Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Francija

AO Rašica - Benjamin Ocepek: Če še kdo ne ve, pred dobrimi tremi meseci sem se preselil v Francijo/Švico (območje Ženeve).

Sicer nekaj plezam, ampak z alpinističnega vidika ni vredno zgubljati sape, tako da sem čakal da kaj konkretnega splezam preden se začnem hvaliti po internetih. Ker zgleda da iz tega ne bo nič, bom pa kar vseeno malo opisal kako zgleda tukaj, itak noben ne pozna teh smeri, tako da lohk rečem da so ful težke in ful lepe, pa mi boste verjeli.

Zgodbico bom povedal v galeriji, tukaj pa samo par dejstev povezanih s plezanjem:
Chamonix je dobro uro vožje stran od stanovanja. Ko človek pomisli na Šam, najprej pomisli da granit. No dejstvo je da je granit samo visoko v hribih, torej samo v tej glavni gorski verigi. Granita sem se v teh mesecih taknil samo enkrat, pa še takrat smo plezali sneg.
Na drugi strani doline je večinoma gnajs, katerega značilnost so platke z negativnimi grifi, ter slabimi možnostmi naravnega varovanja. Dobra stvar je vsaj to da na trenje drži neverjetno dobro, ampak dokler nisi navajen si na robu živčnega zloma.
Če greš malo dlje stran, v "predalpsko hribovje", prevladuje apnenec. Tu ne govorim o peskokopu kot ga poznamo v Sloveniji. V bistvu plezanje v tem apnencu lahko najbolje opišem kot "Reljotove platke".

Tu pridemo do naslednje točke, in to je da so praktično vse smeri lepo navrtane, tudi če se gre za 400 metrsko 5a. Za smeri v gnajsu je to praktično nujno, pri apnencu bi pa lahko šlo tudi brez. Pritožujem se sicer ne, sem še premlad da bi tečnaril. Kot vem pa granitne smeri nad tremi kilometri večinoma niso navrtane.
Švica je lepša kot Francija, tudi edina smer ki sem jo splezal v Švici mi je bila top.

Evo še seznam smeri ki sem jih splezal do sedaj:
Francija: Les Chéserys, Douce Renaissance (D-, 5c, I, P1, E2, 160 m)
Francija: Mont Blanc du Tacul, Contamine-Mazeaud (AD+, 3, II, 270 m)
Francija: Petit Bargy, Pilier des Annéciens (D-, 5b , II, P2, E4, 300 m)
Francija: Mont Oreb, L'Été Indien (TD-, 6a+, I, P1, E2, A0, 200 m)
Francija: Pic de Jallouvre, The Miss (AD+, 5c, I, P1, E1, 400 m)
Švica: Miroir d'Argentine, Voie Originale de l'Y(D-,5c+,II,P1+,E3,380m)

Vsi lepo vabljeni na obisk! Če boste kaj v teh koncih v lastnem aranžmaju, tudi prosim da kaj povabite, se z veseljem pridružim na kaki avanturi.

Francija Švica in Španija
AO Rašica/Dogodki, 28.06.2018 22:33

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45946

Novosti