec. Mislim, da med domačimi gorskimi in turnimi kolesarji ne bo zadržkov, gostje pa bodo tudi v prihodnje iskali zanimive in drugačne poti,” je še povedal Stres.

  20.03.2018
Če so zadeve urejene, težav ni


Poti na robu Vipavske doline so kot nalašč za kolesarjenje.
Foto: Ožbej Marc

Kategorije:
Novosti KOL SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti