Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Od zore

Dnevnik - Tina Jereb: ... do mraka, iz Ljubljane na Triglav

Veliko jih je, ki smisel prostega časa najdejo v raznih dejavnostih, medtem ko si nekateri tudi po petdesetem letu radi omislijo adrenalinske športne podvige. Eden takšnih je zagotovo pot iz Ljubljane na Triglav. S kolesom in peš. V pol dneva.

Za številne je že sam vzpon na najvišji slovenski vrh vse prej kot mačji kašelj, pa vendar so tudi takšni, ki se do njegovega vznožja pripeljejo kar s kolesom. Potem ko svoj vzpon zapečatijo s fotografijo pred Aljaževim stolpom, se po vrnitvi v dolino vnovič usedejo na kolo. In se z njim odpeljejo domov – v Ljubljano. Kar je za nekatere »misija nemogoče«, je za druge težko pričakovan izlet od zore do mraka. Tudi za Toma Šarfa in njegovo ekipo.

Potem ko se je leta 1987 skupaj s tremi mladostniškimi prijatelji lotil posebnega izziva – s kolesi in peš iz Ljubljane na vrh Triglava in nazaj – in je četverica po osemindvajsetih letih podvig ponovila, bo 15. julija Tomo znova, že četrtič, poskrbel za dan, ki bo poln adrenalina. Tokrat v družbi še devetih sodelavcev. Ekipa je skozi vse leto pridno vzdrževala svojo kondicijo, večkrat si je omislila tudi skupne treninge. A premagovanje kilometrov vseeno ni bilo najpomembnejše, v ospredju je bilo tisto, kar jih pravzaprav povezuje – ljubezen do zdravega duha v zdravem telesu, mladostna zagnanost in strast do aktivnega življenja.

»Ne gremo tekmovat, ampak uživat. Vzeli si bomo čas za osvežitev in okrepčilo. Skupaj bomo začeli in skupaj končali svoj podvig,« je jasen Tomo Šarf, dolgoletni prvi mož slovenskih gorskih tekov in generalni sekretar svetovne zveze za gorske teke. Skupaj s sorodno mislečimi sodelavci iz Heliosa, ki v glavnem štejejo petdeset ali več let, se bodo na pot preizkusa vzdržljivosti podali ob 5. uri zjutraj.

V šestih urah gor in dol

Jeklene može bo na poti spremljal kombi. S traso bodo poskušali opraviti v času od sončnega vzhoda do zahoda, če bodo uspešni, bodo ob 19. uri že veselo podoživljali svoje dogodivščine na zdaj že tradicionalni večerji v Tacnu.

Pustolovščina s cestnimi kolesi jih bo od Tacna vodila skozi Medvode, Kranj, Naklo, na Črnivec, skozi Bled, Gorje in Radovno – vse do Krme. Zadnjih sedem kilometrov po dolini Krme bodo zaradi makadama odpeljali z gorskimi kolesi, zatem se bodo okrepčali s sendvičem in se po markirani planinski pot iz Krme odpravili na Triglav. Preko planine Zgornja Krma se bodo na vrh podali mimo koče Planika.

»Pot je tehnično nezahtevna, izjema je vzpon od Planike do vrha, kjer je nekaj jeklenic in klinov, a nič posebej zahtevnega. Seveda je treba biti pazljiv, še posebej v primeru, da greš malo hitreje in navzdol. Po planinskih normativih se hodi iz doline na vrh okroglih šest ur, mi moramo v tem času priti gor in dol,« je odločen strasten zagovornik aktivnega življenja.

Skozi vse leto rad kombinira sezonske športe, od teka na smučeh in gorskega kolesarjenja do teka in hoje v hribe. Obiskovanje manj obljudenih gora je njegova stalnica skozi vse leto, tišino gorskega sveta je uspel približati že številnim prijateljem in znancem. Očitno v veliki meri tudi sodelavcem, ki že nestrpno čakajo svoj julijski podvig. 

02.07.2018
Od zore do mraka, iz Ljubljane na Triglav
Jekleni možje lani na vrhu Triglava (Foto: osebni arhiv Toma Šarfa)

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti