Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Peru 2018 - zaključek

AO Domžale: 14. junija so v Huaraz odpotovali Bojana, Marko in Niko ...
 30. junija: Naša odprava je zaključena. Zelo smo zadovoljni ...

Niko, 30. junij:
Naša odprava je zaključena. Zelo smo zadovoljni z dosežki in ocenjujemo, da smo v teh pogojih, sestavi in z opremo dosegli svoj maksimum. Osvojili smo še tehnično zahtevno Yanapaccho 5.460 m in Pisco 5.760 m, ki pa nas je edini razočaral s slabo vidljivostjo na vrhu. Sicer smo upali na Chopicalqui, a letos to ni bilo mogoče.
Pot na goro je prenevarna in uradno zaprta. Najbolje je razmere pojasnil dobro obveščeni lokalni vodič, ki je rekel, da se vremenske razmere prehitro spreminjajo. Tako se v zelo kratkem času sneg zelo zmehča in ledenik se hitro premakne. Ponoči greš lahko v dobrih razmerah na vrh, ko pa se vračaš, se razpoka poveča in ni vrnitve. Helikopterjev tu ni.

Na Yanapaccho smo se odpravili v torek v rahlem sneženju z ovinka 42. Na začetku smo srečali Poljake, ki so razočarani obrnili na 5.100 m, čeprav so imeli s seboj lokalnega vodnika in dva nosača. Mi smo vse nosili sami. Ob jezercu na 4.850 m smo postavili šotor in v sredo zgodaj zjutraj ledeniško navezani krenili proti vrhu.
Na polovici poti smo opazili pikice. Izkazalo se je, da so to naši slovenski alpinisti, ki so pristopili po poti po vodničku. Ker je bilo prestrmo, da bi postavili šotor, so noč zasilno prebivakirali in zjutraj šli proti vrhu. Ledenik se od 45° proti vrhu strmo vzpenja in doseže do 65°. Ko smo prišli do krajne poči, smo se iz ledeniške naveze prevezali v klasično varovanje in vrh osvojili s pomočjo lednih vijakov in snežnih sabelj. Veselje na vrhu je bilo nepopisno. Ta dan je na vrhu Yanapacche stalo samo šest Slovencev, ki je spontano zapelo Zdravljico.
Dol smo abzajlali in nato odšli proti koči Peru 4.680 m pod Piscom. Ker z Markom sicer v senci nisva nosila očal, sva imela ponoči blago obliko snežne slepote, ki pa je k sreči zjutraj minila.
Naslednje jutro smo se sprehodili do Lagune 69 in v petek zjutraj spet z našimi kolegi alpiji osvojili še Pisco, kjer je Bojana dosegla svoj še četrti višinski rekord. Potem še 2.100 m sestopa v dolino s skupaj 50 kg na hrbtu nazaj v civilizacijo. 

G-L: vtg2018 | VTG


G-L, 24.06.2018: Peru 2018 - Sporočila 

AO Domžale, 01.07.2018
 PERU 2018 - vsa sporočila

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46029

Novosti