Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

V Karakorumu

Dnevnik - Gorazd Suhadolnik: ... se spet dogaja 

Japonska odprava na K2 je sredi junija odprla sezono vzponov v Karakorumu, kjer bo julija in avgusta več deset alpinistov poskušalo osvojiti tamkajšnje osemtisočake in sedemtisočake.

K2 je z 8611 metri druga najvišja gora na svetu, a nanj se vzpenja le drobec plezalcev, ki si poskušajo vsako pomlad pokoriti prestižni vrh najvišjega Everesta. K2 je drugačen, veliko težji, tehnično zahtevnejši in zaradi nepredvidljivega vremena nevarnejši. Na njegovih izzivalnih strminah prežijo na plezalca orkanski vetrovi in snežni meteži, skalni in snežni plazovi. Temperatura v vršnem delu se lahko spusti do minus 50 stopinj Celzija. Vse to pripomore k žalostni statistiki, po kateri se 20 odstotkov plezalcev na Divji gori smrtno ponesreči, še več kot med vzponom, med sestopom po uspešni osvojitvi vrha. Tudi ta je zelo redka: v zadnjih devetih letih je plezalcem uspelo priti na vrh le v petih sezonah, lani je od vseh poskusov uspelo le eni odpravi. Vseeno pa postaja K2 med alpinisti vsako leto bolj priljubljen.

Bo Poljaku uspelo?

Ob K2 so v Karakorumu še trije od 14 osemtisočakov: Gašerbrum I (8080 metrov), Gašerbrum II (8035) in Broad Peak (8047), ki so julija in avgusta skupaj s kopico šest- in sedemtisočakov zaradi svoje severozahodne lege, oddaljene od v poletnem monsunu »neuporabne« Himalaje, vroč cilj alpinistov. Letos poskušajo odprave z vzponi na K2, Gašerbrum I–IV, Nanga Parbat, Broad Peak in na več sedemtisočakov.

K2 želi osvojiti osem odprav oziroma 44 plezalcev iz Japonske, ZDA, Španije, Kanade, Avstrije, Čila in Madžarske. Prva je bila pod Divjo goro japonska odprava pod vodstvom Akire Ojabeja, ki se je moral že dvakrat odreči vrhu: leta 2009 zaradi premočnih vetrov, štiri leta pozneje pa zaradi obilice snega. »Tokrat je čas na naši strani, izkoristili bomo vsako ugodno vremensko okno,« je pred dnevi napovedal Japonec za explorersweb.com.

Pod K2 je tudi poljski alpinistični smučar Andrzej Bargiel, ki bo poskušal smučati z vrha gore. Doslej to ni uspelo še nikomur: Hans Kammerlander je leta 2001 odnehal med vzponom, 400 metrov pod vrhom, potem ko je mimo njega zdrsnil v smrt korejski alpinist. Leta 2010 je Šved Fredrik Ericsson med smučanjem zdrsnil in se ubil. Lani je poskušal naš Davo Karničar (ki je leta 2000 smučal z vrha Everesta), prišel je do prvega višinskega tabora in obupal zaradi poškodbe hrbta in pomanjkanja snega, ki bi omogočil neprekinjeno smučanje. Tudi Bargiel, ki ima za sabo uspešno smučanje z osemtisočakov Šiša Pangma in Broad Peak, je s K2 poskušal odsmučati že lani, a je odnehal zaradi velike nevarnosti plazov.

Nanga Parbat spet kaže zobe

Nanga Parbata se spomnimo po januarski drami, ko sta člana poljske zimske odprave na K2 reševala francosko plezalko Elisabeth Revol, Poljaku Tomaszu Mackiewiczu pa ni bilo več pomoči. Pod Golo goro je že junija začel delo Mike Horn, švicarski pustolovec z doslej petimi osvojenimi osemtisočaki in kopico neverjetnih odprav, med katerimi so zimski pohod čez severni tečaj, 6500-kilometrsko potovanje po Amazonki in pot okoli Zemlje po ekvatorju. Zaradi Nanga Parbata je začasno prekinil svoj projekt Pole2Pole, v katerem poskuša obkrožiti planet s hojo prek severnega in južnega tečaja in z jadranjem po morjih med njima. Vendar je Horn nad Golo goro že obupal: jugozahodni vetrovi so diamirsko steno zasuli z ogromno količino snega in zaradi nevarnosti plazov se je konec junija odrekel nadaljnjim poskusom vzpona. Pod goro sicer še vztrajata dve odpravi, mednarodna pod vodstvom Perujca Leopolda Hidalga Jare, in češka, ki jo vodi Pavel Korinek.

Slovenci na razvpitem Latoku

Gašerbrum IV (7925 metrov), pravijo mu tudi Čudovita gora, nima lahkih smeri. Njegova zahodna »Sijoča stena« velja za eno najlepših na svetu, južna in vzhodna stena pa sta plezalsko še deviški. Goro bodo to poletje poskušale osvojiti štiri odprave, eno od njih sestavljajo asi – Nemec Felix Berg in Poljaka Adam Bielicki ter Jacek Czech, ki bodo poskušali potegniti prvenstveno smer v vzhodni steni.

Redko obiskane gore K7 (6934 metrov) sta se letošnje poletje lotila nemška asa Alex Huber in Fabian Buhl. Na njej bosta poskušala tudi vodilna kanadska alpinista Raphael Slawinski in Alik Berg.

Latok I (7145 metrov) slovi po skrajni tehnični zahtevnosti. Pred kratkim so iz severne stene že reševali člane južnokorejske odprave, trenutno se z goro ukvarjata dve ruski (tričlanski) odpravi, tretja, prav tako tričlanska, pa je slovenska. Vodi jo Aleš Česen, ki je pred dvema letoma skupaj z Luko Lindičem preplezal po severozahodnem grebenu do severnega vrha Gašerbruma IV.

Zadnje novice (z začetka julija) niso prav obetavne, saj po celotnem Karakorumu divje sneži (zapadlo je 30 centimetrov snega), zato je večina omenjenih odprav obsojenih na čakanje v baznih taborih brez možnosti za nujno potrebne aklimatizacijske vzpone. Vendar to alpinistov ne skrbi, saj imajo za aklimatizacijo in poskuse vzponov še več kot mesec dni časa.

09.07.2018
Spet se dogaja v Karakorumu
G-L
: "
Dnevnik" <> Dnevnik/Planinstvo

Po koncu pomladne sezone na Everestu so v središču pozornosti alpinistov visoke gore v Karakorumu. (Foto: Wikipedia)

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45946

Novosti