Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Se dogaja

Dnevnik/Planinstvo: ... tri glavne stene v Yosemitih v enem dnevu

Dva ameriška plezalca sta v Yosemitih preplezala tri glavne stene v enem dnevu, kanadski ultramaratonec pa je pretekel eno od njih v rekordnem času.

Sredi junija sta Brad Gobright in Jim Reynolds, ameriška poklicna plezalca in mojstra plezanja v velikih stenah, v kalifornijskem parku Yosemite preplezala tri glavne stene El Capitana v enem dnevu. »Vse čestitke Bradu in Jimu za preplezane stene Watkins, El Cap in Half Dome v enem dnevu,« je na instagramu zapisal Alex Honnold, največji med »big wall« plezalci, mladenič, ki je pred letom dni v El Capu samostojno preplezal smer Freerider.

Gobright, ki je s podvigom proslavil svoj 40. rojstni dan, in Reynolds sta se tako uvrstila med elito plezalcev, ki so v enem zamahu povezali vse tri stene El Capitana, naveze Dean Potter in Timmy O’Neill, Dave Allfrey in Cheyne Lempe ter Honnold in Tommy Caldwell.

»Pridružil sem se Honnoldu in Sanniju McCandlessu pri plezanju na vrh Watkinsa, da smo Gobrightu in Reynoldsu odnesli nekaj prigrizkov, proteinskih napitkov, protibolečinskih tablet in vode,« je poročal fotograf Ted Hesser. »Res je bilo imenitno imeti majhno vlogo v takšnem podvigu.«

Pred šestimi leti je Honnold skupaj s Caldwellom omenjene stene preplezal v 21 urah in 15 minutah. Južno steno Watkinsa sta obdelala v manj kot treh urah, za smer Freerider v El Capu sta porabila petnajst minut manj kot sedem ur (plezala sta tudi ponoči s čelnima svetilkama), za klasično »alpsko šestico« v smeri Regular Route v Half Domu pa pet ur. Kmalu zatem je Honnold tri stene oziroma smeri preplezal še sam. Za »Triple«, kot so poimenovali povezano plezanje treh sten El Capitana, je potreboval pičlih 18 ur in 45 minut. »Soliranje v velikih stenah me zares prižene do potrebe po spancu,« je dejal po končanem podvigu.

Gobright in Reynolds sta oktobra lani postavila časovni rekord v slavni, 900 metrov dolgi smeri Nose v El Capitanu: z njo sta opravila v dveh urah in dvajsetih minutah in za štiri minute izboljšala rekord Honnolda in Hansa Florina. Nova rekorderja sta plezala simultano. »To je bila najbolj nevarna stvar, kar sem jih kdaj naredil,« je po vzponu povedal Gobright, ki je z Reynoldsom pred rekordnim vzponom za trening preplezal vso smer šestkrat.

Rekord Kanadčana

Med ultramaratonci, predvsem v ZDA, je čedalje bolj priljubljena kratica FKT (fastest-known-time), ki označuje najhitrejši znani čas, v katerem športnik preteče določeno progo. Kanadčan Nick Elson je sredi junija postavil FKT v teku na Half Dome in z njega. Prejšnji rekord je imel Dean Potter, ki je leta 2015 v kombinaciji plezanja in teka opravil s Half Domom v dveh urah in 18 minutah. Elson je sicer v navezi s soplezalcem najprej preplezal smer Potterjevega rekordnega vzpona (in teka), vendar se je odločil, da ne bo tvegal s solo plezanjem, zato je tekel navzgor in navzdol po zavarovani smeri, po kateri je Potter tekel le navzdol. Do vrha in nazaj je potreboval dve uri in štiri minute.

Deset dni zatem, ko je postavil rekord, se je Potter v Yosemitih s prijateljem Grahamom Huntom ubil med base jump skokom. Elson sicer velja za enega najboljših gorskih ultramaratoncev, pred dvema letoma pa je bil v središču medijske pozornosti, ko je med gorskim tekom v Britanski Kolumbiji rešil življenje kanadskemu šampionu gorskih ultramaratonov Adamu Campbellu, ki si je pri padcu med plezanjem v steni polomil medenico in hrbtenico. 

09.07.2018
V El Capitanu se dogaja na polno
G-L
: "
Dnevnik" <> Dnevnik/Planinstvo

 

 

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti