Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Botrstvo po britansko

Večer, Zadnja stran - Gregor Grosman: Dobrodelnost - Britanec Alexander Jordan bo prehodil Slovensko planinsko pot in pri tem zbiral denar za projekt Botrstvo.

Pol ure pred včerajšnjim načrtovanim odhodom na 600 kilometrov dolgo Slovensko planinsko pot (SPP) smo ob 5.30 zjutraj prejeli SMS: "Zaradi močnega naliva prestavljam start za eno uro. Da ne bom že takoj na začetku premočen do kože." Pošiljatelj: 42-letni Alexander Jordan, ki bo naslednjih 28 dni (če bo šlo vse po načrtih) pridno zbiral žige na 79 oziroma 80 točkah (ne ve natančno, na koliko lokacijah se mora ustaviti) in tako skušal postati prvi Britanec, ki je SPP prehodil v manj kot enem mesecu.
Njegova 19-letna študentka, ki jo je poučeval angleščino, je Slovensko planinsko pot prehodila lani avgusta v manj kot 30 dneh. "Če je ona zmogla, ni razloga, da ne bi še jaz," se je v začetku leta odločil Jordan, takrat je tudi začel razmišljati, da bi pohod povezal z dobrodelnostjo. "Nisem poznal veliko tukajšnjih dobrodelnih organizacij, ko sem spraševal naokrog, pa so mi vsi priporočali Botrstvo. Z njimi sem se povezal aprila letos."
Odvisno od zahtevnosti terena bo hodil šest do osem ur dnevno. Za najljubši del poti brez pomisleka izbere pot čez Kamniško sedlo. To je že prehodil, povzpel pa se je že tudi na Triglav, leta 2012. "Sem pravi Slovenec," izjavi z izrazitim angleškim naglasom v slovenščini. "Že dalj časa razmišljam, da bi se vrnil na Triglav. Upam, da se mi bodo takrat, ko bo teren postal malce bolj zahteven, pridružili dva ali trije moji študenti, ki so izkušeni pohodniki in planinci. Za podporo." Tudi njegovo dekle se mu bo morda pridružilo kasneje, v okolici Ljubljane. Trenutno je bolno.
Prvi težji del, do katerega bo prispel, je Ojstrica, pravi, ki je tudi prvi vrh, ki leži na več kot 2000 metrih nadmorske višine. "Povedali so mi, da lahko naletim tudi na sneg." Zanimivo je tudi, da je Jordana strah višine in ni velik ljubitelj strmin. Rad bi prišel, kolikor daleč bo mogoče že prvi dan, morda do koče na Klopnem vrhu. To je šest do sedem ur hoje. "Poklical sem vse koče, skoraj vse so odprte, nekatere niso ob ponedeljkih. Povsod so bili zelo prijazni. Ko sem jim razložil, da se odpravljam na pohod za dober namen, so mi marsikje ponudili zastonj prenočišče.” V kočah bo spal, s seboj pa nima veliko reči. Zgolj tri komplete oblačil (enega nosi, drugega pere, tretjega suši), prvo pomoč, osnovno kozmetiko in veliko sprejev proti mrčesu, za prvi dan popotovanja pa tudi dva sendviča in banano. "In sobne copate, v njih ne bom hodil po hribih," se pošali. Ostalo bo kupoval v kočah ali mu bo kdo prinesel.
Pohodniške čevlje, s katerimi se je odpravil na pot, je kupil pred dvema mesecema, saj so mu stari razpadli. Vreme se je nato zbistrilo. "To je dober znak za pričetek popotovanja," je dejal Jordan in se ob osmih, z dveurno zamudo odpravil proti Bellevueju.

Gregor Grosman
Foto: Alexander
Jordan na Triglavu

Vecer.si 05.07.2018
Botrstvo po britansko

Britanec Alexander Jordan se je v četrtek v Mariboru podal na 600 kilometrov dolgo planinsko pot (SPP), ki vodi od Maribora do Ankarana. 42-letni učitelj angleškega jezika, ki bo najverjetneje prvi Britanec, ki bo prehodil SPP, bo med potjo zbiral sredstva za dobrodelni projekt Botrstvo. To je tudi razlog, da se projekt imenuje Hike 4 Botrstvo (Planinari za Botrstvo).

Kategorije:
Novosti POH SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti